Γιατί το ΠΑΣΟΚ προτείνει «τρίτο πρόσωπο» για πρωθυπουργό. Του ΜΑΝΩΛΗ ΟΘΩΝΑ

Μεγάλη αναταραχή επικρατεί σε άπασα την επικράτεια (των σουαρέ των βορείων προαστίων) ως αποτέλεσμα της «επιπόλαιας, αντιδημοκρατικής, αντισυνταγματικής, αστείας, εξωφρενικής κλπ κλπ» στάσης του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών. Αντίθετα, απόλυτη νηνεμία ακολούθησε τις αντίστοιχες θέσεις των δύο «μεγάλων και θεσμικών» κομμάτων.

Να τις υπενθυμίσουμε λοιπόν.

Η ΝΔ προτείνει στους πολίτες η επόμενη κυβέρνηση να είναι ίδια με αυτήν που κυβερνά τα προηγούμενα 4 χρόνια. Αυτοδύναμη με Πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη. Η προοπτική αυτή άλλους ελκύει και άλλους τρομάζει. Πόσοι είναι οι μεν και πόσοι οι δε, θα μετρηθεί στην κάλπη. Αν όσοι επιθυμούν αυτοδύναμη ΝΔ και Πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη είναι αρκετοί ώστε με βάση τον εκλογικό νόμο , είτε στις πρώτες είτε στις δεύτερες εκλογές, οδηγούν την ΝΔ σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία με περισσότερους από 151 βουλευτές, ο Κ. Μητσοτάκης θα σχηματίσει την κυβέρνησή του και θα συνεχίσει το έργο του. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο ίδιος δηλώνει ότι θα καταθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα λάβει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τους πολίτες, να τον αναδείξουν πρώτο κόμμα ως προϋπόθεση για να επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση «προοδευτικής συνεργασίας» με πρωθυπουργό τον Α. Τσίπρα και την σύμπραξη όσων κομμάτων, του «αντιδεξιού» λεγόμενου μετώπου, αποδεχθούν με βάση μια προγραμματική συμφωνία. Το αν και ποια κόμματα είναι διατεθειμένα να μπουν σε αυτή τη συζήτηση το αφήνει να κριθεί μετά τις εκλογές και από υπό την επήρεια του εκλογικού αποτελέσματος. Ξεπερνώντας τις μέχρι σήμερα αρνητικές απαντήσεις όλων των κομμάτων που δυνητικά θα μπορούσαν να είναι μέρη αυτής της σύμπραξης. Οι πολίτες που συμφωνούν με αυτή την πρόταση διακυβέρνησης θα μετρηθούν επίσης στην κάλπη, ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ. Αν τον αναδείξουν πρώτο κόμμα, τότε θα επιδιώξει το σχηματισμό αυτής της «προοδευτικής κυβέρνησης». Σε κάθε άλλη περίπτωση δηλώνει ότι δεν θα κάνει χρήση της διερευνητικής εντολής που θα λάβει.

Το ΠΑΣΟΚ διατυπώνει την δική του πρόταση λαμβάνοντας υπόψιν δύο βασικές αρχές.

Πρώτον ότι, με βάση την σήμερα διαφαινόμενη εκλογική και κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων, θα λάβει εντολή μόνο στην περίπτωση που οι πολίτες δεν θα έχουν εγκρίνει με την ψήφο τους τις αντίστοιχες προτάσεις της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να προκύψει κυβέρνηση από την διαχείριση εντολής του πρώτου ή του δεύτερου κόμματος.

Δεύτερον ότι κατά το Σύνταγμα η διαχείριση της διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης είναι σε κάθε φάση αυτοτελής και αυτόνομη και όχι συνέχεια των προηγούμενων.

Όταν λοιπόν θα λάβει την εντολή υποχρεούται να καταθέσει την δική του συνολική πρόταση για την διακυβέρνηση της χώρας.

Και σε ό,τι αφορά τις προγραμματικές προτεραιότητες αλλά και σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που μπορούν να εγγυηθούν την εφαρμογή τους. Στο πλαίσιο αυτό η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα διακυβέρνησης έχει ήδη διατυπωθεί και θα εξειδικευτεί και θα κωδικοποιηθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του Πρωθυπουργού λέει ότι στην σχετική λίστα πολιτικών προσώπων προς διαβούλευση με τα άλλα κόμματα, δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνονται οι Κ. Μητσοτάκης και Α. Τσίπρας. Επιφυλασσόμενο να διατυπώσει πιο συγκεκριμένα τα χαρακτηριστικά του προτεινόμενου Πρωθυπουργού στην πορεία προς τις εκλογές, με όσο πιο συγκεκριμένο τρόπο επιτρέπουν η θεσμική σοβαρότητα και οι κανόνες δεοντολογίας που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις των κομμάτων. Ώστε να μην ναρκοθετήσει εκ των προτέρων τη συζήτηση που θα γίνει την επόμενη μέρα.

