Η Ρωσία των συμβολισμών. Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΛΜΠΑΣΑΚΟΥ

Η μεγάλη χώρα των Ρώσων στο ιστορικό της διάβα ,έχει αφήσει ισχυρά αποτυπώματα στην παγκόσμια αλλά και στην ελληνική ιστορία.

Η αποτυχυμένη επανάσταση των Ελλήνων το 1770, γνωστή ώς Ορλωφικά υποκινήθηκε απο τους Ρώσους εναντίον των Οθωμανών κατά την διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου (1768-74).

Όμως στην εξέργεση του 1821 παίζουν σημαντικό ρόλο και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχή κατάληξη του αγώνα.

Η εξέγερση στις παραδουνάβιες χώρες,ο ηγετικός ρόλος του Υψηλάντη και του Καποδίστρια ,η παρέμβαση του Ρώσικου ναυτικού στην Ναυμαχία του Ναυαρίνου είναι σημαντικές στιγμές του απελευθερωτικού αγώνα.Δεν ξεχνάμε τον Πούσκιν που υμνεί την χώρα γράφοντας:<εξεγέρσου,ω Ελλάδα,ξεσηκώσου>

Οι προεπαναστατικοί Ρώσοι συγγραφείς Τολστόι,Γκόρκι ,Αντρέγιεφ,Ντοστογιέφσκι σημαδεύουν ανεξίτηλα την παγκόσμια λογοτεχνία και αποτελούν ανεκτίμητο πολιτιστικό πλούτο οικουμενικής αναγνώρισης.

Η μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 έδωσε ελπίδα στα λαικά στρώματα όλου του πλανήτη και υπήρξε για πολλά χρόνια η εγερτήριος δύναμη για διεκδίκηση μίας καλλίτερης ζωής.

Όμως γρήγορα διαψεύθηκαν οι ελπίδες γιατί όπως έλεγε η Ρόζα Λούξερμπουγκ,με τον αποκλεισμό της δημοκρατίας απο την πολιτική ζωή καταστρέφονται οι ζωντανές πηγές κάθε πνευματικού πλούτου και προόδου.Είναι αυτό που και ο δικός μας Κορνήλιος Καστοριάδης με δύο λέξεις υποστήριζε :Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα. Όμως δυστυχώς ο Λενινισμός και ο Σταλινισμός οδήγησαν την μεγάλη χώρα σε άλλα μονοπάτια.

Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει την μισή Ευρώπη και έχοντας νικήσει στην ιστορική μάχη του Βερολίνου, σήμανε το τέλος του πολέμου υψώνοντας στο Ράιχσταγκ την κόκκινη σημαία της νίκης.

Ακολουθεί ο Ψυχρός Πόλεμος και μια μακρά περίοδο ειρήνης.

Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ,διαβλέποντας το αναπόφευκτο τέλος , διαλύοντας την Σοβιετική Αυτοκρατορία χάρισε την ελευθερία σε εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς να χυθεί αίμα. Αυτή την τεράστια συμβολή του δεν την αναγνώρισαν ποτέ οι συμπατριώτες του και τον αντικατάστησαν με τον ανεκδιήγητο

Γιέλτσιν που ταπείνωσε και διέσυρε την χώρα τους.

Φυσικά αυτο δεν αφαιρεί τις ευθύνες που έχουν οι νικητές του ψυχρού πολέμου.Ο βετεράνος της αμερικανικής διπλωματίας Τζόρτζ Κέναν το 1998 είχε πεί: Νομίζω ότι είναι η αρχή ενός νέου Ψυχρού Πολέμου.Είναι τραγικό λάθος.Αφορούσε την απόφαση των Αμερικανών για την επέκταση του ΝΑΤΟ.

Έτσι δεν στάθηκε ικανή μια συνενόηση της Ευρωπαικής Ένωσης με το ΝΑΤΟ για ένταξη της Ρωσίας σε ένα ευρύτερο σχήμα ευρωπαικής ασφάλειας.

Δυστυχώς όλα αυτά δεν εισακούσθηκαν. Αυτό φυσικά δεν νομιμοποιεί την βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία της δεσποτικής Ρωσίας του Πούτιν.Εδώ παραβιάζεται κάθε έννοια διεθνούς δικαίου .Η αναθεωριτική λογική που διέπει τον Πούτιν αλλά και την γειτονική μας Τουρκία ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου.Είναι επιβεβλημένο και όλοι πρέπει να συνδράμουν αυτή η λογική να μην επικρατήσει στις διεθνείς σχέσεις.Το <δίκαιο >του ισχυρού πρέπει να ηττηθεί.

Εδώ δεν χωρούν συμψηφισμοί και ουδετερότητες.

Το Κίνημα Αλλαγής στο Ελληνικό και Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ,πήρε θέση. Έχει διαλέξει στρατόπεδο.

Η Παράταξη μας υπηρετεί αρχές και αξίες.

Δημοσίευση από “Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ”