Η κυβέρνηση αναζητά παράθυρο για πρόωρες εκλογές. Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Θεωρητικά δεν μπορεί κάποιος να διαφωνήσει με την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που είπε ότι η συζήτηση για εκλογές είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Αυτό που βέβαια δεν μας είπε, είναι ότι η συζήτηση πυροδοτείται από τις ίδιες τις διαρροές και τις ακριτομυθίες κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών.

Μόλις χθες, έγκυρη εφημερίδα μας πληροφορεί ότι η τροπολογία για τον εκλογικό νόμο που θα αυξάνει το bonus στο πρώτο κόμμα, είναι «έτοιμη στο συρτάρι» και περιμένει την τελική εντολή του Πρωθυπουργού για την κατάθεσή της. Προσθέτω ότι δεν περιμένω να επιμείνει ο κ Οικονόμου, ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου αυτός που έδωσε την σχετική είδηση .

Η αλήθεια είναι ότι ενώ διαρκεί ο πόλεμος που προκάλεσε ο κ Πούτιν, σε μια εποχή μεγάλων αβεβαιοτήτων, σε μια περίοδο που διαμορφώνεται ένα νέο παγκόσμιο σκηνικό, η συζήτηση περί του χρόνου των εκλογών στην χώρα μας, ηχεί παράξενα. Κανείς δεν γνωρίζει ούτε πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος-με τη σημερινή ή άλλη μορφή του -και πόσο διάστημα θα χρειασθεί για να επανέλθει η ειρήνη και η ομαλότητα. Όπως και ποιες θα είναι οι περαιτέρω συνέπειες στην διεθνή σκηνή, αλλά και στις οικονομίες των χωρών, στη ζωή των πολιτών.

Σε αυτές τις συνθήκες θα περιμέναμε η υπεύθυνη Κυβέρνηση, πέρα από την αυτονόητη καταδίκη της εισβολήs, να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της, να στηρίξει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που δοκιμάζονται ,να διεκδικήσει- ουσιαστικά και όχι επικοινωνιακά μόνο-τολμηρά μέτρα στήριξηs από την Ευρωπαϊκή Ένωση .

Πράγματι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει, οι τιμές των τροφίμων καλπάζουν, τα νοικοκυριά παθαίνουν σοκ όταν πρόκειται να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης ή όταν ανοίγουν τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Η πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕ αποκαλύπτει ότι για το 43,9% των νοικοκυριών τα έσοδα τους φθάνουν μόνο για 19 ημέρες, ενώ το 76% θεωρεί ως ανεπαρκή ή μάλλον ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης που έχει πάρει η Κυβέρνηση.

Όμως εκλέγουμε Κυβέρνηση και για τα δύσκολα, όχι μόνο για τις ήρεμες περιόδους. Εκεί στα δύσκολα, την ώρα της κρίσης αποδεικνύεται η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα, προσθέτω και η ευθύνη, αυτού που πήρε την εντολή.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη αποδείξει ότι δεν μπορεί να χειριστεί τις δύσκολες καταστάσεις. Το είδαμε πολύ καθαρά με την αποτυχία της στην κρίση της πανδημίας.

Το είδαμε με τις καθυστερημένες αντιδράσεις της και τα ημίμετρα -έξω από κάθε επεξεργασμένη στρατηγική -στην αντιμετώπιση της κρίσης της ενέργειας.

Οι εξαγγελίες της ήταν πρόχειρες, χωρίς στόχο και κυρίως χωρίς να θίγουν στο ελάχιστο την αισχροκέρδεια στην αγορά, αλλά και τα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών.

Την ίδια ώρα που καθυστερούσε σκόπιμα την αύξηση του κατώτατου μισθού, επέμεινε στην άρνησή της για να θέσει πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος και να μειώσει τους φόρους στην ενέργεια και στα τρόφιμα για να ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Προτάσεις που έχει επανειλημμένα καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής, δια του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο κ Μητσοτάκης περιορίστηκε στο να στείλει επιστολή στους Ευρωπαίους εταίρους μας με ορισμένεs προτάσεις, μόνο όταν κατάλαβε ότι υπάρχει σχετικός προβληματισμός σε πολλές χώρες και την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν έπεισε… Γιατί αν τις πίστευε πραγματικά θα τις είχε εφαρμόσει -τουλάχιστον κάποιες από αυτές -ήδη στην χώρα μας.

