Δήλωση Θόδωρου Μαργαρίτη για τα αποτελέσματα του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών

Τα εκλογικά αποτελέσματα έχουν καθαρά και σαφή μηνύματα:

  1. Η αποχή αποτελεί σοβαρή προειδοποίηση για το πολιτικό σύστημα. Δεν επιτρέπεται η επανάπαυση. Οι πολίτες πού περιφρονούν την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος προειδοποιούν ότι η Δημοκρατία έχει προβλήματα. Δεν πείθει όσο στο παρελθόν.
  2. Η ΝΔ δεν έκανε έναν “Μεγάλο περίπατο” όπως νόμιζε από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Η αμφισβήτηση στην αλαζονεία του πρωθυπουργού και των υπουργών οδήγησε σε μεγάλες ήττες. Ειδικά στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και στη περιφέρεια Θεσσαλίας. Η ήττα του Αγοραστού ήταν κάτι σαν “θέμα τιμής” μετά τις καταστροφές για τους ταλαιπωρημένους κατοίκους.
  3. Η συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων είναι ένα σαφές μήνυμα από τους πολίτες. Δεν υπάρχουν πολλές ερμηνείες. Ο προοδευτικός κόσμος στήριξε ενεργά τις επιλογές ανατροπής. Με βάση προγράμματα, αυτοδιοικητικά σχήματα και σοβαρά πρόσωπα. Με καθαρή εντολή για συνεργασίες όπου είναι εφικτό απέναντι στην Δεξιά κυριαρχία. Ακόμα και ψηφοφόροι του ΚΚΕ έσπασαν την γραμμή λευκού και αποχής και στήριξαν θετικά προοδευτικούς υποψηφίους.
  4. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έκανε ορθές επιλογές σε πρόσωπα και προγράμματα που διευκόλυναν σημαντικές εκλογικές καταγραφές και πολιτικές συνεργασίες.