ΑΡιστερή ΜΕταρρύθμιση (συνδικαλιστική παράταξη πανεπιστημιακών): “Ανάγκη επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιαστικού προγράμματος στα πανεπιστήμια”

Ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης πανεπιστημιακών ¨Αριστερή Μεταρρύθμιση” για τον εμβολιασμό στα Πανεπιστήμια.

Η εξ αποστάσεως διαδικτυακή λειτουργία των πανεπιστημίων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δημιούργησε πολλά προβλήματα τόσο στη μαθησιακή διαδικασία όσο και στη κοινωνικοποίηση των νέων και την ευρύτερη ακαδημαϊκή ζωή.

Σήμερα, εννέα μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος, παρά τις όποιες αστοχίες, δεν υπάρχει καμμιά δικαιολογία για την μη επιστροφή στη φυσιολογική ακαδημαϊκή δραστηριότητα. Η δήλωση της κ. Υπουργού ότι «τα πανεπιστήμια, θα λειτουργήσουν μόνο με δια ζώσης εκπαίδευση. Στις αίθουσες θα έχουν πρόσβαση φοιτητές και εκπαιδευτικοί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικά νόσησης» δεν συνοδεύεται από την απάντηση στο ερώτημα ποιος θα κάνει αυτό τον έλεγχο! Προφανώς όχι οι διδάσκοντες, αλλά τότε, ποιος; Δεν καταλαβαίνουμε την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υποχρεωτικότητα στους εκπαιδευτικούς και στους φοιτητές. Στο βαθμό που τα εμβόλια είναι άφθονα και δωρεάν, οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού μπορεί και πρέπει να επεκταθεί και στην ανώτατη εκπαίδευση στην οποία μετέχουν αποκλειστικά ενήλικοι πολίτες με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις. Οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί οφείλουμε να αποτελούμε παράδειγμα κοινωνικής υπευθυνότητας ώστε μέσα από το παιδαγωγικό μας παράδειγμα να πείσουμε όσους θέτουν το ατομικό τους δικαίωμα υπεράνω της προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά και της εκπαιδευτικής διαδικασίας που προϋποθέτει την κοινωνική συμμετοχή και την διαδραστική σχέση διδασκόντων και διδασκομένων.

Περιμένουμε από τις διοικήσεις των ΑΕΙ να οργανώσουν τα εμβολιαστικά κέντρα που χρειάζονται και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια, και από την πολιτεία να ενισχύσει τα ΑΕΙ με τους αναγκαίους πόρους που απαιτούνται.