Εκτιμήσεις της Γραμματείας της “Ανανεωτικής Αριστεράς” για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τις πολιτικές εξελίξεις

Συνεδρίασε χθες Τρίτη 14/6 η Γραμματεία της Ανανεωτικής Αριστεράς και συζήτησε αναλυτικά για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και τις πολιτικές εξελίξεις.
Η Γραμματεία αποτιμά θετικά τους στόχους, τις επιλογές και την παρουσία της κίνησης μας στο πρόσφατο συνέδριο, τις πολιτικές παρεμβάσεις και την εκλογή στελεχών μας στην νέα ΚΕ και στο νέο Πολιτικό συμβούλιο.
Το γενικό κλίμα, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, είναι ευνοϊκό για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και εκφράζει την επιθυμία μεγάλης μερίδας πολιτών για την αλλαγή των συσχετισμών στο κομματικό σύστημα. Το συνέδριο ενίσχυσε αυτή την εικόνα. Ήταν όμως αρνητικά στοιχεία, ότι δεν είχαν εκδοθεί ΘΕΣΕΙΣ για διάλογο και κυρίως δεν υπήρξαν διαδικασίες έγκρισης δεσμευτικών πολιτικών αποφάσεων από το ίδιο το συνέδριο.

Η συγκρότηση της «Πρωτοβουλίας για την Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση» (από την Ανανεωτική Αριστερά, τις Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, τα στελέχη που προέρχονται από το Ποτάμι) ήταν μία χρήσιμη πολιτική επιλογή για ευρύτερες συγκλίσεις των εκτός ΠΑΣΟΚ δυνάμεων του ΚΙΝΑΛ και μία δυνατότητα για πιο ισχυρές πολιτικές παρεμβάσεις. Από αυτή την άποψη η διαδρομή της Πρωτοβουλίας όλο αυτό το καιρό ήταν σημαντική. Πετύχαμε την συμμετοχή συνέδρων -εκτός από αυτούς που εξελέγησαν από την βάση- οι οποίοι εξέφραζαν το αίτημα της διεύρυνσης του χώρου και εξασφαλίσαμε την ειδική θεσμική ρύθμιση στο Καταστατικό, η οποία προβλέπει μίνιμουμ 15 μέλη στην ΚΕ από τον “εκτός ΠΑΣΟΚ” χώρο.
Ιδιαίτερα θετικές ήταν και οι δημόσιες πολιτικές παρεμβάσεις της «Πρωτοβουλίας» και της Ανανεωτικής Αριστεράς με πολύ καλή δημοσιότητα στα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, οι ανακοινώσεις μας για την πολιτική κατεύθυνση του χώρου (Φεβρουάριος) για τον συνθετικό τίτλο του κοινού μας φορέα που αποτυπώνει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ με το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ (Μάιος), η διαδικτυακή εκδήλωση για τα ΕΝΟΙΚΙΑ, το Κείμενο συμβολής για τον προσυνεδριακό διάλογο και οι δυο εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με σημαντική παρουσία κόσμου και ανοιχτή συζήτηση.
Η εκλογή 12 μελών από την Πρωτοβουλία -10 ανήκουν στην Ανανεωτική Αριστερά- στην Κεντρική επιτροπή και η εκλογή 2 στελεχών στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο (όπως είχαμε και στην προηγούμενη περίοδο από το 2019) αποδεικνύουν την ορθότητα των επίλογων μας. Σε κάθε περίπτωση, η αξιοπρεπής παρουσία μας στα καθοδηγητικά όργανα είναι ένα σοβαρό πολιτικό εργαλείο για την προώθηση των νέων ιδεών της Σοσιαλδημοκρατίας. Θα πρέπει να μελετήσουμε τις επόμενες κινήσεις μας, ώστε να πυκνώσουν οι δράσεις και η «εκπομπή σήματος» της Ανανεωτικής Αριστεράς.
Είναι χρήσιμο να υπάρξει ευρεία συμμετοχή στελεχών μας και στους Θεματικούς Τομείς του Κόμματος, στο ιδεολογικό Ινστιτούτο (InSocial), στην οργανωτική διάταξη, στα εκλογικά ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που θα σηματοδοτεί τα ανοίγματα και την διεύρυνση σε ευρύτερες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.
Είμαστε μπροστά σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Απαιτείται ετοιμότητα και παρουσία σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα.
Προχωράμε με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για έναν ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό πόλο, για την προοδευτική πορεία της χώρας, για την αντιμετώπιση των ασκούμενων συντηρητικών πολιτικών. Μέσα στην κοινωνία, μαζί με τους πολίτες!