“Επιστροφή” στο μέλλον. Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΝΔΗ

Όσο αυστηρός και να θέλει να είναι κάποιος με την Φ. Γεννηματά , πρέπει να παραδεχτεί  την τεράστια  συμβολή της  στη δημιουργία, αρχικά, της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» και στη συνέχεια ,μετά από συνέδριο (2018), του κόμματος  με το όνομα «Κίνημα Αλλαγής». Αυτό που δεν κατάφεραν από τις αρχές του 2000 σημαίνοντα στελέχη με σημαντική διαδρομή στους δύο χώρους, του ΠΑΣΟΚ και της Ανανεωτικής Αριστεράς, αλλά  ούτε ο προκάτοχος της στο ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος με τους «58», το κατάφερε η Φ. Γεννηματά  μαζί με στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς με αφετηρία τις εκλογές Σεπτέμβρη  2015. Το Κίνημα Αλλαγής, καρπός επίπονων και επίμονων διεργασιών της τελευταίας πενταετίας, αποτελεί κατάκτηση και συνάμα προϋπόθεση για την ολική ανασυγκρότηση του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, βλέποντας στο μέλλον και τιμώντας τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου του κόμματος, στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Νοέμβρη του 19 με μεγάλη γενναιότητα έβαλε στη «θέση» τους όσους αναπολούν το παρελθόν και προπαγανδίζουν με ρομαντική διάθεση την επιστροφή σε μονοσήμαντα κομματικά αφηγήματα που εξέφρασαν τις ανάγκες παλαιότερων εποχών και που πιθανότητα δεν έχουν καταφέρει να επεξεργαστούν και να ερμηνεύσουν γόνιμα τα γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας. Μια τέτοια συζήτηση που άνοιξε και πάλι  τις τελευταίες  ημέρες από κάποιους «άσπονδους φίλους» του εγχειρήματος, δημοσιογράφους και ευτυχώς ελάχιστα  πολιτικά στελέχη που έχουν στο νου τους μόνο  τις προσωπικές τους βλέψεις, καθηλώνει το Κίνημα αλλαγής σε κλίμα εσωστρέφειας και μικροκομματικής μιζέριας.

Το Κίνημα Αλλαγής, η συνέχεια της δημοκρατικής παράταξης, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχει το καθήκον -όχι μόνο απέναντι στους ανθρώπους που το στήριξαν και το στηρίζουν αλλά απέναντι επίσης σε όλους του πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους και στα δυναμικά στρώματα- να κοιτάει μπροστά στο μέλλον και ο πολιτικός του λόγος να είναι εναρμονισμένος στον 21ο αιώνα. Η πανδημία και η οικονομική κρίση που έρχεται  μαζί της  φέρνει  τη χώρα πιο γρήγορα αντιμέτωπη με σημαντικά ερωτήματα για το μέλλον. Το Κίνημα Αλλαγής με εφόδια από το μεγάλο οπλοστάσιο της σοσιαλδημοκρατίας συγκροτεί τους τελευταίους μήνες συγκεκριμένο  πρόγραμμα για να απαντήσει στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας. Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Φ. Γεννηματά παρουσίασε τις 11+1 προτάσεις για το ΕΣΥ του 21ου αιώνα ενώ λίγες μέρες αργότερα στη ΔΕΘ κατέθεσε την επεξεργασμένη πρόταση (επιτροπή των 11)  για την παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της οικονομίας. Η σκληρή αλλά και εποικοδομητική  αντιπολίτευση (κοστολογημένες προτάσεις χωρίς μαξιμαλιστικές λαϊκίστικες κραυγές τύπου ΣΥΡΙΖΑ) που γίνεται στη συντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ τόσο στα εργασιακά θέματα όσο και στα θέματα ηθικής με τα όσα αποκαλύπτονται στη βουλή για το «γαλάζιο» κράτος  που στήνεται, δείχνει και τη σοβαρή δουλειά της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος.

Η σαγήνη του αριστερόστροφου λαϊκισμού από τη μια και ο δογματισμός μιας αχαλίνωτης δεξιάς από την άλλη καθιστούν την πρωταγωνιστική παρουσία ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κινήματος αναγκαία  για την δημοκρατία. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά το Κίνημα Αλλαγής  πρέπει να βαδίσει μπροστά με άλμα στο μέλλον. Δεν υπάρχει χρόνος για πισωγυρίσματα.

Δημοσίευση από εφημερίδα “στο Καρφί”