Ενός κακού μύρια έπονται. Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Εδώ και μέρες Υπουργοί και κορυφαία στελέχη της ΝΔ, ανοίγουν με δηλώσεις τους θέμα νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου. Απειλώντας με προσαρμογή του στις νέες -μετά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων- εκλογικές ανάγκες του κόμματος τους.

Για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια τετραετία.

Κάτι πρωτοφανές στα σύγχρονα πολιτικά χρονικά.

Ο απόλυτος κυνισμός. Μια καθεστωτική συμπεριφορά, που αναδεικνύει και πάλι την περιφρόνηση στους δημοκρατικούς θεσμούς και στους κανόνες των πολιτικών αναμετρήσεων.

Νομίζουν -μάταια- ότι θα εκβιάσουν το ΠΑΣΟΚ και τους πολίτες που το στηρίζουν.

Αφού δεν συνεργάζεστε μαζί μας, μας λένε, εμείς θα κάνουμε χρήση της πλειοψηφίας μας στη Βουλή και θα ψηφίσουμε και πάλι εκλογικό νόμο, σύμφωνα με τα δικά μας συμφέροντα !!!

Δημόσιες αναφορές Υπουργών στα μέσα ενημέρωσης.!!! Που μόνο σε δημοκρατικά πολιτικά συστήματα δεν ταιριάζουν.

Θα κάνουν πράξη τα όσα λένε? Πολύ αμφιβάλλω.

  • Γιατί αν το κάνουν, θα έχουν προκαλέσει για μια ακόμη φορά βάναυσα το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών. Που θα τους το ανταποδώσουν την ώρα της κάλπης.
  • Γιατί για παρά πολλούς ο σεβασμός των κανόνων της δημοκρατίας και της ποιότητας της, είναι αδιαπραγμάτευτος.
  • Γιατί θα έχουν πείσει και τον πιο δύσπιστο, ότι δεν διστάζουν να στείλουν στο καλάθι των άχρηστων το προσωπείο ενός δήθεν φιλελεύθερου και ευρωπαϊκού κόμματος. Αντίθετα θα καταστήσουν εμφανές όσο ποτέ το πρόσωπο της παλαιάς οπισθοδρομικής δεξιάς.
  • Γιατί επιπλέον θα υποστεί ένα δεύτερο πολύ σημαντικό πλήγμα το πολιτικό προφίλ του κ Μητσοτάκη, που λίγο καιρό πριν διαφήμιζε την θεσμικότητα του (??) και την απόφαση του να πορευτεί ως τις εκλογές με τον νόμο που ο ίδιος εισηγήθηκε και το κόμμα του ψήφισε.

Πλήγμα μεγάλο, γιατί θα καταστεί εμφανές ότι θα πρόκειται για μια απόλυτα ιδιοτελή πράξη. Στην λογική της με κάθε -αθέμιτο- μέσο παραμονής στην καρέκλα της εξουσίας.

Ο απόλυτος αυτοεξευτελισμός.

Το πιθανότερο είναι να εμφανιστεί ο κ Μητσοτάκης ως δήθεν θεσμικός και να αδειάσει τους Υπουργούς και τα στελέχη του, τα οποία βέβαια εν γνώσει του έκαναν τις σχετικές δηλώσεις. Ελπίζω να μη μας πει πάλι ότι δεν ήξερε τίποτε, γιατί για δεύτερη φορά κοροϊδία θα εκνευρίσει και τους πιο πιστούς του.

Είτε όμως προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, είτε όχι, το πρόβλημα της ΝΔ και του ίδιου του Πρωθυπουργού είναι εμφανές.

Πλήρης η πολιτική απομόνωση τους.

Γιατί ενός κακού μύρια έπονται.

Όλη αυτή η συζήτηση είναι αποτέλεσμα της θεσμικής εκτροπής με τις υποκλοπές στο τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη και των αδίστακτων μεθοδεύσεων για την συγκάλυψη τους, με τις αυταρχικές αποφάσεις της πλειοψηφίας της ΝΔ στην εξεταστική επιτροπή. Που συναντούν την δημόσια κατακραυγή ανθρώπων -ανεξαρτήτως κομμάτων- που πραγματικά πιστεύουν στο κράτος δικαίου, στα δικαιώματα των πολιτών, στους κανόνες της δημοκρατίας.

Με αποτέλεσμα τα εκλογικά προβλήματα για την ΝΔ να μεγαλώνουν.

Τώρα προφανώς όλο το βάρος της κυβερνητικής προπαγάνδας θα μεταφερθεί στο θέμα της κυβερνητικής σταθερότητας. Με τους γνωστούς πλέον υποστηρικτές της να ολοφύρονται στα μέσα ενημέρωσης.

