Δεν είναι διαγωνισμός δεύτερης θέσης οι εκλογές. Του Σταμάτη Μαλέλη

Οι δημοσκοπήσεις είναι σαφείς. Η Νέα Δημοκρατία κινείται γύρω στο 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 15%, το ΠΑΣΟΚ στο 13% και η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στο 3%. Λίγο πάνω λίγο κάτω, λίγο η αλλαγή της σειράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν φαίνεται να προδιαγράφεται καμία σοβαρή αλλαγή.

Εάν αυτά τα ποσοστά επιβεβαιωθούν να δούμε τι σημαίνουν για την επόμενη μέρα.

-Ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας η οποία έχει σοβαρές απώλειες αλλά κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό.

-Αδυναμία των κομμάτων της κεντροαριστεράς να προσφέρουν μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της χώρας.

Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις τότε θα έχουμε μία κυβέρνηση με μεγάλη φθορά -δεν είναι και λίγο να χάνεις 8-10 μονάδες σε λιγότερο από ένα χρόνο- και την ίδια ώρα τα κόμματα της κεντροαριστεράς να κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Οι δηλώσεις κάποιων εκπροσώπων «να είμαστε δεύτεροι» ή «να κερδίσουμε μία μονάδα» φαντάζουν εκτός πραγματικότητας.

Τα πράγματα απλά. Εάν την επόμενη μέρα η Νέα Δημοκρατία έχει 3 μπροστά και τα κόμματα της κεντροαριστεράς κυμανθούν στα ποσοστά που προβλέπονται, θα υπάρξει πρόβλημα.

Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να εμμένουν σε προσωπικές πολιτικές -εντελώς απολιτικές- και να καθιστούν αντικειμενικά, αδύνατη την οποιαδήποτε πολιτική αλλαγή. Δεν είναι διαγωνισμός δεύτερης θέσης οι εκλογές.

Οι ηγεσίες των προοδευτικών κομμάτων πρέπει να στρέψουν το βλέμμα τους στην κοινωνία αλλά και στο μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα που θέλει μια άλλη πολιτική.

Είμαι λοιπόν σαφής. Όποιο και να είναι δεύτερο ή τρίτο κόμμα, η επόμενη μέρα θα πρέπει να γίνει η αφετηρία εξελίξεων στο χώρο της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Να κάνουμε όμως μία διευκρίνιση.

Ο όποιος μετασχηματισμός στον χώρο της κεντροαριστεράς δεν μπορεί να κινηθεί με μηχανιστικούς όρους. Η μεγάλη κεντροαριστερά που θα αμφισβητήσει τη Δεξιά δεν μπορεί να προέλθει από τη συγκόλληση κομμάτων. Πρέπει να είναι μία ανοιχτή διαδικασία που θα δημιουργήσει το νέο. Νέο σε ιδέες, σε πρόσωπα, σε νοοτροπία. Και κυρίως συντονισμένο στην προοπτική να κυβερνήσει και όχι να παίξει το ρόλο του κομπάρσου που αυτοθαυμάζεται.

Οι πολίτες που πιστεύουν στον ρόλο της κεντροαριστεράς, αυτοί δηλαδή που θέλουν να βάλουν φρένο στην ασυδοσία της αγοράς, να ενισχύσουν τις παρεμβάσεις του δημοσίου στην κοινωνία, να ανιχνεύσουν προς όφελος των πολλών τη νέα τεχνολογία που αλλάζει τα πάντα ακόμη και τον τρόπο που σκεφτόμαστε, είναι έτοιμοι να παρέμβουν. Δεν ανέχονται να βλέπουν τον κο Μητσοτάκη να κάνει υγιεινούς περιπάτους και αυτοί να ανταγωνίζονται για το αργυρό μετάλλιο.

Είμαι βέβαιος ότι πολλοί θα αντιδράσουν την επόμενη μέρα στις όποιες αλλαγές. Κάποιοι θα στυλώσουν τα πόδια. Κάποιοι άλλοι θα προσπαθήσουν να αλλοιώσουν τις διαδικασίες για προσωπικά συμφέροντα. Οι υπερβάσεις είναι αναγκαίες. Είναι μεγάλη ανάγκη την επόμενη μέρα να δούμε τη νέα προοπτική χωρίς παρωπίδες.

Σε μια κοινωνία όπου οι αλλαγές που συντελούνται είναι ταχύτατες, δεν μπορούμε να κινούμαστε με βραδείς ρυθμούς.

Φυσικά επειδή η κάλπη, όπως έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης, είναι γκαστρωμένη μπορεί να έχουμε αποτελέσματα που να είναι διαφορετικά από αυτά των δημοσκοπήσεων. Μπορεί δηλαδή ένα από τα κόμματα της κεντροαριστεράς να πάρει ένα ικανοποιητικό ποσοστό που να κυμανθεί γύρω στο 20%. Εάν γίνει κάτι τέτοιο τότε σημαίνει ότι οι προοδευτικοί πολίτες δίνουν το σήμα ότι αυτό το κόμμα θα πρέπει να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες αλλά και να είναι η ραχοκοκαλιά του νέου σχήματος.

Οι αλλαγές είναι απαραίτητες έτσι και αλλιώς. Όποιος τις εμποδίσει είναι αντικειμενικά χορηγός του κου Μητσοτάκη.

Ο χώρος της κεντροαριστεράς δεν έχει ανάγκη από κλειδοκράτορες.

Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα www.dnews.gr