Η χώρα χρειάζεται μια διαφορετική, μια προοδευτική διακυβέρνηση. Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Όσοι αναλυτές των δημοσκοπήσεων περιορίζονται μόνο στα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου και στις διάφορες μεταξύ των κομμάτων, εκτιμώ ότι είτε πράττουν ένα σημαντικό λάθος, είτε λένε την μισή αλήθεια.
Γιατί στις περισσότερες μετρήσεις η γκρίζα ζώνη, η αδιευκρίνιστη ψήφος κυμαίνεται μεταξύ 18-20%.Ενα πολύ μεγάλο ποσοστό με δεδομένο ότι οι εκλογές έρχονται σε λίγους μήνες, Ενα 20% του εκλογικού σώματος που σε τελική ανάλυση θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Ισως μια κύρια αιτία είναι ότι οι πολίτες δεν ασχολούνται ακόμη με τις εκλογές. Έχουν πολύ μεγάλα προβλήματα μπροστά τους, αντιμετωπίζουν μια ζοφερή πραγματικότητα, Ακρίβεια, λογαριασμοί στην ενέργεια, χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, υποβάθμιση της δημόσιας υγείαs και παιδείαs, μικρομεσαίοι και αγρότες που τα βγάζουν δύσκολα πέρα.
Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το αύριο κυριαρχεί στην πλειοψηφία των νοικοκυριών. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πως θα εκφραστούν αυτά τα αισθήματα την ώρα της κάλπης.
Θα κάνει ένα μεγάλο λάθος όποιος αγνοήσει αυτή την πραγματικότητα.
Αλλά επίσης και όποιος νομίζει πως με φωνές, πόλωση και συνθήματα θα κερδίσει κάτι σημαντικό.
Η Κυβέρνηση επιλέγει να πορευτεί με την γνωστή μέθοδο των προσωρινών παροχών.
Ουσιαστικά εκμεταλλεύεται τους αυξημένους φόρους που πληρώνουν οι πολίτες (το ΦΠΑ και ο ΕΦΚ υπολογίζονται σε πολύ αυξημένες τιμές τροφίμων και καυσίμων )για να επιδοτεί τους ηλεκτροπαραγωγούς και να συνεχίζει μια αδιέξοδη επιδοματική πολιτική για την ανακούφιση των νοικοκυριών. Αναπαράγοντας όμως τον φαύλο κύκλο της ακρίβειας.
Κατά τα λοιπά για την ΝΔ για όλα τα προβλήματα των πολιτών φταίει ο πόλεμος.
Είναι όμως αυτή η αλήθεια; Όχι βέβαια.
Γιατί η ΝΔ δεν έκανε τίποτε για να αντιμετωπίσει με θεσμικό τρόπο την ακρίβεια, όπως έπραξαν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, Δεν μείωσε τους φόρους σε τρόφιμα και καύσιμα, δεν έθεσε πλαφόν στις αυξήσεις στην ενέργεια, δεν αντιμετώπισε με ελέγχουs την αισχροκέρδεια.
Εκ των υστέρων επιχειρεί με ημίμετρα και επικοινωνιακές τακτικές να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Πολύ αργά, πολύ λίγα.
Ομως φροντίζει πάντα για να μην στεναχωρήσει τους μεγάλους και ισχυρού.
Η έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών ως δια μαγείας μειώθηκε από τα αρχικά 930 εκατ. ευρώ, στα 373 εκατ. μόνο. Ενώ την ίδια στιγμή τα νέα υπερκέρδη των προμηθευτών προσεγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ μέσα σε δυο μόλις μήνες. Οι πάροχοι φυσικού αερίου έχουν το δεύτερο υψηλότερο περιθώριο κέρδους στην Ευρώπη.
Την ίδια ώρα -ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών -οι ανισότητες διευρύνονται επικίνδυνα. Ενώ τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων αυξάνονται, οι μισθοί στην Ελλάδα απαξιώνονται από τις μεγάλεs αυξήσειs στις τιμές.
Η ακρίβεια οδηγεί στην απώλεια του 40% της αγοραστικής δύναμης των χαμηλόμισθων μέσα στο 2022. Ενώ οι μισθοί αυξηθήκαν μόλις στο 1/5 (κατά 0,8% στο δεύτερο τρίμηνο του έτουs) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε διψήφιο νούμερο.
Ενώ ο ένας στους 4 συνταξιούχους λαμβάνει σύνταξη μηνιαίως ως 470 ευρώ, η ΝΔ αρνείται την επαναφορά ενός νέου ΕΚΑΣ και περιορίζεται σε προσωρινά επιδόματα των Χριστουγέννων.
