ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: “ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕΙ ΤΟ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ”

Ανακοίνωση Γιώργου Καμίνη, Υπεύθυνου Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής:

Το Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει το ΝΣ του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Το Κίνημα Αλλαγής αντιλαμβάνεται το προσφυγικό – μεταναστευτικό ως μία εθνική πρόκληση που χρειάζεται τις δυνάμεις όλων για να αντιμετωπιστεί.

Δυστυχώς όμως το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από τον κύριο Μηταράκη βρίθει προσωπικών διευθετήσεων, αμφιλεγόμενων πρακτικών και παγιώνει ένα καθεστώς αδιαφάνειας. Παράλληλα, δεν επιτυγχάνει σχεδόν τίποτα, ούτε για τους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται περισσότερο, ούτε για τη βελτίωση της ζωής των προσφύγων και μεταναστών.

Συγκεκριμένα:

  • Δημιουργεί ένα ντε φάκτο “Υπουργείο Μετακλητών Υπαλλήλων”:προσλαμβάνεται μια στρατιά μετακλητών υπαλλήλων σε όλες τις βαθμίδες, εκ των οποίων πολλοί σε διευθυντικές θέσεις. Με τον τρόπο αυτό ένα κρίσιμο Υπουργείο στερείται οποιαδήποτε δυνατότητα δημιουργίας θεσμικής μνήμης.
  • Διαιωνίζει τη διαφθορά: Συνεχίζει την κάκιστη πρακτική που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, με αδιαφανείς διαδικασίες σε σωρεία συμβάσεων, χωρίς διαγωνισμούς. Πρακτικές που ήδη βρίσκονται στο στόχαστρο έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και έχει καταδικάσει και η ίδια η Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν.
  • Καθιερώνει, με κάθε επισημότητα, την αδιαφάνεια: Δημιουργεί ένα ειδικό λογαριασμό “απόρρητων κονδυλίων” για τις ανάγκες του Υπουργείου χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, χωρίς να γνωρίζουμε το ύψος των κονδυλιών αυτών και για ποιες χρήσεις προορίζονται. 
  • Παγιώνει τις “Μόριες”: Δεν επιτυγχάνει, για ακόμα μία φορά, αποσυμφόρηση των νησιών, διαιωνίζοντας το δράμα κατοίκων και προσφύγων που διαμένουν στις δομές “φιλοξενίας¨.

Για τους παραπάνω λόγους, το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει το Νομοσχέδιο.