Εκλογές χωρίς Ευρώπη (αλλά με… Δήμητρα!). Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ
Τα κόμματα αγνοούν την Ευρώπη. Από τα παράδοξα αν όχι παράλογα της προεκλογικής εκστρατείας: ενώ συζητάμε για απίθανα σενάρια καταστροφής (επιστροφή στη.. δραχμή!) και για φαιδρότητες τύπου «Δήμητρα», δεν συζητάμε καθόλου για την πραγματική Ευρώπη και τα προβλήματα της που είναι και προβλήματα της χώρας. Ως εάν η Ελλάδα να μην είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οτιδήποτε συμβαίνει εκεί να μη την αγγίζει. Κι όμως η Ευρώπη είναι άρρηκτο μέρος της εσωτερικής πολιτικής διαδικασίας. Παρά ταύτα, ούτε τα προγράμματα των κομμάτων ούτε ο εκλογικός λόγος(ή debate) ασχολούνται ιδιαίτερα με την Ευρώπη. Μια Ευρώπη που βρίσκεται σε διαδικασία πολυμετάλλαξης. Ο ρόλος και θέση της στο παγκόσμιο σύστημα βρίσκονται σε κίνδυνο. Απειλείται να περιέλθει σε δύναμη δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας εάν δεν αντιδράσει στις καταλυτικές αλλαγές και προκλήσεις. Ο Πρόεδρος Εμ. Μακρόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επαναφέρει με ανανεωμένη έμφαση το αίτημα της «στρατηγικής αυτονομίας» και ευρωπαϊκής κυριαρχίας με την ΕΕ ως τρίτη υπερδύναμη . Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επιθετικότητα της Ρωσίας με τη τοξική προβολή μιας βαθύτατα αντι-Δυτικής πολιτικής αφήγησης(μαζί με την Κίνα ) έχουν ανατρέψει «σταθερές» που η Ευρώπη θεωρούσε ακλόνητες για δεκαετίες.
Έτσι όλη η Ευρώπη συζητά, αναζητά, προβληματίζεται, αντιδρά, επιχειρεί να χαράξει στρατηγικές ως απάντηση στις προκλήσεις. Μόνο η Ελλάδα «δεν συζητά Ευρώπη» αν και σε προεκλογική περίοδο. Οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης με εμπροσθοφυλακή τον πρόεδρο Μακρόν κατανοούν ότι ο μόνος τρόπος για να αποφύγει η Ευρώπη την περιθωριοποίησή της είναι η εμβάθυνση της ενοποίησης που θα της επιτρέψει να λαμβάνει αυτόνομα και αποτελεσματικά αποφάσεις. Όθεν η επιτακτική ανάγκη μεταρρύθμισης των Συνθηκών/ΕΕ καθώς, μεταξύ άλλων, χωρίς μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να υπάρξει και διεύρυνση της Ένωσης με τα Δ. Βαλκάνια , την Ουκρανία, Μολδαβία. Και η διεύρυνση αποτελεί ως γνωστόν στρατηγικό στόχο για την Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άνοιξε τη διαδικασία της αναθεώρησης και μέσα στους επόμενους μήνες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει σοβαρές αποφάσεις.
Ένα κρίσιμο ζήτημα θα είναι η κατάργηση της ομοφωνίας στη λήψη των αποφάσεων περιλαμβανομένης και της κοινής εξωτερικής πολιτικής (ΚΕΠΠΑ), ζήτημα ιδιαίτερα ευαίσθητο για την Ελλάδα. Αλλαγές επίσης πρόκειται να υπάρξουν και στο άλλο μείζον θέμα, αυτό της οικονομικής διακυβέρνησης, κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας( Σύμφωνο Σταθερότητας) και Ευρωπαϊκής οικονομίας, με νέες δράσεις για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ (τραπεζική, δημοσιονομική ένωση, ένωση κεφαλαιαγορών, κ.α.), ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας , ψηφιοποίηση , πράσινη μετάβαση. . Και ένα ειδικότερο θέμα που θα απασχολήσει την Ένωση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι οι σχέσεις της με την Τουρκία υπό το φως των εκλογικών αποτελεσμάτων στη χώρα αυτή. Θέμα δηλαδή ειδικής βαρύτητας και ευθύνης για την Ελλάδα. Αλλά, παρά ταύτα, ούτε το ζήτημα αυτό ούτε η συνολικότερη κρίσιμη ευρωπαϊκή ατζέντα απασχολεί έστω και περιορισμένα την προεκλογική εκστρατεία , παρά το γεγονός ότι το μέλλον της Ελλάδας συναρτάται με το μέλλον της Ευρώπης.
Έχουμε μέχρι στιγμής μια προεκλογική εκστρατεία υψηλής ταχύτητας. Τα θέματα έρχονται και φεύγουν ταχύτατα από τον προεκλογικό διάλογο. Δεν υπάρχει η αναγκαία εμβάθυνση. Ατάκες εν πολλοίς ….
Αναδημοσίευση από “ΤΑ ΝΕΑ”