Η ίδια μεροληπτική πολιτική και στον σχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ενώ οι Ιταλοί διαθέτουν το 10% των πόρων για την υγεία και την κοινωνική πολιτική, στην Ελλάδα η κυβέρνηση διαθέτει περίπου το 4%, ποσοστό παντελώς ανεπαρκές για τις ανάγκες, Ενώ με νέα νομοθετήματα που προωθεί επιχειρεί να καταργήσει την δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.
Όσο για τους μικρομεσαίους η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις επενδύσεις που στηρίζει το Ταμείο Ανάκαμψης τα αποκαλύπτει όλα. Στις 41 επιδοτήσεις επενδυτικών σχεδίων μόνο 2!!! αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Με δάνεια μάλιστα που δίνονται με το ίδιο επιτόκιο με τις πολύ μεγάλες.
Την ίδια ώρα οι Τράπεζες αφήνονται ανενόχλητες να αυξάνουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, εντείνονται τα προβλήματα για τα νέα ζευγάρια, αλλά να κρατούν σχεδόν μηδενικά τα επιτόκια καταθέσεων, οδηγώντας στην απομείωσή τους από τον υψηλό πληθωρισμό.
Τα προβλήματα του πολέμου, δεν δικαιολογούν επομένως την απαράδεκτη κατάσταση της ακρίβειας, της φτώχειας, των ανισοτήτων που διαμορφώνεται στην Ελλάδα.
Ούτε βέβαια την σκανδαλώδη εύνοια των ημετέρων της ΝΔ, ούτε τις προκλητικές παρακολουθήσεις που παραβιάζουν βασικά δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα των συντηρητικών πολιτικών που εφαρμόζονται.
Των πολιτικών που πρέπει να ανατραπούν στις εκλογές ,με την καταδίκη από τους πολίτες του κόμματος -της Νέας Δημοκρατίας -που τις εκφράζει.
Ομως οι πολίτες που παρακολουθούν και αμφισβητούν, που αναμένουν και προβληματίζονται, δεν θα πεισθούν με επιλογές διχαστικές και πολωτικές ή και με επανάληψη των ξεπερασμένων συνταγών και ανέξοδων υποσχέσεων του παρελθόντος. Αυτό που σε μεγάλο βαθμό επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ, Σε τελική ανάλυση η πόλωση όχι μόνο δημιουργεί αποστροφή, αλλά προσφέρει έδαφος στον λαϊκισμό και την Ακροδεξιά.
Οι πολίτες επιθυμούν μια πολιτική Αλλαγής. Με σαφές προοδευτικό πρόσημο, πολιτική που νοιάζεται για τον άνθρωπο, πολιτική που μειώνει τις ανισότητες, προσφέρει ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, που οδηγεί σε μια κοινωνία με αξιοπρέπεια, ασφάλεια, αλληλεγγύη, σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών.
Αυτός που θα ανταποκριθεί, θα έχει θετικό αποτέλεσμα και στις εκλογές.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγήs αποδεικνύει με το πρόγραμμα του ότι εγγυάται αυτή την πορεία. Με βάση αυτό ,τις προτάσεις και τις στοχευμένες επεξεργασίες του πορεύεται προς την κάλπη.
Η εξειδίκευση που ξεκίνησε με την παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την Αναγέννηση του ΕΣΥ, από τον Πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη θα συνεχισθεί σε όλους τους τομείς. Συνδυάζοντας τολμηρές και σύγχρονες αλλαγές, με νέες αντιλήψεις και κατευθύνσεις για την διάθεση των πόρων. Ώστε να κερδίζουν οι πολλοί, η ελληνική κοινωνία.
Η χώρα χρειάζεται μια διαφορετική, μια προοδευτική διακυβέρνηση. Που θα την απελευθερώσει από ότι την καθηλώνει, που θα ενώσει τους πολίτεs, με βάση το όραμα και την στρατηγική για μια ισχυρή Ελλάδα, με κοινωνική δικαιοσύνη.
Προϋπόθεση είναι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.
Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής μετά τις πρώτες εκλογές ,μπορεί να επιβάλλει μια προγραμματική συμφωνία διακυβέρνησης, που θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.
Μακριά από λογικές παραλυτικών συμβιβασμών που έχουν ως μόνο διακύβευμα το μοίρασμα των καρεκλών της εξουσίας. Η κυβέρνηση πρέπει να εκφράζει τα συμφέροντα των πολιτών και όχι να αναπαράγει την ισχύ των ελίτ τις οποίεs ευνοούν οι συντηρητικές πολιτικές.

Αναδημοσίευση από “ieidiseis.gr”