Για ένα μέλλον καλύτερο από το παρόν. Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΟΥΜΑ

Ζούμε την απαρχή μιας νέας ιστορικής περιόδου με εντελώς διαφορετικά πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά από αυτά της προηγούμενης. Η πανδημική κρίση, η κλιματική κρίση, οι μεταναστευτικές ροές δημιουργούν έντονες αμφιβολίες, κλονίζουν τις παγκόσμιες σταθερές, δοκιμάζουν τη συνοχή των κοινωνιών και την αντοχή της Δημοκρατίας και των θεσμών της. Υπάρχουν δύο βασικές επιλογές αντιμετώπισης των αλλαγών που έρχονται: Να τις παρακολουθήσουμε να έρχονται μένοντας άπραγοι και να επέμβουμε όταν φανερωθεί η επίδρασή τους, με αμφίβολα αποτελέσματα, ή να τις αντιμετωπίσουμε χωρίς φόβο, να τις ερμηνεύσουμε από ιδεολογική ματιά, να τις ελέγξουμε και τελικά να τις υπερβούμε.

Αν κάτι χαρακτηρίζει την εποχή μας, είναι η απαξίωση της πολιτικής από τη νέα γενιά στην πλειοψηφία της -όχι άδικα. Ο φόβος, η απώλεια εμπιστοσύνης, τα συντηρητικά αντανακλαστικά των ηγεσιών και οι συνεχείς αντιφάσεις, η επαναλαμβανόμενη σκανδαλολογία, η διάψευση των ονείρων και των φιλοδοξιών, η απουσία οράματος, αποτελούν κάποιους από τους παράγοντες που ραγίσαν βαθιά τη σχέση ανάμεσα στην πολιτική και τη νεολαία. Τα παλιά διλήμματα μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού ή μεταρρύθμισης και λαϊκισμού έχουν πάψει να υφίστανται και η νέα εποχή τελικά χαρακτηρίζεται από νέες προκλήσεις και νέες ανισότητες. Όλα είναι αμφισβητήσιμα, όλα αλλάζουν, όλα μετασχηματίζονται.

Σε αυτή τη κρίσιμη ιστορική συγκυρία, το πολιτικό δίκτυο της Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής έχει στόχο με την παρουσία του να ορίσει και να διαμορφώσει την ατζέντα της νέας περιόδου. Οφείλουμε να θέσουμε προτεραιότητες και να μιλήσουμε για το πως φανταζόμαστε την ποιοτική και αξιοπρεπή εργασία στην Ελλάδα και τον κόσμο το 2030, για τις αδικίες που περικλείονται στις ανισότητες κάθε μορφής και πως αυτές θα αντιμετωπιστούν. Να αμφισβητήσουμε τις σημερινές καθετοποιημένες δομές εκπαίδευσης και να δομήσουμε ένα διαφορετικό, ριζοσπαστικό, καινοτόμο σύστημα παιδείας και διαρκούς εξέλιξης. Να παρουσιάσουμε ένα νέο μοντέλο κοινωνικής προστασίας με προτεραιότητα τους λιγότερο ισχυρούς. Να ενσωματώσουμε τις νέες δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω. Να βάλουμε ως πρόταγμα την προστασία του περιβάλλοντος και την αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης, να διαμορφώσουμε μια κοινωνία που ο ρατσισμός, ο φασισμός και οι έμφυλες διακρίσεις δεν έχουν περιθώριο ύπαρξης. Να δομήσουμε ένα πολιτικό λόγο που θα παλέψει για ισχυρότερους θεσμούς και μια καλύτερη Δημοκρατία, που θα περιλαμβάνει περισσότερους, δεν θα αποκλείει τους αδύναμους αλλά αντίθετα θα ενισχύει τις φωνές τους.

Πρέπει να τολμήσουμε, να αμφισβητήσουμε, να χτίσουμε γέφυρες αλλά και να συγκρουστούμε με κάθε κλειστό σύστημα που δεν αφήνει τη χώρα να πάει μπροστά. Πιστεύουμε βαθιά ότι το μέλλον μπορεί να είναι καλύτερο από το παρόν. Αυτή η βαθιά πίστη καθορίζει και την προοδευτική ιδεολογική πεποίθηση μας ότι τα πράγματα δεν είναι δοσμένα απ’ την ανθρώπινη φύση, αλλά μπορούν να αλλάξουν, με βούληση, σχέδιο κι επιμονή και ότι η επιστροφή της πολιτικής στο προσκήνιο μπορεί να βελτιώσει τις ζωές μας. Πρέπει να πείσουμε ότι η πολιτική είναι λειτούργημα και όχι πεδίο διευθετήσεων, ότι η πολιτική είναι κομμάτι της λύσης και όχι του προβλήματος. Δεν θα είμαστε η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα.

Δημοσίευση από “ΤΑ ΝΕΑ”