Με την λογική της πάση θυσία αυτοδυναμίας της, είτε με τον νυν, είτε με ένα νέο εκλογικό νόμο.

Με την προσδοκία ενός ιδιόμορφου εκβιασμού των πολιτών, στην λουδοβίκειο λογική «μετά από εμένα το χάος».

Η ΝΔ δεν διστάζει μάλιστα στην προσδοκία πολιτικού εκβιασμού των κεντρώων ψηφοφόρων, να στοχοποιεί το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρο του, ακόμη και να επαναφέρει τις λογικές του παλαιού δικομματισμού, όσο και αν αυτές ευνοούν αντικειμενικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως το ΠΑΣΟΚ και οι προοδευτικοί πολίτες δεν εκβιάζονται.

Αναγκαία η κυβερνητική σταθερότητα σε εποχές μεγάλων προκλήσεων για την χώρα και την κοινωνία.

Όμως η κυβερνητική σταθερότητα δεν στερείται πολιτικού πρόσημου. Δεν είναι πολιτικά ουδέτερη. Δεν μπορεί να αποτελεί ένα απεχθές για τον πολίτη μοίρασμα και βόλεμα σε καρέκλες εξουσίας.

Αντίθετα, η κυβερνητική σταθερότητα πρέπει να οδηγεί και στη σταθερότητα του κοινωνικού ιστού, ιδιαίτερα σε εποχή κρίσης, στην κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.

Να έχει ως κύριο στόχο την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων, να εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες για την νέα γενιά, να εγγυάται την αξιοπρεπή και με κανόνες εργασία, να προωθεί με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο, διασφαλίζοντας ότι τα οφέλη της ανάπτυξης θα αφορούν όλους.

Όχι μόνο τους μεγάλους και ισχυρούς, τις ελίτ, όπως πράττει η ΝΔ.

Αλλά και την ριζική αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης, ώστε η διαφάνεια, η λογοδοσία, η συμμετοχή των πολιτών, η αναβάθμιση των θεσμών, να ενισχύουν την αξιοπιστία, να θωρακίζουν το πολιτικό μας σύστημα. Σε πλήρη αντίθεση με τις αντιλήψεις και τις καθεστωτικές πρακτικές της συντηρητικής κυβέρνησης.

Γιατί δεν είναι αποδεκτό να βάλουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα.

Στις σημερινές συνθήκες η σταθερότητα της οικονομίας, της κοινωνίας, της χώρας και η διασφάλιση της μελλοντικής ευημερίας των πολιτών, προϋποθέτει μια Κυβέρνηση των μεγάλων Αλλαγών, των Ανατροπών στα κατεστημένα, στο πελατειακό κράτος και σε ότι κρατά τη χώρα καθηλωμένη στο χθες.

Μακριά από τις βαθιά συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ.

Κάτι όμως που δεν μπορεί επίσης να επιτευχθεί με επιστροφή στο χθες, στον λαϊκισμό και στις γνωστές καθεστωτικές πρακτικές που ζήσαμε με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανελ.

Στόχος είναι να φέρουμε το νέο, όχι να επανέλθουμε στις τραγικές στιγμές του 2015.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προχωρεί σταθερά στον δικό του αυτόνομο δρόμο. Αυτό επιλέγουν οι πολίτες που όλο και πιο πολύ το στηρίζουν.

Εξ άλλου στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Κανείς δεν πρέπει να κάνει το λάθος να θεωρεί ως δεδομένη και προ εξοφλημένη την ψήφο των πολιτών. Γιατί θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Σύντομα το νέο πρόγραμμα του Κινήματος θα παρουσιαστεί και θα τεθεί σε ανοιχτή διαβούλευση σε όλη την Ελλάδα, με ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής για όλη την κοινωνία. Η πρώτη παρουσίαση αναγγέλθηκε ήδη από τον Πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ, την επόμενη Τετάρτη.

Με βάση αυτό θα ζητήσουμε από τους πολίτες ισχυρή εντολή στις ερχόμενες εκλογές, για να διαδραματίσουμε τον αποφασιστικό, τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια διακυβέρνηση της χώρας, που θα έχει το δικό μας σοσιαλιστικό και δημοκρατικό πολιτικό στίγμα.

Στέλνοντας στην έξοδο από την εξουσία, τις συντηρητικές πολιτικές και τους πολιτικούς εκφραστές της.

Σε μια Κυβέρνηση ισχυρή, συνεπή, υπεύθυνη, προοδευτική, καινοτόμα και μεταρρυθμιστική.

Με την πολιτική σταθερότητα να λειτουργεί προς όφελος των πολλών, της ελληνικής κοινωνίας.

Αναδημοσίευση από “ieidiseis.gr”