Ζήτημα αξιών, ζήτημα Δημοκρατίας. Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΟΥΜΑ

Η εποχή μας είναι μια εποχή έντονων αμφισβητήσεων και ισχυρών αντιθέσεων. Μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την όξυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, την αμφισβήτηση των δημοκρατικών δεσμών και την διαρκή καλλιέργεια ενός στρεβλού διχαστικού διπόλου με μοναδικό σκοπό την κατάληψη της εξουσίας.

Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, το πολιτικό δίκτυο της Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής φιλοδοξεί να καλλιεργήσει μια πολιτική ατζέντα που θα εκφράσει τις αγωνίες των νέων, θα νιώσει τις ανάγκες τους, θα υπηρετήσει τα όνειρά τους και θα δώσει τις απαντήσεις που απαιτούνται.

Και για να συμβεί τούτο, είναι αναγκαίο να εμπεδώσουμε την αντίληψη ότι δεν μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι, αν δεν είμαστε πρώτα ίσοι, ότι δεν μπορούν οι πλέον ευνοημένοι να ευημερούν και οι λιγότερο ευνοημένοι να μένουν παγιδευμένοι στα κατώτερα στρώματα της φτώχειας. Αυτή είναι μια συνθήκη αποτυχίας του καπιταλισμού που τροφοδοτεί την ανασφάλεια και εδραιώνει κλειστά οικονομικά, θεσμικά και κοινωνικά συστήματα που κρατούν τη χώρα και τα δυναμικά παραγωγικά στρώματα της δεσμευμένα στο παρελθόν.

Η πρόοδος απαιτεί ρήξεις και μία διαρκή αμφισβήτηση, ακόμη και του ίδιου μας του πολιτικού εαυτού. Γιατί αν δεν αμφισβητήσουμε κατεστημένες ιδεολογικές πεποιθήσεις και αγωνίες, πως θα ορίσουμε τις προτεραιότητες του μέλλοντος; Οφείλουμε να προσδιορίσουμε πως αντιλαμβανόμαστε την αξιοπρεπή εργασία στο εγγύς μέλλον. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση ως μάχη της γενιάς μας και να ενισχύσουμε τη δημόσια Παιδεία θέτοντας το πλαίσιο συζήτησης που της αρμόζει ως το εργαλείο κοινωνικής κινητικότητας των αδύναμων. Οφείλουμε να ορίσουμε το νέο πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για κάθε άνθρωπο και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία συμπεριληπτική που η κάθε είδους διάκριση δεν θα έχει περιθώριο ύπαρξης. Να ενισχύσουμε τη Δημοκρατία και τη συμμετοχή της νεολαίας στις αποφάσεις, να ενσωματώσουμε τους ανθρώπους “εκτός των τειχών” και να ενισχύσουμε τις φωνές τους. Είναι η χειραφέτηση της νέας γενιάς και η περιπλάνησή της στον ανοιχτό διασυνδεδεμένο κόσμο της πληροφορίας και της συνεργασίας που θα μας οδηγήσουν στη πραγμάτωση αυτών των στόχων μέσα από την ενίσχυση της πίστης μας στις δυνάμεις του ανθρώπου και τις ανεξάντλητες δυνατότητές του.

Ο κόσμος μετασχηματίζεται με ταχύτητα κι αυτό μας φοβίζει. Ωστόσο, είναι ανάγκη να οριοθετήσουμε τις αλλαγές που φέρει, να τις ερμηνεύσουμε ιδεολογικά μέσα από το αξιακό μας πρίσμα και εν τέλει να τις τιθασσεύουμε, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω. Να ξαναγράψουμε το κοινωνικό συμβόλαιο της εποχής μας που θα είναι σεβαστό από όλους και όχι μόνο από λίγους. Αυτό προφανώς απαιτεί συγκρούσεις που είμαστε έτοιμοι, και πρέπει, να κάνουμε. Είναι ζήτημα αξιών, είναι ζήτημα Δημοκρατίας.

Δημοσίευση από “Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ”