Η αντεπίθεση της Ευρώπης. Του ΤΑΣΟΥ ΔΑΡΣΙΝΟΥ
Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης η Ευρώπη πελαγοδρομούσε ανάμεσα σε πακέτα λιτότητας και αδιέξοδα προγράμματα προκειμένου να ελέγξει τα απόνερα της κρίσης και να κρατήσει αλώβητες τις ισχυρές οικονομίες. Δημιούργησε νέους μηχανισμούς όπως ESM κλπ και πέτυχε να φρενάρει τη χρεωκοπία της Ευρώπης.
Ήρθε όμως η πανδημία και οι αρνητικές επιπτώσεις στήν οικονομική ζωή για ένα τρίμηνο περίπου που ξαναέβαλε το πρόβλημα από την αρχή. Ήταν φανερό πως η προηγούμενη πολιτική αντιμετώπισης δεν ήταν αρκετή για να σώσει την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εκπορεύονταν κυρίως από τις χώρες του Βορρά φάνηκαν ατελέσφορες στην νέα πραγματικότητα. Έτσι η ανάγκη έστρεψε την Ευρώπη να αναζητήσει λύσεις σε Κεινσιανές πολιτικές και στην ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους.
Προτάσεις όπως το ευρωομόλογο και η χάραξη πακέτων στήριξης τύπου σχεδίου Μάρσαλ ήρθαν στο προσκήνιο. Αποτελεί θετική η πρόταση της Ε.Ε δια στόματος της Προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν της δημιουργίας του ταμείου Ανάκαμψης με ένα ποσό κοντά στο 1 τρις ώστε να στηριχθούν οι οικονομίες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία και να χαραχθούν νέες δράσεις που θα βάζουν την Ευρώπη ξανά στις ράγες της ανάπτυξης και της πρωτοπορείας.
Παράλληλα η στήριξη της ΕΚΤ με το μεγάλο πακέτο της αγοράς ομολόγων ( QE) έδωσε μια μεγάλη ανάσα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στον φτηνό δανεισμό των χωρών. Ο συνδυασμός αυτών των δύο πολιτικών έστρεψε το τιμόνι της Ε.Ε σε μια ορθολογική κατεύθυνση πατώντας πάνω σε Σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές και όχι νεοφιλελεύθερες.
Απεδείχθη πλέον ότι η ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους, βασική αξία της Σοσιαλδημοκρατίας, και η αύξηση των Δημόσιων Δαπανών μέσω προγραμμάτων καινοτομίας και εξωστρεφών δράσεων είναι το μοναδικό εργαλείο αντιμετώπισης της μεγάλης κρίσης που ξεκίνησε με την πανδημία.
Ο Κεινσιανισμός επέστρεψε ως αντίληψη που μπορεί να ξαναφέρει την ισορροπία στην οικονομία και να ξαναγράψει ιστορία στη νέα πραγματικότητα που ζούμε. Τα προγράμματα ανάκαμψης που θα δρομολογηθούν από κάθε χώρα αν προσβλέπουν σε καινοτόμες δράσεις και χρήση νέων τεχνολογιών θα μπορέσουν να δημιουργήσουν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ώστε να αυξήσουν την απασχόληση και ως εκ τούτου την κατανάλωση όπως ο Κέυνς όρισε.
Η νέα πορεία της Ευρώπης πρέπει να χαραχθεί μέσα από Σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές και η ευθύνη των αντίστοιχων κομμάτων σε κάθε χώρα είναι μεγάλη. Στην χώρα μας το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ως του μόνου Κοινοβουλευτικού Σοσιαλδημοκρατικού φορέα εργάζεται με τις προτάσεις του σε αυτή την κατεύθυνση. Η ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ θα σηματοδοτήσει και τον ΝΕΟ ΑΙΩΝΑ.
Δημοσίευση από “thecaller.gr”