Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη Αλλαγή. Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Είναι ορατό ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να μετατρέψουν την προεκλογική περίοδο σε πεδίο μιας τοξικής και διχαστικής αντιπαράθεσης, που εκτιμούν ότι θα ωφελήσει εκλογικά και τους δυο.

Αδιαφορώντας όμως για το ότι με αυτές τις λογικές, όλο και περισσότεροι πολίτες θα γυρίζουν την πλάτη στο πολιτικό μας σύστημα.

Την ώρα που οι οικονομικές εξελίξεις στην χώρα δημιουργούν απαισιοδοξία για το μέλλον και τα κοινωνικά προβλήματα διευρύνονται, είναι πράγματι αδιανόητο η εκλογική μάχη να μην αφορά τα προγράμματα και τις προτάσεις για το μέλλον .Τις λύσεις που υιοθετεί το κάθε κόμμα για τα πραγματικά προβλήματα που βιώνει σήμερα ο λαός μας, Την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, την εργασιακή ανασφάλεια, την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, την εγκατάλειψη των μικρομεσαίων και των αγροτών, την έλλειψη προοπτικής για τους νέους ανθρώπους.

Είναι αδιανόητο η προεκλογική περίοδος να εξαντλείται σε προσωπικές αντιπαραθέσεις, ύβρεις, υπαινιγμούς, σε ένα άτυπο διαγκωνισμό για του ποίου η κυβερνητική θητεία έβλαψε περισσότερο .

Είναι αναγκαίο αυτή η επιλογή να αποδοκιμασθεί, ώστε να μην επαναλαμβάνεται μια κατάσταση που υποθηκεύει το μέλλον μας.

Να επιμείνουμε σε μια αντιπαράθεση πολιτικών, προγραμμάτων, ιδεών και προτάσεων που θα εγγυηθούν ένα ασφαλές αύριο για την κοινωνία μας, σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών και προκλήσεων.

Το μείζον ερώτημα είναι βέβαια το κεντρικό κριτήριο της πολιτικής επιλογής: Θέλουμε να συνεχισθεί η σημερινή συντηρητική πολιτική που στηρίζει μόνο τους μεγάλους και ισχυρούς, αλλά οδηγεί στην διεύρυνση των ανισοτήτων και της κοινωνικής αδικίας, ενώ υπονομεύει και τους δημοκρατικούς θεσμούς;

Επιλέγουμε αντί της κοινωνικής πολιτικής τα προσωρινά επιδόματα, αντί της στήριξης της εγχώριας παραγωγής, τις εισαγωγές και τα ημίμετρα αντί της στήριξης της νέας γενιάς;

Γιατί αν επανεκλεγεί ο κ Μητσοτάκης, θα οδηγήσει οριστικά στην κοινωνία όπου οι μισοί πολίτες θα είναι εκτός των τειχών. Στην φτώχεια, χωρίς πρόσβαση στην ποιοτική γνώση, χωρίς δημόσια υγεία, χωρίς δυνατότητες για επιχειρηματικότητα και αξιοπρεπή εργασία.

Θέλουμε να ξαναγυρίσουμε στην καταδικασμένη πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τον καθεστωτισμό, την εξόντωση της μεσαίας τάξης, τους επικίνδυνους πειραματισμούς του 2015; Γιατί τίποτε δεν πείθει ότι αυτές οι επιλογές δεν θα επαναληφθούν.

Η απάντηση είναι άλλη. Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη Αλλαγή.

Με τολμηρές τομές και πραγματικές μεταρρυθμίσεις στην παραγωγή, την φορολογία, τις εργασιακές σχέσεις, την κοινωνική πολιτική.

Με νέες αντιλήψεις ώστε στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες και να ωφελούνται από αυτήν.

Με κεντρικό στόχο την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την νέα γενιά στην πρώτη γραμμή των πολιτικών.

Με ρήξεις με τον πελατειασμό, τις καθεστωτικές πρακτικές και ένα νέο ήθος, μια νέα σχέση εμπιστοσύνης της πολιτικής με τους πολίτες.

Αυτή η πρόταση Αλλαγής περιέχεται στο νέο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή αποτελεί και την δίκη μας δέσμευση προς τους πολίτες.

Με αυτήν και τα ανανεωμένα ψηφοδέλτιά μας θα πορευτούμε προς τις επόμενες εκλογές. Με νηφαλιότητα, με διάλογο με τους πολίτεs, ανοιχτοί σε κριτική, νέες προτάσεις και ιδέες.

Σε αυτό το πρόγραμμα ζητούμε -όπωs τόνισε ο Νίκοs Ανδρουλάκηs -την ισχυρή εντολή των πολιτών.

Για να μπορούμε -με νέους πολιτικούς συσχετισμούς -να το κάνουμε πράξη.

