Εκλογές στην Αθήνα. Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΒΟΥΝΙΔΗ

Σε λίγο καιρό οι Αθηναίοι πολίτες θα κληθούμε να ψηφίσουμε για Δήμαρχο. Σε σημαντικό βαθμό η ψήφος των πολιτών εξαρτάται από τις κομματικές προτιμήσεις τους, αν και όχι απόλυτα. Τα κόμματα εκδήλωσαν τις προτιμήσεις τους κι έτσι η Ν.Δ. υποστηρίζει τον νυν δήμαρχο κ. Μπακογιάννη, ο Σύριζα τον κ. Ζαχαριάδη, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ τον κ. Δούκα, το ΚΚΕ τον κ. Σοφιανό. Θέτει υποψηφιότητα και ο καταδικασμένος εγκληματίας νέο-ναζί Κασιδιάρης.

Πρώτιστο καθήκον των δημοκρατικών πολιτών (δεξιών, κεντρώων, αριστερών) είναι να καταψηφιστεί ο Κασιδιάρης. Αν παρ’ ελπίδα βγει δεύτερος (απίθανο αλλά όχι αδύνατο) την πρώτη Κυριακή όλοι/ες οφείλουν την δεύτερη Κυριακή να πάνε να ψηφίσουν τον αντίπαλό του. Αλλά και όλοι οι υποψήφιοι, ανεξάρτητα από κομματική υποστήριξη, οφείλουν από τώρα να δηλώσουν ότι, εφ’ όσον δεν είναι οι ίδιοι υποψήφιοι τη δεύτερη Κυριακή, θα στηρίξουν όποιον και αν είναι αντίπαλος του καταδικασμένου εγκληματία.

Από κει και πέρα, οφείλουμε να δούμε τι ξέρουμε και τι περιμένουμε. Ο νυν δήμαρχος – με λίγες εξαιρέσεις όπως βελτίωση στην αποκομιδή σκουπιδιών, δράσεις στην Τεχνόπολη κλπ. – απέδειξε περίτρανα ότι είναι ακατάλληλος. Αντί να αντιμετωπίσει το ήδη υπάρχον χάος στο κέντρο της Αθήνας κατάφερε να το επιτείνει. Μείζονες αλλαγές (Πανεπιστημίου, Όλγας, Μεγάλοι Περίπατοι κλπ.) δεν γίνονται επειδή μας αρέσει η ιδέα και πήραμε και κάποιες εκθέσεις ιδεών. Γίνονται μετά από μετρήσεις (προέλευσης – προορισμού και άλλες), μελέτες, ενδεχομένως και μετά από απαραίτητα έργα. Διαφημίζει την μείωση της ρύπανσης στην Πανεπιστημίου (με τι συγκρίνει?) αλλά την πιθανή αύξηση της ρύπανσης (π.χ. στη Σόλωνος) δεν την μετράει. Καλά τα πεζοδρόμια και οι πεζόδρομοι αλλά προηγείται η διαφύλαξη της χρήσης τους ως τέτοιων και όχι το ξεχείλωμα του αριθμού των παρκαρισμένων αυτοκινήτων, των διελεύσεων μηχανακιών (τελευταία και ηλεκτρικών πατινιών), των απείρων τραπεζακιών, δηλαδή όλων που εμποδίζουν τον πεζό πολίτη επί του πεζοδρομίου και του πεζοδρόμου. Για αυτά και πολλά άλλα, πολλοί φίλοι που ψήφισαν ΝΔ (κυρίως λόγω του θείου του) δεν θα τον ψηφίσουν με τίποτα.

Ο Σύριζα – Π.Σ. κατέληξε να προτείνει ένα νεότερο, υψηλό στέλεχός του, τον κ. Ζαχαριάδη. Οι εντυπώσεις (από την τηλεόραση) δεν είναι κακές, ιδίως αν συγκριθεί με άλλους αυτού του κόμματος. Είναι όμως φανερό ότι η επιλογή του έγινε με κομματικά (και μάλιστα εσωκομματικά) κριτήρια άσχετα με τη συγκεκριμένη θέση. Δηλαδή αν η θέση ήταν για υποψήφιο εκπρόσωπο στην UNESCO πάλι το ίδιο θα ψήφιζαν. Οι ψηφοφόροι όμως θα ψηφίσουν για δήμαρχο της Αθήνας όχι για κόμμα και, πολλώ μάλλον, ούτε για τάση μέσα στο κόμμα.

Ο υποψήφιος του ΚΚΕ κ. Σοφιανός έχει εμπειρία από την αυτοδιοίκηση στην Αθήνα και γνωρίζει τα θέματα. Το πρόβλημα είναι οι λύσεις. Γιατί προφανώς ενδιαφέρεται για την Αθήνα στο βαθμό που ενδιαφέρει το κόμμα. Τι εμπίπτει στην μαρξιστική – λενινιστική ιδεολογία.

Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έδωσε τη στήριξή του στον κ. Χ. Δούκα. Ο κ. Δούκας δεν έχει εμπειρία από τοπική αυτοδιοίκηση. Έχει όμως ιδιαίτερα προσόντα, μεταξύ άλλων και ως καθηγητής στο ΕΜΠ σε θέματα ενέργειας. Χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης γενικότερα, υποστηρίζεται δε, μεταξύ άλλων, από δύο έμπειρους, πετυχημένους (και όχι κομματικούς) πρώην Δημάρχους τους κκ. Καμίνη και Μπουτάρη. Οι πρώτες εξαγγελίες του είναι ενδιαφέρουσες, δίνουν ελπίδες για μια καλλίτερη Αθήνα. Το τι θα κάνει βέβαια θα κριθεί στην πράξη. Όμως είναι σαφές ότι αξίζει να υποστηριχθεί γενικότερα. Και ας ελπίσουμε ότι θα μπει στον δεύτερο γύρο, αναποφεύκτως ενάντια στον αποτυχημένο νυν Δήμαρχο. ας ελπίσουμε ότι, στο δεύτερο γύρο, όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες (αριστεροί, κεντρώοι, δεξιοί) θα θελήσουν να του δώσουν την ευκαιρία, θα θελήσουν να δώσουν την ευκαιρία στην Αθήνα μας.

Αναδημοσίευση από “metarithmisi.gr”