Η καταδίκη του Νίκου Παππά και η αυτοκριτική που δεν έγινε ΟΥΤΕ τώρα. Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

«Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα της χώρας» αναφώνησε συγκινημένος ο Αλέξης Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης Σύριζα-Ανεξαρτήτων Ελλήνων, στις 8 Φεβρουαρίου του 2015. Η φράση αυτή είχε συνεγείρει τα πλήθη και είχε τραβήξει το ενδιαφέρον και ακροατηρίων που δεν ήταν ιδιαίτερα φιλικά προς την τότε κυβέρνηση Συριζα-Ανελ. Οι εξαγγελίες όμως απείχαν πολύ από την πραγματικότητα και την κατάληξη τους. Ένα καταστροφικό δημοψήφισμα σε πέντε εργάσιμες ημέρες με κλειστές τράπεζες, ένας αντισυνταγματικός νόμος, δύο υπουργοί σε δύο διαφορετικές υποθέσεις στο ειδικό δικαστήριο κι ένα παραδικαστικό κύκλωμα που κρέμασε στα μανταλάκια 10 πολιτικούς αντιπάλους για το σκάνδαλο Novartis. Καθόλου άσχημη επίδοση για την «Πρώτη Φορά Αριστερά» Κυβέρνηση Σύριζα-Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Ο περίφημος νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες κρίθηκε αντισυνταγματικός απο το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Οκτώβριο του 2016 και μετά απο 6μιση χρόνια, ο αρμόδιος Υπουργός καταδικάζεται ομόφωνα από το ειδικό δικαστήριο σε 2 χρόνια φυλάκιση με αναστολή για παράβαση καθήκοντος.Η απόπειρα χειραγώγησης του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών με διακοσμητικό ρόλο του ΕΣΡ και καζινοποίηση της διαδικασίας βρήκε τοίχο στη δικαιοσύνη. Αυτή τη δικαιοσύνη που πολλές φορές συζητάμε για το πόσο ανεξάρτητη ή βραδυκίνητη είναι. Η αποδυνάμωση μιας Ανεξαρτητης Αρχής που είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένη προφανώς στοχεύει στη μείωση της αποκέντρωσης της εξουσίας, άρα στον περαιτέρο έλεγχο των αρμών της εξουσίας όπως ειπώθηκε λίγο μετά την ήττα στις εκλογές του 2019.

Δυστυχώς όμως, ακόμα και σήμερα, δεν υπάρχει ούτε μία γραμμή αυτοκριτικής για τη διαδικασία ούτε βέβαια για τη στόχευση του διαγωνισμού του 2016 που οδήγησε σε ένα πιο ολιγοπωλιακό τοπίο στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Επιπρόσθετα, οι αντιδράσεις του πρώην Πρωθυπουργού και του καταδικασμένου Υπουργου υψώνουν το τσεκούρι του πολέμου στους θεσμούς μιας και όχι μόνο δεν αποδέχονται την ομόφωνη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου αλλά επι της ουσίας δεν αναγνωρίζουν την Τρίτη εξουσία ως τέτοια. Η αποστροφή για τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που δε μπορούν να παραπέμψουν στη δικαιοσύνη πολιτικούς ακούγεται πολύ πολιτική αλλά το 2018, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία Σύριζα-Ανελ με τον κύριο Τσίπρα Πρωθυπουργό παρέπεμψε 10 πολιτικά πρόσωπα για το «σκάνδαλο Novartis». 

Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς του Σύριζα, κάπου χάθηκε, ίσως στις σελίδες του Συντάγματος κάποιας μακρινής χώρας.

Αναδημοσίευση από “metarithmisi.gr”