Η αιτιολογία της εξαίρεσης των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, εδράζεται στο γεγονός ότι και οι δύο δεν είναι απλά οι επικεφαλής του 1ου και του 2ου κόμματος, με όποια σειρά τελικά καταταγούν αυτά. Είναι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί με απτά και νωπά δείγματα γραφής, που κάθε άλλο παρά εγγυώνται τη εφαρμογή του προγράμματος που πρέπει να υλοποιηθεί. Στην επιλογή μάλιστα αυτή θα έχει ήδη εκφράσει σύμφωνη γνώμη το εκλογικό σώμα. Γιατί θα έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να συνεχίσουν ως Πρωθυπουργοί οι Μητσοτάκη και Τσίπρας, μη δίνοντάς τους αυτό που οι ίδιοι ζήτησαν για να συνεχίσουν να είναι. Ούτε την αυτοδυναμία δηλαδή στον Κ. Μητσοτάκη ούτε την εντολή πρώτου κόμματος στον Α. Τσίπρα.

Τούτων δοθέντων, είναι παράδοξο που οι προβολείς της δημόσιας συζήτησης δεν εστιάζουν στις θέσεις των δύο κομμάτων που οι πολίτες, με βάση και την ετυμηγορία που θα έχει προηγηθεί, θα αναθέσουν πολύ μεγαλύτερες ευθύνες για να διασφαλίσουν πολιτική σταθερότητα και κυβερνητική λύση. Μένουν επιμελώς στη σκιά η ωμότητα του εκβιασμού της ΝΔ ( Μητσοτάκης ή χάος) και ο πολιτικά και αριθμητικά ατελέσφορος χαρακτήρας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα όλα τα φώτα στρέφονται πάλι στο ΠΑΣΟΚ.

Ένα ετερόκλητο σύστημα προπαγάνδας, ενορχηστρωμένο υπό την μπαγκέτα της οικονομικής και μιντιακής ολιγαρχίας, ωρύεται και εξανίσταται. Με χοροστατούντες, διαχρονικούς και εξ επαγγέλματος υβριστές του ΠΑΣΟΚ αλλά φανατικά συμπαθούντες το μικρό, βολικό και υπάκουο ομοίωμα του. Τι κρίμα για αυτό το ιστορικό κόμμα, λένε, που δεν επιδεικνύει «σοβαρότητα και υπευθυνότητα». Που κατά τη γνώμη τους θα ήταν να σπεύσει χωρίς πολλά – πολλά να γίνει κυβερνητικό συμπλήρωμα στο πρώτο κόμμα και να (ξανά) κάνει Πρωθυπουργό τον αρχηγό του. Άντε να βάλει και κάποια προγραμματικά δήθεν προαπαιτούμενα για τα μάτια του κόσμου. Δωρεάν είναι, έτσι και αλλιώς στα χαρτιά θα μείνουν.

Η απάντηση μας έχει δοθεί. Με την επιλογή αυτόνομης προοδευτικής πορείας που σηματοδότησε η ηγεσία της Φώφης Γεννηματά και αποτελεί μια αδιαπραγμάτευτη παρακαταθήκη και συλλογική μας απόφαση εδώ και χρόνια. Tο πλαίσιο αυτό υπηρετούν οι θέσεις που με συνέπεια διατύπωσε ο Πρόεδρος Ν. Ανδρουλάκης και πριν και μετά την εκλογή του.

Προς τι λοιπόν η ταραχή; Μα γιατί συνειδητοποίησαν ότι ενώ πλησιάζει η ώρα της… κρίσεως, το ΠΑΣΟΚ δεν υπακούει στα κελεύσματα τους. Έτσι ξαφνικά «αχός βαρύς ακούγεται πολλά τουφέκια πέφτουν». Ένα σύστημα εξουσίας και παρά-εξουσίας αισθάνεται τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια του και ψάχνει δεκανίκι. Για αυτό και θα παίξει τα ρέστα του τις επόμενες εβδομάδες. Ο πόλεμος μόλις άρχισε! Τα δικά μας όπλα δεν μπορεί να είναι άλλα από την πίστη και την αποφασιστικότητα ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα.

Με όσους συμφωνούν και είναι έτοιμοι να παλέψουν γι’ αυτό, θα προχωρήσουμε. Και σε αυτούς και μόνο θα λογοδοτήσουμε την επόμενη μέρα. Στους υπόλοιπους το μήνυμα μας είναι καθαρό. Ψυχραιμία παιδιά και… καλό βόλι.

Αναδημοσίευση από “iefimerida.gr’