Ευρωπαϊκά ναυάγια και «δικαιωματιστές». Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗ

Το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισε «σειρά μέτρων με σκοπό να μειωθεί ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη». Σε άλλη γραμμή ο «δικαιωματιστής» πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά την ομιλία του στο Ίδρυμα Ωνάση αναφέρθηκε στην απογοήτευσή του που  ο πνιγμός 700 ανθρώπων στο ναυάγιο της Πύλου έλαβε λιγότερη προσοχή από το γεγονός της βύθισης του μικρού υποβρυχίου στο ναυάγιο του Τιτανικού. Στα καθ’ ημάς τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα. Ο πνιγμός εκατοντάδων συνάνθρωπων μας προκάλεσε είτε ρατσιστικά σχόλια είτε επιδερμικές προσεγγίσεις του τύπου οι διακινητές, αυτοί οι «έμποροι ψυχών» είναι η αιτία. Λες και αυτοί οι  άνθρωποι ζουν σε ιδανικές συνθήκες και παραδόξως πείθονται από τους διακινητές να μεταναστεύσουν και δεν μεταναστεύουν επειδή ζουν σε συνθήκες πείνας, πολέμου, κλιματικής αλλαγής, πολιτικής και θρησκευτικής καταπίεσης και μισαλλοδοξίας. 

«Κουτσοφιλελεύθεροι» κατέταξαν στους “επαγγελματίες ευαίσθητους” όλους όσοι έσπευσαν να δηλώσουν την οδύνη τους για τους νεκρούς συνάνθρωπους μας. Θεώρησαν αιθεροβάμονες όλους όσοι υποστηρίξαν πως το μείζον στο τραγικό ναυάγιο δεν είναι οι διακινητές αλλά η απελπισία και η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Αναθεμάτισαν τη «μειωμένη πατριωτική συνείδηση» όλων όσοι ασκούν και την παραμικρή κριτική στις αντιδράσεις των ελληνικών αρχών. Ελληνικό Λιμενικό=Ελλάδα; Αυτά είναι κατάληξη μιας από χρόνια στροφής μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας προς τον κοινωνικό δαρβινισμό και αυτοματισμό. Κάποιοι άλλοι, πιο σοβαροί, έδωσαν την πατερναλιστική «συμβουλή» να χρηματοδοτήσει η Δύση την εγχώρια ανάπτυξη για να αποτραπεί η μετανάστευση. Ξέχασαν όμως πως η επιτόπια δυτική βοήθεια δοκιμάστηκε και απέτυχε λόγω της διαφθοράς ένθεν κακείθεν. Η Δύση πρέπει πρωτίστως να καταμερίσει αυτούς τους ανθρώπους σ’ όλα τα κράτη της και όχι μόνο σ’ αυτά της εισόδου, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ενταχθούν στην κανονική ζωή. Η ένταξη αυτών των ανθρώπων στη Δύση θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των ηπείρων τους και όχι  η χρηματοδότησή των διεφθαρμένων εξουσιών τους. Όλοι όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιοι απαξιώνονται αδιακρίτως ως «δικαιωματιστές».

Ο μεγάλος βρετανός ιστορικός Ρίτσαρντ Έβανς στο βιβλίο του «Η επιδίωξη της ισχύος- Ευρώπη 1815-1914» (Αλεξάνδρεια, μετάφραση Ελένη Αστερίου, 2018) έγραφε πως από το 1815 έως το 1940 περισσότεροι από 60 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, είτε λόγω πολιτικών διώξεων είτε λόγω φτώχειας, μετανάστευσαν σε Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Βραζιλία και Αργεντινή, Αφρική και Ασία. Μόνο από την Ελλάδα μετανάστευσε το ένα έκτο του πληθυσμού της. Αποτέλεσμα ήταν «η τεράστια ανανέωση της υδρογείου» καθώς κεφάλαια, εμπορεύματα, άνθρωποι και ιδέες άρχισαν να ρέουν με αυξανόμενη ταχύτητα και ένταση από ήπειρο σε ήπειρο. Η Ευρώπη έγινε ισχυρή χάρη και στη δική της μετανάστευση στον υπόλοιπο κόσμο. Η αυτονόητη προστασία των συνόρων δεν σημαίνει πως η Ευρώπη δεν χρειάζεται ανανέωση, ακόμα και δημογραφική. Αυτήν όμως θα την πετύχει οργανώνοντας η ίδια τη μετανάστευση προς αυτήν. Αλλά και ο Ομπάμα όσο κυβερνούσε, δεν έκανε πολλά για τους μετανάστες.

Αναδημοσίευση από “ΤΑ ΝΕΑ”