Γ. ΜΠΟΥΛΜΠΑΣΑΚΟΣ (στην ananeotikiaristera.gr) : «ΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ»

Του Κώστα Πανδή

Ο  Διευθυντής Πνευμονολογικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος,  μιλά στην «ananeotikiaristera.gr»  και αναφέρεται αρχικά στις βασικές διαφορές που παρατηρούνται στην ηλικία, το κοινωνικό και εθνολογικό προφίλ των ασθενών του δεύτερου κύματος σε σχέση με το πρώτο κύμα Μαρτίου – Μαΐου της πανδημίας. Μιλά για  την διασπορά του ιού στην κοινότητα, ιδιαίτερα στην Αττική, στις εστίες που εντοπίστηκαν σε προνοιακές δομές, εργοστάσια και  μεγάλες συναθροίσεις, ενώ εντοπίζει και το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με το άνοιγμα των συνόρων χωρίς να ισχύσουν δυστυχώς τα ενδεδειγμένα πρωτόκολλα. Προβλέπει ότι τον χειμώνα, αφ’ ενός η μεταδοτικότητα του ιού που θα ευνοηθεί από τους κλειστούς χώρους και, αφ’ ετέρου, ο συνδυασμός του με άλλες ιογενείς λοιμώξεις, θα επιβαρύνουν την κατάσταση, φέρνοντας το σύστημα παροχής υγείας της χώρας ακόμα και σε συνθήκες αδυναμίας να ανταπεξέλθει. Γι’ αυτό θεωρεί απαραίτητο τον έλεγχο της πανδημίας όσο οι καιρικές συνθήκες είναι ακόμα καλές.

Έχει σοβαρές ενστάσεις για το timing κάποιων μέτρων που πάρθηκαν, όπως η καθυστέρηση για το αρνητικό test για τους τουρίστες, η καθυστέρηση της επαναφοράς των  περιορισμών στην εστίαση και στα εμπορικά κέντρα, και η μη επιτήρηση των μέτρων που όριζαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για συναυλίες, πανηγύρια και μεγάλες συγκεντρώσεις. Προτείνει άμεσα την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, την  άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, και την υποχρεωτική συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Θεωρεί τη συνεχή πληροφόρηση και ενημέρωση ως την καλύτερη αντιμετώπιση για τους ποικίλους ανορθολογισμούς που συντηρούνται σε τμήματα της κοινωνίας μας.

Η συνέντευξη

Πως εκτιμάτε την εξέλιξη της πανδημίας;

Όλος ο πλανήτης και κατά συνέπεια και η χώρα μας, βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη μεταπολεμική υγειονομική κρίση, αυτή του COVID-19.

Η πίεση αυτής της περιόδου για την χώρα μας είναι διαφορετική από εκείνη της περιόδου Μαρτίου-Μαΐου, λόγω των βασικών διαφορών που παρατηρούνται στην ηλικία, το κοινωνικό και εθνολογικό προφίλ των ασθενών.

Σημαντικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι η προσέλευση των ασθενών με COVID-19, έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερής υπερφόρτωσης τόσο για τις κοινές κλίνες όσο και για τις νοσηλείες σε κλίνες ΜΕΘ.

Ταυτόχρονα η ζήτηση παροχής υπηρεσιών για τις λοιπές ειδικότητες και ανεξάρτητες παθολογικές καταστάσεις που αντιμετωπίζονται συνήθως στα επείγοντα ενός νοσοκομείου, δεν έχει καμφθεί, όπως συνέβη την άνοιξη.

Επιπλέον, υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, ιδιαίτερα στην Αττική. Έχουμε αρκετές εστίες που εντοπίστηκαν σε προνοιακές δομές, εργοστάσια και  σε μεγάλες συναθροίσεις, όπως μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Ακόμα, ένα ποσοστό αφορά το άνοιγμα του τουριστικού προϊόντος, όπου δυστυχώς δεν ίσχυσαν τα ενδεδειγμένα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οι ασθενείς είναι κυρίως νεαροί ενήλικες, ενώ δεν μπορεί να αγνοηθεί  το κομμάτι των ασυμπτωματικών φορέων.

Εθνολογικά, εντυπωσιάζει σε αυτή την περίοδο, ο μεγάλος αριθμός ασθενών –μεταναστών της ‘κοινότητας’. Δεν ξέρω αν είναι δόκιμος ο όρος, αλλά πρόκειται για μετανάστες που διαμένουν κυρίως στο κέντρο και εργάζονται ήδη αρκετά χρόνια στη χώρα μας. Οι συνθήκες διαβίωσης ευνοούν τη μεταδοτικότητα και δυσκολεύουν την ιχνηλάτηση.

