Εργατικά ατυχήματα: Αμείλικτα τα στοιχεία, ανύπαρκτη η Επιθεώρηση Εργασίας. Της Μαριζέτας Αντωνοπούλου

Δήλωση της αναπληρώτριας τομεάρχη Εργασίας του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων:

“Η επιδείνωση της εργασιακής πραγματικότητας για την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων αποτυπώνεται πλέον όχι μόνο στους δείκτες ακρίβειας και μείωσης του πραγματικού μισθού, αλλά στην υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Τον τελευταίο μήνα έχουν σημειωθεί έξι σοβαρά εργατικά ατυχήματα, τα δυο εκ των οποίων θανατηφόρα. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα, το 2022 μια από τις χειρότερες χρονιές για την υγεία και ασφάλεια στην Εργασία, καταγράφηκαν πάνω από 4.500 εργατικά ατυχήματα, ενώ 104 εργαζόμενοι έχασαν την ζωή τους και 142 τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2018 είχαν καταγραφεί 46 θάνατοι.

Τα στοιχεία από την χρονιά που διανύουμε είναι αμείλικτα και δείχνουν την δυσοίωνη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας. Μέχρι και τον Σεπτέμβρη, στους πρώτους 9 μήνες του χρόνου, έχουν χάσει την ζωή τους εν ώρα εργασίας 136 εργαζόμενοι και έχουν σημειωθεί 230 σοβαροί τραυματισμοί. Η εντατικοποίηση των ωρών εργασίας, η πλήρης αποδυνάμωση του συνδικαλισμού, η αφαίρεση σημαντικών εργατικών δικαιωμάτων και η εντεινόμενη απομείωση του μισθού από τις διαρκείς αυξήσεις σε διατροφικά αγαθά και ενέργεια δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες για πλήθος εργαζομένων.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα λάβει άμεσα σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την ενδυνάμωση του ΣΕΠΕ, την αποκατάσταση του εργατικού δικαίου και την βελτίωση των όρων εργασίας της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Οφείλουμε να ξανακερδίσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην ποιότητα εργασίας, να σταματήσουμε την περαιτέρω βαλκανιοποίηση της αγοράς εργασίας και να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια των εργαζομένων”.

Αναδημοσίευση από το www.topontiki.gr