Γ. ΜΕΪΜΑΡΟΓΛΟΥ ( στην ananeotikiaristera.gr ) : «Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»

Του Κώστα Πανδή

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής  Γιάννης Μεϊμάρογλου  μιλά στην  «ananeotikiaristera.gr» και αναφέρει  για το πετυχημένο έργο του υγειονομικού προσωπικού και επιστημονικού δυναμικού παρά την ανεπάρκεια των υποδομών και υπηρεσιών υγείας του ΕΣΥ. Σημειώνει  το μεγάλο ψηφιακό άλμα που έγινε στη χώρα , στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, καταργώντας γραφειοκρατικές δομές και υπηρεσίες .

Διαπιστώνει  την συρρίκνωση της  Σοσιαλδημοκρατίας  την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας  όχι μόνο της αμηχανίας που έδειξε μπροστά στις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις ,αλλά και στις «άγονες» μάχες  που έδωσε ανταγωνιζόμενη  την παραδοσιακή αριστερά. Προτείνει  την εξέλιξη της ως σύγχρονη ηγετική δύναμη της  πορείας  προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με στόχο της  την ενίσχυση και θεσμοθέτηση κοινών πολιτικών σε κρίσιμους τομείς της Ε.Ε.

Η συνέντευξη


Ποιες οι ιδεολογικές και πολιτικές προεκτάσεις από την υγειονομική κρίση στη νέα εποχή;

Η αντιμετώπιση της νέας, πρωτοφανούς κατάστασης που δημιούργησε η πανδημία έφερε στην επιφάνεια μια σειρά από αδυναμίες και παθογένειες, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τις αρετές της Ελληνικής κοινωνίας. Το ανακουφιστικό χειροκρότημα των πολιτών προς το υγειονομικό προσωπικό και το επιστημονικό δυναμικό της χώρας ήταν η δίκαια αναγνώριση των  προσπαθειών αλλά και της επιτυχίας τους να προστατέψουν το ΕΣΥ και «κρύψουν» την – δυσανάλογη προς τις καταβαλόμενες εισφορές – ανεπάρκεια των υποδομών και των  υπηρεσιών υγείας.

Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση και την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες παραμένει σημαντική. Η συμβολή του, ωστόσο, γίνεται ακόμα πιο καθοριστική στις έρευνες για την προώθηση αποτελεσματικών θεραπειών και την ανακάλυψη του εμβολίου που θα μας προστατέψει οριστικά από τον κορωνοϊό.  Η συνεργασία – και όχι η αντιπαράθεση – δημόσιου και ιδιωτικού τομέα οδηγεί στην αναγκαία ενίσχυση του ΕΣΥ και κυρίως στη βελτίωση των παρεχομένων υγειονομικών υπηρεσιών.

Η πανδημία ανέδειξε και τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την ψηφιακή καθυστέρηση της χώρας. Το μεγάλο ψηφιακό άλμα που έγινε, υποχρεωτικά, σε μικρό χρονικό διάστημα έφερε στην επιφάνεια την διαιωνιζόμενη σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις της νέας εποχής και τα «κεκτημένα» συντεχνιακά συμφέροντα. Η κατάργηση γραφειοκρατικών δομών και υπηρεσιών και η εξ αποστάσεως διδασκαλία στην εκπαίδευση έγιναν αφορμή τέτοιων αναχρονιστικών αντιπαραθέσεων. Οι σύγχρονες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις πρέπει να καταδικάσουν άμεσα και κατηγορηματικά τον λαϊκισμό της οπισθοδρόμησης.

Ο συνδυασμός ενός ισχυρού θεσμικά και κοινωνικά κράτους με την επενδυτική δραστηριότητα, την ευελιξία και την παραγωγικότητα του ιδιωτικού τομέα αποτελεί την κινητήρια δύναμη και τον μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας της χώρας.


Ποιος ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα στις νέες συνθήκες;

Η γενικότερη συρρίκνωση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, την τελευταία κυρίως δεκαετία, είναι αποτέλεσμα της αμηχανίας της επειδή δεν κατάφερε να ερμηνεύσει ιδεολογικά και να παρακολουθήσει πολιτικά τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις. Η σοσιαλδημοκρατία παρέμεινε εγκλωβισμένη στην γενεσιουργό της ιδεοληψία  ως η «ρεφορμιστική» Αριστερά, ανταγωνιζόμενη την «παραδοσιακή» Αριστερά σε μάχες χαρακωμάτων για την υπεράσπιση των «κεκτημένων», τη στιγμή που οι πολίτες βρισκόντουσαν αντιμέτωποι με τα νέα προβλήματα της ψηφιακής εποχής. Το πολιτικό κενό που δημιουργήθηκε από την αδυναμία αυτή ήρθαν να καλύψουν ακροδεξιές δυνάμεις και λαϊκιστικά κινήματα που ξεπήδησαν σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και στη χώρα μας φυσικά.

Ο νέος ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας στην Ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ούτε μεσοβέζικος, ούτε αμυντικός. Πρέπει να απαλλαγεί από τα σύνδρομα του παρελθόντος και να εξελιχθεί στη σύγχρονη ηγετική δύναμη της πορείας προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η ενίσχυση και θεσμοθέτηση κοινών πολιτικών σε κρίσιμους τομείς αποκτούν νέα δυναμική με την πρόταση για τη σύσταση «ταμείου ανασυγκρότησης». Αυτή η δυναμική πρέπει να γίνει η σύγχρονη σημαία της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκατίας. Μια σημαία που πρέπει να συμβολίζει ταυτόχρονα τον αγώνα κατά του εθνικισμού και του ρατσισμού.

Το Κίνημα Αλλαγής καλείται να ανταποκριθεί θετικά στις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και στις μεγάλες ανατροπές που έρχονται στην εκπαίδευση, τις εργασιακές σχέσεις και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Η προοδευτική-μεταρρυθμιστική παράταξη έχει καθήκον να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τον ακραίο λαϊκισμό κάθε χρώματος. Η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή φιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία  που θα σταθεί απέναντι τόσο στην αντιφιλελεύθερη Αριστερά όσο και σε νεοφιλελεύθερες οικονομικές και κοινωνικές εκδοχές.