Η κατάσταση σαφώς θα δυσκολέψει το επόμενο διάστημα.

Ο καιρός θα αλλάξει και στους χειμερινούς μήνες θα έχουμε αρκετά προβλήματα.

Οι κλειστοί χώροι ευνοούν την μεταδοτικότητα και σε συνδυασμό με τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις θα επιβαρύνουν την κατάσταση.

Ο συνδυασμός όλων αυτών μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία συνθηκών αδυναμίας παροχής υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας.

Άρα κρίνεται επιτακτικό να καταβάλλουμε όλοι μια μεγάλη προσπάθεια, Πολιτεία, ΕΣΥ, πολίτες, ώστε όσο οι κλιματολογικές συνθήκες είναι καλές να έχουμε περισσότερο έλεγχο της πανδημίας.

Το δύσκολο χειμώνα, μην το δυσκολέψουμε άλλο.

Πως βλέπετε τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα και τι επιπλέον θα προτείνατε;

Το σημαντικό δεν είναι να δούμε ποια μέτρα χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα, αλλά κυρίως  ποτέ πρέπει να ληφθούν.

Το περίφημο timing, και πως θα εξασφαλιστεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα, είναι το ζητούμενο.

Κατά συνέπεια, από το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, θα έπρεπε με διευρωπαϊκή συμφωνία, οι τουρίστες που μετακινούνται να έχουν test αρνητικό.

Αυτό έγινε αργότερα και για ορισμένες χώρες και μεθοριακά περάσματα.

Άρθηκαν, ενώ δεν έπρεπε, οι περιορισμοί στην εστίαση και τα εμπορικά κέντρα. Επανήλθαν λίγες μέρες μετά.

Στα αεροπλάνα δεν υπήρξαν περιορισμοί στις αποστάσεις και στα καράβια άλλαξαν οι πληρότητες λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν από τους φορείς του τουριστικού προϊόντος.

Δεν επιτηρήθηκαν ούτε τότε, ούτε τώρα, τα μέτρα που όριζαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις συναυλίες, τα πανηγύρια και τις μεγάλες συγκεντρώσεις.

Ορισμένοι πολιτικοί άρχοντες, υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, αποτέλεσαν αρνητικό παράδειγμα.

Η εκκλησία, με αρκετή προσπάθεια, προσαρμόστηκε μερικώς. Επιμένει, δυστυχώς και με τη συνδρομή ορισμένων επιστημόνων, να συντηρεί ζητήματα όπως η αναγκαιότητα της προστατευτικής μάσκας και η μετάληψη της Θείας Κοινωνίας που συνεχίζεται με τον συνήθη τρόπο, που αδιαμφισβήτητα οδηγεί σε μετάδοση της νόσου.

Το πρόβλημα των μαζικών μέσων μεταφοράς ήταν γνωστό από την πρώτη περίοδο. Δυστυχώς, ακόμα δεν λύθηκε και παρουσιάζεται η τραγική ,καθημερινή εικόνα. Το κλιμακωτό ωράριο των εργαζομένων έγινε με καθυστέρηση και το άνοιγμα των σχολείων έγινε χωρίς να εξασφαλιστούν οι βέλτιστες συνθήκες. Απλά, ζήσαμε τα δημιουργικά μαθηματικά της κ. Κεραμέως.

Θεωρώ ότι είναι τώρα η ώρα να επιβληθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Να υπάρξει άμεσα σχέδιο για την υποχρεωτική συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας στο πρόβλημα.

Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα

Να υπάρξει πληροφόρηση και ενημέρωση σε σχολεία, σε εργασιακούς χώρους, στα ΜΜΕ, για την πανδημία και να υπάρξει μέτωπο σε ποικίλους ανορθολογισμούς, που δυστυχώς συντηρούνται σε τμήματα της κοινωνίας.

Οι αρνητές της μάσκας και του κορωνοϊού και όσοι διακινούν θεωρίες συνωμοσίας, πρέπει να αντιμετωπιστούν με ενημέρωση και επιχειρήματα.

Η στοχοποίηση και ενοχοποίηση μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων ιδιαίτερα της νεολαίας μας, είναι άδικη και ατελέσφορη.

Οι ενημερωμένοι πολίτες είναι η δύναμή μας.