Είναι η οικονομία της αγοράς ”ηλίθιε”. Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΛΜΠΑΣΑΚΟΥ

Ο τρόπος που κάθε χώρα αντιμετώπισε την Πανδημία, ανέδειξε πολιτικές, πολιτικούς, συστήματα υγείας και θύμισε σε όλους μας τις μεγάλες αξίες και ανέδειξε τα μεγάλα θέλω της ζωής.
Ανέδειξε τις διαφορετικές κουλτούρες που υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη. Κουλτούρες που συνέβαλαν θετικά ή αρνητικά για την αντιμετώπιση της μεγάλης υγειονομικής κρίσης. Κίνα, Ταϊβάν, Ν.Κορέα αντιμετώπισαν επιτυχώς την κρίση αλλά καμμία Δυτική χώρα δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους εργαλεία και πρακτικές. Οι λαϊκιστές ηγέτες ανά τον κόσμο χλεύασαν την επιστήμη και τους επιστήμονες και τιμώρησαν τους λαούς τους με περισσότερα θύματα και οικονομικά αδιέξοδα. Δυστυχώς, και ανεπτυγμένες χώρες από πλευράς συστημάτων υγείας αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα. Σε άλλες είναι εμφανή πλέον τα σημάδια που αφήνουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Άλλες υποχώρησαν εύκολα σε εύλογες αντιδράσεις των πολιτών τους για τις οικονομικές επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων και τώρα βιώνουν και την υγειονομική κρίση και την οικονομική ανέχεια. Δυστυχώς τέτοιες αντιδράσεις πλέον έχουμε σε πολλές περιοχές του πλανήτη και δημιουργούν καταστάσεις ανεξέλεγκτες για την πανδημία.
Στη χώρα μας αντιμετωπίσαμε επιτυχώς το πρώτο κύμα της πανδημίας. Η κυβέρνηση έδρασε γρήγορα, άκουσε τις εισηγήσεις των επιστημόνων και η χώρα βγήκε πολλαπλώς ωφελημένη από αυτή την μεγάλη περιπέτεια. Αρκετά σημαντικό είναι επίσης ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση στήριξε με ελάχιστες εξαιρέσεις αυτήν την προσπάθεια. Δεν βλογάμε τα γένια μας αλλά το Κίνημα Αλλαγής υπήρξε πρότυπο υποδειγματικής αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο ζήτημα. Τις τελευταίες μέρες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων την αγωνιώδη προσπάθεια να επωφεληθούμε από το άνοιγμα του τουριστικού προϊόντος και την κατανοητή κούραση των ανθρώπων, η κυβέρνηση δείχνει να αλλάζει στρατόπεδο. Μετατοπίζεται στην λογική της ΄΄αγέλης’, βάζοντας την οικονομία πάνω από τις ζωές. Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει την εργασία και τους εργαζόμενους με όλα τα δυνατά μέσα.
Οι ζωές των ανθρώπων δεν αποτιμώνται και δεν ζυγίζονται. Αυτά που συμβαίνουν στις βαλκανικές χώρες, οι συνεχείς προειδοποιήσεις των επιδημιολόγων δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Πρέπει άμεσα και έπειτα από διευρωπαϊκή συμφωνία, οι τουρίστες που προέρχονται από χώρες με αυξημένους δείκτες διαμόλυνσης να έχουν test αρνητικό για να μετακινούνται. Να απαγορευτούν γιορτές, φεστιβάλ και πανηγύρια όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι υγειονομικοί κανόνες.
Να επανέλθουν τα μέτρα για την εστίαση και τα εμπορικά κέντρα.
Να εφοδιαστούν τα νοσοκομεία με τα απαραίτητα υλικά. Να υπάρξουν τοπικά περιοριστικά μέτρα εκεί που χρειάζεται. Να αρθούν όμως εκεί που ισχύουν ενώ δεν πρέπει. Αναφέρομαι στα Κ.Υ.Τ. προσφύγων που δεν υπάρχουν κρούσματα και διατηρούνται για άλλους μη υγειονομικούς λόγους.
Όλοι αναγνωρίζουν ότι στην παρούσα πολιτική συγκυρία αναδείχθηκαν οι σοσιαλδημοκρατικές αρχές για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων. Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός μας είπαν ότι δεν δίστασαν καίτοι κεντροδεξιοί να υιοθετήσουν κεντροαριστερές πολιτικές. Αυτό που δεν μας είπαν όμως, ότι αυτό ισχύει μόνο για το πρώτο κύμα της πανδημίας. Μετά είναι η οικονομία της αγοράς ”ηλίθιε” για να παραφράσω τον τίτλο από ένα βιβλίο ενός φίλου.

Δημοσίευση από “Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ”