Από τον Παπαγιαννάκη στον… Παπανώτα. Του Χρήστου Λιόλιου

Είναι πιθανό τα πρόσφατα και σημαντικά γεγονότα στην πολιτική (πρόταση δυσπιστίας) και κοινωνική επικαιρότητα (το σοκαριστικό μαχαίρωμα μιας νέας γυναίκας έξω από Αστυνομικό Τμήμα) να μην σας άφησαν χρόνο να εντοπίσετε μία είδηση, που αν και στην ουσία της πολιτική, η εμπλοκή συγκεκριμένου ονόματος την εντάσσει αυτόματα στον χώρο της παραπολιτικής ή ακόμα και του lifestyle. Μιλάμε για την υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ του διάσημου πανελίστα Δημήτρη Παπανώτα. Ή για να είμαστε δίκαιοι και ακριβείς, την πρόθεσή του να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του συγκεκριμένου κόμματος, συμμετέχοντας στις σχετικές εσωκομματικές διαδικασίες.

Δηλώνουμε κατανόηση σε όσους διαβάσατε ή ακούσατε την είδηση και γελάσατε χαιρέκακα. Σε όσους πάλι βάλετε τα κλάματα για την κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας, αλλά… Γιατί μόνο όσοι επέμεναν να μην βλέπουν την κατηφόρα που είχε πάρει το συγκεκριμένο κόμμα δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι κάποια στιγμή, στο κοντινό μέλλον, κάπου εκεί θα πήγαινε η κατάσταση. Μόνο όσοι δεν καταλάβαιναν την αργή αλλά σταθερή μετάλλαξη, από τα πάνω προς τα κάτω ή ίσως και από τα κάτω προς τα πάνω, δεν έβλεπαν το “κακό” να έρχεται.

Σε ότι αφορά τον τίτλο του κειμένου, κάποιοι ίσως προσβάλλεστε από τη συνύπαρξη των ονομάτων του Μιχάλη Παπαγιαννάκη και του πανελίστα. Άλλοι ίσως αναρωτηθείτε τι σχέση είχε ή έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΥΝ της εποχής του σημαντικού Ευρωπαίου αριστερού. Πρέπει όμως να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, κουβαλούσε και αυτή την εποχή. Ακόμα και απλά η παρουσία στελεχών, με αναγνωρίσιμη πορεία μέσα στην Ανανεωτική Αριστερά, ήταν αρκετή για να δικαιολογεί την έκφραση του χώρου -και- από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης υπήρξε βουλευτής του -τότε- συμμαχικού σχήματος.

Όπως γράψαμε και πριν, η απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από την πολιτική οικογένεια της Αριστεράς έχει παρελθόν και δεν οφείλεται μόνο στην πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας. Η συγκυβέρνηση με την ψεκασμένη λαϊκοδεξιά των ΑΝΕΛ έπαιξε τον δικό της ρόλο, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Πλέον, ακόμα και οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι όσοι δηλώνουν πρόθεση να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες ευρωεκλογές κουβαλούν μια θολή και γενικά αντισυστημική πολιτική ταυτότητα, που αν δεν ντρεπόντουσαν να το πουν φωναχτά, θα μαθαίναμε ότι κάποια στιγμή έχουν ψηφίσει ακόμα και Χρυσή Αυγή. Τελικά, μήπως μια πιθανή υποψηφιότητα Παπανώτα είναι το μικρότερο κακό που μπορούμε να περιμένουμε από το κόμμα Κασσελάκη;

Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα www.metarithmisi.gr