Γιατί είναι αισθητά μεγαλύτερη η συμμετοχή των πολιτών στις συγκεντρώσεις. Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Αισθητά μεγαλύτερη -σε σύγκριση με αμέσως προηγούμενες περιόδους- η συμμετοχή των πολιτών στις ανοιχτές συγκεντρώσεις. Τουλάχιστον όπως φάνηκε και στις πρόσφατες πορείες για το Πολυτεχνείο και την απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Αναμφίβολα ένα θετικό γεγονός. Σε μια περίοδο αβεβαιοτήτων και ανασφάλειας η ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε διεκδικήσεις, διαμαρτυρίες, δημόσιες εκδηλώσεις, στέλνει μηνύματα, εκφράζει την πρόθεση, την απαίτηση τους για αλλαγή πολιτικής, για ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Μια βουβή κοινωνία σε τέτοιες περιόδους, δεν προδικάζει υγιείς και δημοκρατικές λύσεις.

Είναι βέβαια λογικό όταν:

Σήμερα οι πολίτες βιώνουν ιδιαίτερα την πίεση από την ακρίβεια, τα υψηλά ενοίκια, τον κίνδυνο πλειστηριασμών της κατοικίας τους. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα που οι μισθοί είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη και οι μισοί σχεδόν συνταξιούχοι παίρνουν κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ.

Την ίδια στιγμή βέβαια τα κέρδη των τραπεζών, των ηλεκτροπαραγωγών, των μεγάλων δικτύων στα τρόφιμα αυξάνονται με πρωτοφανείς ρυθμούς. Οικονομολόγοι και ειδικοί μιλούν για πληθωρισμό κερδών.

Σήμερα πολλοί πολίτες βιώνουν την κοινωνική αδικία, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 28,3% του πληθυσμού).

Οι ανισότητες αυξάνονται επικίνδυνα. Η ανισότητα στην κατανομή του εισοδήματος έφθασε το 2021 στο 32,4%, αυξήθηκε κατά 10% μέσα σε ένα χρόνο.

Σήμερα οι εργαζόμενοι βλέπουν τα δικαιώματα τους να καταργούνται, την εργοδοτική ασυδοσία να αυξάνει, το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται συνεχώς.

Σήμερα οι μικρομεσαίοι αποκλείονται από την στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ τα αυξημένο κόστος δανεισμού τους οδηγεί σε απόγνωση.

Σήμερα οι νέοι άνθρωποι βιώνουν την ανεργία, την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, τις αμοιβές που δεν αντιστοιχούν στα προσόντα τους, την αδυναμία να δημιουργήσουν την δίκη τους οικογένεια. Αντιδρούν με την λεγόμενη «μεγάλη παραίτηση» στις πολιτικές των χαμηλών μισθών και των εξοντωτικών ωραρίων εργασίας.

Σήμερα οι πολίτες μένουν και πάλι άναυδοι από τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, για την αναξιοκρατία και την ευνοιοκρατία, για το νέο πελατειακό κράτος που δημιουργεί η ΝΔ.

Από μια κυβέρνηση που διαφημιζόταν ως δήθεν η έκφραση των άριστων.

Λογικό είναι επομένως να αυξάνονται οι διαμαρτυρίες και οι διεκδικήσεις.

Όμως ας μη προτρέχουμε. Αυτές δεν συνοδεύονται ως τώρα από αύξηση της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα -ακόμη και στην αντιπολίτευση- ούτε από αύξηση της εμπιστοσύνης στα συνδικάτα και τις κοινωνικές οργανώσεις.

Οι πολίτες δεν πείθονται από φωνές, λαϊκισμούς, από την επανάληψη πολιτικών του τύπου «Εμείς η αυτοί». Από την επαναφορά πολιτικών του παρελθόντος.

Ούτε όμως από κοινότοπες διακηρύξεις και πολιτικές του μέσου όρου που δεν ενοχλούν κανένα και ιδιαίτερα τις ελίτ.

Θέλουν να αισθανθούν ότι κάποιοι στο πολιτικό σύστημα πραγματικά νοιάζονται για αυτούς .Πρώτα για αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.

Ότι είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση στην χώρα μας.

Να σπάσουν τις ανισότητες, να προσφέρουν ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες για όλους, να αποκαταστήσουν την αξιοπρέπεια των πολιτών.

Με τολμηρές πολιτικές και καινοτόμες προτάσεις. Με σαφήνεια και στόχευση.

Αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις αυτών που θα βλέπουν τα προνόμια τους να θίγονται.

Για παράδειγμα:

  • Ναι, πρέπει μέσα στην κρίση να επιβληθεί έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των ολιγοπωλίων, για να ενισχυθούν οι παρεμβάσεις υπέρ των ευάλωτων. Ήδη οι Ισπανοί διαπραγματεύονται με την ΕΚΤ έκτακτη εισφορά στα κέρδη των τραπεζών.
  • Ναι, πρέπει να αλλάξει η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να στηριχθούν η εγχώρια επιχείρηση, οι μικρομεσαίοι και οι αγρότες, οι κοινωνικές υποδομές, η αναγέννηση του εθνικού συστήματος υγείας, το σύστημα πολιτικής προστασίας.
  • Ναι, επιβάλλεται να καταργηθούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις της ΝΔ που καταργούν τα εργασιακά δικαιώματα. Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και να απελευθερωθεί η συλλογική διαπραγμάτευση. Οι αλλαγές να γίνονται με κανόνες, με διάλογο, με ασφάλεια για τον εργαζόμενο. Να επανέλθει μια νέα μορφή ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Ναι, πρέπει στην θέση της αδιαφανούς, αυταρχικής, συγκεντρωτικής διακυβέρνησης, να γίνει πράξη ένα νέο μοντέλο στηριγμένο στην αποκέντρωση, την αποκομματικοποίηση του κράτους, στην πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία, στην διασφάλιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών μέσα από τολμηρές θεσμικές αλλαγές. Που αφορούν και το ίδιο το πολιτικό μας σύστημα. Δεν μπορεί πια να λοιδορούν όλοι όταν γίνονται αναφορές στους δήθεν ελέγχους πόθεν έσχες των πολιτικών.
  • Ναι, χρειάζονται γενναίες αλλαγές για να πεισθούν οι νέοι ότι έχουν ίσες ευκαιρίες για εκπαίδευση, ότι δίνονται ουσιαστικά κίνητρα για εργασία και επιχειρηματικότητα, ότι αμείβονται σωστά με βάση τα προσόντα και την προσφορά τους, ότι το κράτος τους βοηθά να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.

Είναι η ώρα η θέληση των πολιτών για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον, να βρει την νέα πολιτική της έκφραση.

Ώστε η διαμαρτυρία να γίνει δύναμη αλλαγής.

Ώστε η συμμετοχή να γίνει διαρκής και ουσιαστική, να γίνει συνέργεια και κοινωνική δύναμη για την δημιουργία της νέας Ελλάδας.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι πια έτοιμο να ανταποκριθεί.

Με νέες προτάσεις, με αποφασιστικότητα χωρίς συμβιβασμούς, με νέους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή.

Αναδημοσίευση από “ieidiseis.gr”