Βαδίζοντας προς το τέλος. Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΛΜΠΑΣΑΚΟΥ

Το τελευταίο διάστημα ,έχουμε σημάδια ότι η μεγάλη παγκόσμια υγειονομική κρίση βρίσκεται σε ύφεση.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι ο κόσμος δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη θέση για να βάλει τέλος στην πανδημία covid-19. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί ,και όλες οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες. Το τέλος είναι ορατό και παρότι αναμένονται μελλοντικά κύματα μολύνσεων covid-19 έχουμε πλέον στην διάθεσή μας εργαλεία όπως εμβόλια και αντιικά φάρμακα που μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ιό. Έχουμε πλέον την γνώση και όλοι έχουμε γίνει σοφότεροι.

Υπάρχει στην δημόσια σφαίρα μία συζήτηση για τα αποτελέσματα που είχαμε σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Το σίγουρο είναι ότι είχαμε διαφορετική αντίδραση στην έλευση του πρώτου πανδημικού κύματος, και άλλη σε αυτά που ακολούθησαν. Υπάρχουν λόγοι για αυτό αλλά δεν είναι η ώρα για αυτή την ανάλυση.

Υπήρξαν λάθη, αστοχίες, παλινωδίες και ιδεοληψίες που τις πληρώσαμε ακριβά. Κατανοητές οι δυσκολίες αλλά ορισμένες μπορούσαμε να τις αποφύγουμε. Για να θυμίσω κάποιες:

Ποιός αλήθεια -ψύχραιμα πλέον-μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο ιός μεταδίδεται στους συνωστισμούς της νεολαίας στις πλατείες, στις διαδηλώσεις και στις πορείες ,και απουσιάζει στους συνωστισμούς στα Μ.Μ.Μ ,στις εκκλησίες και στα πανηγύρια. Δυστυχώς υπάρχουν κυβερνητικές αποφάσεις και δηλώσεις αρμοδίων σε αυτή την λογική.

Η πολιτική διαχείριση της πανδημίας ορισμένες φορές υπάκουσε σε αλλότριες σκοπιμότητες, και δεν υπηρέτησε πάντοτε την αρχική ηθική δέσμευση της προστασίας της ανθρώπινης ύπαρξης. Όμως δεν είναι η στιγμή του τελικού απολογισμού. Διακινδυνεύοντας μία εκτίμηση, και όπως να μετρήσουμε τα αποτελέσματα ,θα βρεθούμε σε καλύτερη θέση από ορισμένες βαλκανικές χώρες αλλά στην ουρά των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Όμως μπροστά μας έχουμε ακόμα ¨πόλεμο¨ και άς αφήσουμε τις διαφωνίες μας για την αποτίμηση ,και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε τώρα.

Όλοι  αναγνωρίζουμε ότι το ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια είναι υποχρηματοδοτούμενο, υποστελεχωμένο και γερασμένο.

Δυστυχώς η οικονομική κρίση της χώρας επέδρασε αρνητικά στο χώρο της δημόσιας υγείας και στο ΕΣΥ.

Παρόλα αυτά ,το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν οι υγιειονομικοί  η αυταπάρνηση και η αποτελεσματικότητα των λειτουργών του ΕΣΥ -χωρίς δόση υπερβολής κράτησαν όρθια την κοινωνία και τελικά την χώρα.

Το επόμενο διάστημα θα αντιμετωπίσουμε τα μελλοντικά πανδημικά κύματα. Θέλω ,μέσα από την μικρή μου εμπειρία ως μαχόμενος υγειονομικός που τυχαίνει να είναι και στο τέλος  του εργασιακού μου βίου, να καταθέσω ορισμένες προτάσεις που θα βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσουμε τις ανθρώπινες απώλειες.

Υπάρχει χρόνος ,αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση .

-Άμεσα και με προτεραιότητα με fast track διαδικασίες να ενισχυθεί το ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Έμφαση στις περιφεριακές δομές υγείας.

-Αντιμετώπιση των περιστατικών covid-19 και από τον ιδιωτικό τομέα υγείας αυτοτελώς.

-Αρχικά διάθεση 5% των κλινών των δημόσιων νοσοκομείων και των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων για τα συγκεκριμένα περιστατικά, Στην μεγάλη πίεση αυτό να γίνει 10%.

-Κατάργηση των νοσοκομείων αναφοράς και όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα non covid περιστατικά και το ΕΣΥ δεν πρέπει να παραχωρήσει τα λεγόμενα ¨φιλέτα ¨στον ιδιωτικό τομέα. Οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της Ν.Δ οφείλουν να υποχωρήσουν πρός χάριν του δημόσιου αγαθού.

-Υποχρεωτικά διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση covid-19 για όλους τους φορείς υγείας, ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας

-Ιδιαίτερα μέτρα στους κλειστούς χώρους και στα ΜΜΜ.

(μηχανήματα καθαρισμού αέρα, μάσκες)

-Διαφύλαξη των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων.

(οίκοι ευγηρίας, φυλακές, προσφυγικά κέντρα)

-Ειδικά μέτρα προστασίας των ασθενών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

-Εμβολιασμοί σύμφωνα με τις υποδείξεις των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων οργανισμών.

Η ανθρώπινη ζωή είναι υπέρτατο αγαθό και αδιαπραγμάτευτη αξία.

Ο σοφιστής Πρωταγόρας μας θυμίζει:

¨Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος, των μεν όντων ως έστιν, των δε μή όντων ως ουκ έστιν¨

Αναδημοσίευση από “ΤΑ ΝΕΑ”