Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΚΟ

Με σημείωμα προς τα ΜΜΕ ο Γ.Καμίνης αναφέρει τα εξής:

«Καταψηφίσαμε την τροπολογία του κ. Μηταράκη, διότι εισάγει το πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα μέτρο, να απαιτεί από τις ΜΚΟ που “δραστηριοποιούνται” εν γένει στο προσφυγικό/μεταναστευτικό να δηλώσουν στο Μητρώο, το οποίο θα δημιουργηθεί στο προσφάτως νεκραναστηθέν υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τα μέλη,τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες τους.

1.Το μέτρο είναι καταρχάς ανεφάρμοστο, αφού π.χ. περιλαμβάνει από ΜΚΟ του μεγέθους του Ερυθρού Σταυρού, που έχουν χιλιάδες μέλη, υπαλλήλους και συνεργάτες, να ενημερώνουν ανά πάσα στιγμή το Μητρώο για τις αλλαγές που επέρχονται (π.χ. εγγραφή νέων μελών, διαγραφές, θάνατοι, απολύσεις υπαλλήλων, λήξεις συμβάσεων με συνεργάτες κλπ).

2.Στη γενικότητά του περιλαμβάνει κάθε ΜΚΟ, δηλαδή κάθε σωματείο, σύλλογο, μη κερδοσκοπική εταιρεία κ.λπ. που ακόμη και ευκαιριακά “δραστηριοποιείται” σε θέματα υποδοχής ή ένταξης προσφύγων κ.λπ. Περιλαμβάνει δηλαδή ακόμη και τον π.χ. (φανταστικό) Εξωραϊστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων που κάνει μαθήματα ελληνικών σε προσφυγόπουλα. Εδώ “δραστηριοποιούνται” ακόμη και σύλλογοι με μέλη που καλύπτονται από την προστασία του νόμου για τα ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ προσωπικά δεδομένα. Λ.χ. (φανταστικό παράδειγμα) το σωματείο Ελλήνων Ευαγγελιστών, που συμμετέχει σε συσσίτια προσφύγων.

3.Η Καταγραφή των ΜΚΟ (και όχι των μελών τους) είχε αρχίσει με βάση ΠΔ του 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν το λένε, αλλά στην τροπολογία υποχρεώνουν τις ΜΚΟ που έχουν ήδη δηλωθεί να δηλώσουν και τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται πιο πάνω.

4. Αφού λοιπόν υπάρχει καταγραφή των ΜΚΟ (άρα και η δυνατότητα να αξιολογηθούν και να πιστοποιηθούν), τα μέλη τι τα θέλουν; Πρόκειται σαφώς για μέτρο εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, καθώς εξαιτίας κάποιων απατεώνων που δραστηριοποιούνται στα νησιά, καταφεύγουν σε ένα μέτρο ανεφάρμοστο που πλήττει εν δυνάμει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων χωρίς λόγο.

5. Πρέπει να διδάσκεται στα Πανεπιστήμια ως δείγμα κακής νομοθέτησης που δημιουργεί κολοσσιαία γραφειοκρατία χωρίς να λύνει κάποιο πρόβλημα. Πονάει χέρι κόψει κεφάλι. Εμείς στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (το 2012) καταγράψαμε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των ΜΚΟ που είχαν ως αντικείμενο την κοινωνική φροντίδα. Αλλά μέχρις εκεί. Αυτό είναι εφαρμόσιμο και συνταγματικώς ανεκτό».

Πηγή από iefimerida.gr