Δεν απορρίπτουμε εξ ορισμού τις μετεκλογικές συνεργασίες. Ο πολιτικός χάρτης στην χώρα μας έχει αλλάξει ήδη και παρά τα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα θα συνεχίσει να αλλάζει.

Αργά αλλά σταθερά και η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα περίοδο, που δεν θα υπάρχουν μόνο μονοκομματικές κυβερνήσεις.

Όμως οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν μπορεί να εκφυλίζονται σε ένα μοίρασμα καρεκλών εξουσίας. Ούτε να γίνονται με δήθεν προγραμματικές συμφωνίες που σε λίγες ημέρες μετατρέπονται σε κουρελόχαρτο.

Αντίθετα πρέπει να έχουν σαφές πολιτικό πρόσημο και καθαρές δεσμεύσεις που πείθουν τους πολίτες.

Να μην αναιρούν τον σοσιαλδημοκρατικό χαρακτήρα της πολιτικής μας.

Να αφορούν τους πολλούς και όχι τις ελίτ και τα συμφέροντα που αγωνιούν για την διατήρηση των προνομίων τους.

Δεν έχει νόημα η συμμετοχή σε μια Κυβέρνηση, αν δεν μπορείς να εγγυηθείς ότι βασικά σημεία του προγράμματός σου θα εφαρμοστούν. Γιατί αλλιώς θα είσαι έκθετος απέναντι στους πολίτες. Αλλά και γιατί μια τέτοια δήθεν συνεργασία θα οδηγήσει σε μια αδύναμη διακυβέρνηση, που θα παραλύει την χώρα περιοριζόμενη στην διαχείριση της καθημερινότητας. Θα είναι ένα λάθος που θα πληρώνεις για 4 χρόνια.

Στο πρόγραμμά μας περιέχονται εμβληματικές αλλαγές, που για μας αποτελούν κεντρικά ζητήματα πολιτικών που είναι σύμφωνες με τις αρχές και τις αξίες μας.

Για παράδειγμα:

-Αντί του νόμου της ΝΔ που υπονομεύει το ΕΣΥ, μια πολιτική αναγέννησής του, με ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα, με πλήρως στελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, με ενίσχυση των ψηφιακών εφαρμογών, με δημόσια κέντρα χρόνιων παθήσεων και αποκατάστασης.

-Αντί του απαράδεκτου Νόμου Χατζηδάκη που καταργεί τα εργασιακά δικαιώματα, η απελευθέρωση των συλλογικών συμβάσεων για αξιοπρεπείs αμοιβέs, ο κοινωνικός διάλογος για σύγχρονες ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις που προσφέρουν ασφάλεια στον εργαζόμενο και κατοχυρώνουν τα δικαιώματά του.

-Αντί μιας πολιτικής στην ενέργεια, που ευνοεί μόνο τους μεγάλους, ενίσχυση της ενεργειακής δημοκρατίας στις ανανεώσιμες πηγές και πολιτικές απεξάρτησης από το φυσικό αέριο.

-Αντί της παράδοσης μεγάλου μέρους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στις Τράπεζες, αλλαγές που ευνοούν την εγχώρια παραγωγή, το ελληνικό προϊόν, τους μικρομεσαίους και τους αγρότες και στηρίζουν τις κοινωνικές υποδομές.

-Αντί του Νόμου Κατρούγκαλου που περιέκοψε συντάξεις και κατήργησε το ΕΚΑΣ, διάλογος για ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό που σέβεται την ανταποδοτικότητα, κατοχυρώνει την νέα γενιά, αλλά και νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

-Αντί ενός φορολογικού συστήματος που ευνοεί τα μεγάλα εισοδήματα, αύξηση της φορολογίας των υπερκερδών, μείωση των φόρων στην εργασία και χαμηλότερο πλαφόν στο όριο των αφορολόγητων γονικών παροχών που ευνοεί τις πολύ μεγάλες περιουσίες.

-Αντί της άτολμης πολιτικής για τους νέους, ισχυρά κίνητρα για εργασία και επιχειρηματικότητα και δυναμική πολιτική για την κοινωνική κατοικία.

-Αντί του συγκεντρωτικού και αυταρχικού κράτους των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη αποκέντρωση για όλες τις εκτελεστικές αρμοδιότητες , πλήρη αποκομματικοποίηση και διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις. Το ψηφιακό κράτος μέσο για την ενίσχυση της λογοδοσίας της διοίκησης και της συμμετοχής των πολιτών.

-Αντί των καθεστωτικών λογικών, ενίσχυση της ανεξαρτησίας των θεσμών ,αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, όποιες και αν είναι οι εξελίξεις με αυτά τα πιστεύω και τις προτάσεις πορευόμαστε. Αποφασισμένοι με την δύναμη των πολιτών να τα εφαρμόσουμε, για να αλλάξουμε την Ελλάδα, απελευθερώνοντάς την από ότι την καθηλώνει στο χθες,

Αναδημοσίευση από “ieidiseis.gr”