Σήμερα σχετική έρευνα του K Report αποκαλύπτει ότι παρά πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη μειώσει τους φόρους στην ενέργεια (Βέλγιο, Ιταλία, Τσεχία, Ολλανδία, Πολωνία),ενώ έχει τεθεί ήδη πλαφόν στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας στην Γαλλία και την Ισπανία.

Μετά τις άτολμες και συντηρητικής λογικής -στον οικονομικό τομέα -αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Κυβέρνηση βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με τα προβλήματα. Με τους πολίτες σε απόγνωση, τις προοπτικές για υψηλή ανάπτυξη να αμφισβητούνται, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων να υπονομεύεται ,με κινδύνους για τον τουρισμό να δημιουργούνται (εισοδηματικά προβλήματα, αυξήσεις ναύλων κλπ ).

Μιλά η ΝΔ, για περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες της χώρας, Όμως η ίδια σπατάλησε 43,3 δις ευρώ σε παρεμβάσεις χωρίς κριτήρια, χωρίς στόχους, που πήγαν σε καταθέσεις στις τράπεζες. Χώρια τα 7 δις ευρώ των απευθείας αναθέσεων με τροπολογίες στη Βουλή.
Εναποθέτει ελπίδες στο Ταμείο Ανάκαμψης. Όμως με τις κατευθύνσεις που -ερήμην όλων -έχει χαράξει, το μεγαλύτερο μέρος τους δεν αφορά την εγχώρια παραγωγή, τους μικρομεσαίους, το κοινωνικό κράτος.

Πρακτικά, μπροστά στις συνέπειες της κρίσης έχει δυο δρόμους. Έναν θα επιλέξει.

Ο πρώτος: να τολμήσει, να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα. Με πλαφόν στις τιμές, με φορολόγηση (ειδική εισφορά) των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, με μείωση των φόρων στα καύσιμα και τρόφιμα. Με άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού. Διεκδικώντας ταυτόχρονα από την ΕΕ, εξαίρεση των δαπανών αυτών από τον υπολογισμό του ελλείμματος και μηδενικές υποχρεώσεις για πλεονάσματα το 2023.

Ο δεύτερος: η αναζήτηση παραθύρου ευκαιρίας για πρόωρες εκλογές, ώστε να κερδίσει χρόνο. Με ή χωρίς αλλαγή του εκλογικού νόμου, ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις. Γιατί γνωρίζει ότι μια τέτοια αλλαγή σηματοδοτεί και ηττοπάθεια, είναι αποδοχή φθοράς στη συνείδηση των πολιτών.

Εκτιμώ ότι επιλέγει τον δεύτερο δρόμο. Γιατί γνωρίζει ότι τα προβλήματα θα μεγαλώνουν και οι επιλογές της την φέρνουν σε αδυναμία αντιμετώπισής τους.. Μια και σταθερά επιλέγει να προστατεύει τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών, όχι των πολλών και ιδιαίτερα αυτών που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη, των πιο ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού.

Γιατί γνωρίζει ότι τώρα μέσα στην κρίση, υπάρχει μια μερίδα του πληθυσμού συσπειρώνεται στην Κυβέρνηση, κάτι που σε λίγους μήνες-υπό την πίεση των προβλημάτων – δεν θα υπάρχει. Αντίθετα θα αντιμετωπίζει την αγανάκτηση των πολιτών.

Δεν γνωρίζω σε συνθήκες κινούμενης άμμου, αν θα βρει τελικά αυτό το δήθεν παράθυρο ευκαιρίας. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να δραπετεύσει από τα προβλήματα και τις ευθύνες της για την όξυνσή τους. Αυτά θα τα βρει μπροστά της ούτως η άλλως.

Όμως ας γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει κανέναν. Αντίθετα θα υποχρεωθεί σε ομολογία της αποτυχίας και αδυναμίαs της.

Τυχόν προσφυγή στις κάλπες, θα δώσει την ευκαιρία για ριζικές αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς στην χώρας μας. Με το Κίνημα Αλλαγής σε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Δημοσίευση από “ieidiseis.gr”