Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή συζήτηση της Ανανεωτικής Αριστεράς “Ανθρωποι στο περιθώριο”

Νέες μορφές φτώχειας, άνθρωποι που ζουν με επιδόματα, μακροχρόνια άνεργοι, άστεγοι, πρόσφυγες και μετανάστες, Ρομά, άνθρωποι που κινούνται δίπλα μας χωρίς προσδοκίες, σε μια ιδιότυπη ζώνη κοινωνικού αποκλεισμού. Στους «αόρατους» ανθρώπους, όπως αναφέρονται και από τους πολιτικούς επιστήμονες, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργάνωσε η πολιτική κίνηση «Ανανεωτική Αριστερά» χθες, Τετάρτη, στα γραφεία της. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθούν σημαντικά κοινωνικά προβλήματα που βρίσκονται στο περιθώριο της πολιτικής συζήτησης και των προγραμμάτων των κομμάτων, αλλά οφείλουν να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, του κόμματος της σύγχρονης κεντροαριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι: Μαριζέτα Αντωνοπούλου, αναπληρώτρια γραμματέας τομέα Εργασίας ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και διδάσκουσα οικονομικής πολιτικής τμήμα Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ, η Μαρία Στρατηγάκη , Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛΕΓΥΠ), ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και ο Δημήτρης Στάμου, δημοσιογράφος και μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και της Γραμματείας της «Ανανεωτικής Αριστεράς».

Η κα Αντωνοπούλου τόνισε ότι το υπολειμματικό κοινωνικό κράτος της παρατεταμένης κρίσης δημιουργεί νέες ταυτότητες πολιτών που επιβιώνουν μέσω των εποχιακών επιδομάτων. Η κοινωνική πολιτική αντικαταστάθηκε από προπληρωμένες κάρτες για κάθε ανάγκη, καύσιμα, ενέργεια, φαγητό, και εκπτωτικά πακέτα για κάθε εποχή. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών επανάφερε την απαίτηση για την ενίσχυση της καταναλωτικής δύναμης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας αλλά η κυβέρνηση της Ν.Δ. ανταποκρίθηκε στην ανάγκη στήριξης του οικογενειακού εισοδήματος αργοπορημένα και με μεγάλη μερικότητα. Αρνείται να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος στο σύνολό του και να προχωρήσει σε στοχευμένες δράσης, μόνιμης αύξησης των εισοδημάτων.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μέσα από τις ολοκληρωμένες προτάσεις ενίσχυσης του εισοδήματος, εξορθολογισμού της φορολογίας και δημιουργίας ενός νέου σύγχρονου κοινωνικού συμβολαίου, απαντά με σοβαρότητα και ευθύνη στις ανάγκες μιας κοινωνίας που δυσφορεί μεταξύ food pass και λογαριασμών ρεύματος.

Η κα Στρατηγάκη ανέφερε ότι η αστεγία είναι ένα πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο που ξεπερνά την έλλειψη στέγης. Το φαινόμενο εμπεριέχει στερήσεις βασικών αγαθών, προβλήματα υγείας, εξάρτησης και επαιτείας, σημάδια περιθωριοποίησης ορισμένων ανθρώπων με ελάχιστές ελπίδες επιστροφής.  Η αστεγία θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ολιστικά, κινητοποιώντας και θεσμικούς φορείς, όπως οι δήμοι αλλά και μη κυβερνητικές οργανώσεις που μπορούν να προσφέρουν γρηγορότερα και πιο ευέλικτα τις απαραίτητες υπηρεσίες για να κάνουν οι άστεγοι το μεγάλο και δύσκολο βήμα της μετάβασης από το δρόμο σε αξιοπρεπή στέγαση. Τόνισε τέλος, ότι ο ρόλος ενός σοσιαλδημοκρατικού κράτους πρόνοιας είναι σημαντικός για την κινητοποίηση όλων τα απαραίτητων δυνάμεων για την σταδιακή επανένταξη των αστέγων στο κοινωνικό σύνολο και στην απόλαυση του ανθρώπινου δικαιώματος της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Ο κ. Παπαγιαννάκης υπογράμμισε ότι η απουσία ολοκληρωμένης και συγκροτημένης ενταξιακής πολιτικής στην Ελλάδα είναι εδώ και χρόνια το μεγάλο ζήτημα. Η απουσία ένταξης και η έλλειψη “άποψης” για το ζήτημα της Μετανάστευσης κοστίζουν στην Ελλάδα και κρατάνε τους μετανάστες και πρόσφυγες στο περιθώριο. Είναι πλέον η στιγμή να συζητήσουμε σοβαρά τα θέματα αυτά. Να κατατεθούν προτάσεις με μακροχρόνια προοπτική και σχεδιασμό.

Ο Δημήτρης Στάμου αναφέρθηκε στον κατατρεγμό των Ρομά ιστορικά στην Ευρώπη και επισήμανε τα ποικιλόμορφα προβλήματα και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους στην Ελλάδα. Συμπολίτες μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αναλφάβητοι στην πλειονότητά τους, με εμπόδια στην αγορά εργασίας και συνθήκες που τους οδηγούν στη παραβατικότητα και σε έναν φαύλο κύκλο κοινωνικών συγκρούσεων, συχνά με θλιβερές συνέπειες.

Απαιτούνται, τόνισε, ενέργειες με αποφασιστικότητα τόσο από την κυρίαρχη κοινωνία, όσο και από την κοινότητα των Ρομά, που είναι δύσπιστη δικαιολογημένα, ώστε να εξαλειφθούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Τσιγγάνοι στην χώρα μας.

Τόλμη για σταδιακή άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και ομαλή ένταξη τους στη ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία, όπως επιτέλους ορίζει ρητά και το νέο δεκαετές πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βασικούς άξονες την εκπαίδευση, την υγεία, την στέγαση, την απασχόληση και την αναγνώριση της κουλτούρας των Ρομά.