ΕΦΥΓΕ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗΣ

Σημείωμα Θόδωρου Μαργαρίτη για την απώλεια του Πέτρου Κουναλάκη

ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ. Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗΣ.

Έφυγε σήμερα ένα κορυφαίο στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς. Από σύμπτωση μάλιστα στην φωτογραφία που δημοσιεύω βρίσκομαι από πίσω του. Με τον Πέτρο ωστόσο είχαμε πραγματικές συμπτώσεις στις περισσότερες επιλογές της περιπέτειας του ΚΚΕ ΕΣ, της ΕΑΡ, του Συνασπισμού. Όσοι έζησαν τον χώρο μπορούν με την διαδρομή που περιγράφω να θυμηθούν σημαντικές πολιτικές επιλογές. Υποστηρίζαμε τις μετριοπαθείς απόψεις στο ΚΚΕ Εσωτερικού. Την γραμμή του Λεωνίδα Κύρκου. Για αυτό και τον στήριξα αποφασιστικά όταν έγινε η τριμελής Γραμματεία στην ηγεσία του κόμματος στην κρίση με τον Γιάννη Μπανιά. Ήταν από τους βασικούς ανθρώπους πού με έπεισαν για το βήμα της μετεξέλιξης στην ΕΑΡ. Και ήταν αυτός πού με πρότεινε στα 30 χρόνια μου για να εκλέγω στο Εκτελεστικό Γραφείο της ΕΑΡ. Για μένα τότε ήταν μία μεγάλη τιμή πού βρέθηκα στον ηγετικό πυρήνα. Μετά δουλέψαμε ενεργά για την δημιουργία του ενιαίου Συνασπισμού και την ενότητα της Αριστεράς. Εποχή Γκορμπατσόφ και μεγάλες ελπίδες. Το 2000 συγκροτήσαμε μαζί και με τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, τον Πέτρο και άλλα στελέχη την τάση της “Ανανεωτικής Συσπείρωσης” του ΣΥΝ με γραμμή προσέγγισης προς το ΠΑΣΟΚ και την σοσιαλδημοκρατία. Η μόνη διαφορά μου μαζί του ήταν ότι εκείνος αποχώρησε το 2003 ενώ εγώ παρέμεινα στον ΣΥΝ και μετά στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2010.Ο Κουναλάκης ήταν ένας ανοιχτός άνθρωπος, με σύγχρονες ιδέες και ισχυρή αίσθηση ρεαλισμού. Ένας ακόμα πολιτικός από αυτές τις μεγάλες προσωπικότητες της αντιδογματικής Αριστεράς στην χώρα μας.

Τον αποχαιρετούμε σήμερα με μεγάλη λύπη. Ο ίδιος ήταν πάντα ένας πρόσχαρος άνθρωπος και η λύπη πιθανά δεν του ταιριάζει. Ούτε απόψε. Καλό ταξίδι Πέτρο.

Ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής για τον Πέτρο Κουναλάκη

Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Πέτρο Κουναλάκη, έναν σπουδαίο πολιτικό, διανοητή, αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα, αλλά και ένθερμο υποστηρικτή της συνεργασίας της ανανεωτικής Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του