ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Κινήματος Αλλαγής

Βασικός στόχος στον πόλεμο κατά του ιού είναι να περιορίσουμε όσο γίνεται περισσότερο τη διασπορά των κρουσμάτων, να προστατέψουμε ανθρώπινες ζωές. Σύμμαχος μας ο χρόνος που κερδίζουμε, χρόνος που χρειάζεται για να ετοιμαστεί και να ενισχυθεί το πολύπαθο ΕΣΥ.

Έχει λοιπόν μεγάλη αξία η άμεση υλοποίηση των αποφάσεων. Ζητάμε κάθε μέρα επιτακτικά ενημέρωση για την πορεία του επιχειρησιακού σχεδίου εφαρμογής και τα συγκεκριμένα αποτελέσματα κυρίως όσον αφορά την ενίσχυση του ΕΣΥ. Ιδιαίτερα γι’ αυτό όμως μέχρι σήμερα ακούμε γενικότητες και δηλώσεις που δημιουργούν μεγαλύτερη σύγχυση.

Στην καθημερινή ενημέρωση από το Κυβερνητικό επιτελείο είναι ανάγκη να υπάρχει ημερήσιο δελτίο διαθεσιμότητας κρεβατιών ΜΕΘ. Και τακτική ενημέρωση για τα άδεια κρεβάτια που προορίζονται για κορωνοϊό, αναλυτικά, τουλάχιστον ανά Υγειονομική Περιφέρεια.

Ρωτάμε και πάλι την Κυβέρνηση:

Πόσα είναι σήμερα τα διαθέσιμα για κορωνοιό κρεβάτια ΜΕΘ;

Πως προχωράει η μετατροπή σε ΜΕΘ, ΜΑΦ όλων των διαθέσιμων χώρων με εξοπλισμό (μόνιτορ και αναπνευστήρες);

Που έχουν διατεθεί οι αναπνευστήρες που αγοράζονται ή δωρίζονται; Ανά Νοσοκομείο και Περιφέρεια.

Σε ποια Νοσοκομεία έχουν τοποθετηθεί οι νεοπροσληφθέντες γιατροί και νοσηλευτές, (αναλυτικά ανά νοσοκομείο);

Πόσοι από αυτούς τοποθετούνται σε ΜΕΘ;

Τι συμφωνίες έχουν γίνει με τις ιδιωτικές κλινικές; Και πόσες κλίνες ΜΕΘ αναλυτικά ανά ιδιωτική κλινική είναι άμεσα διαθέσιμες στο σύστημα;

Πώς προχωρά η υλοποίηση του σχεδίου «πρώτη γραμμή» για επισκέψεις στα σπίτια, με τα κινητά συνεργεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας;

Όσον αφορά τα ΤΕΣΤ, η διαρκής αύξηση των διαθέσιμων τεστ είναι κρίσιμη για την προστασία των υγειονομικών και τον έλεγχο της επιδημίας.

Υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων; Έχουν ενταχθεί στο σχεδιασμό και νέα εργαστήρια π.χ. Πανεπιστημιακά; Θα ενταχθούν στο σχεδιασμό τα ιδιωτικά εργαστήρια τα οποία διαφημίζουν τη δυνατότητα τους να πραγματοποιούν τεστ σε τιμές ανεξέλεγκτες, που καθορίζουν οι ίδιοι; Η αισχροκέρδεια συνεχίζεται και το πρόβλημα δεν λύνεται.

Τι ελλείψεις σε μέσα προστασίας του προσωπικού έχουν αντιμετωπιστεί; Σε όλο τον κόσμο αλλάζουν παραγωγή προς υγειονομικό υλικό δεκάδες εταιρείες υπό την πίεση των κυβερνήσεων. Είναι απαράδεκτο το Υπουργείο να δίνει οδηγίες μερικής προστασίας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στις 20 Μαρτίου.