Απόφαση Συντονιστικής Επιτροπής “Ανανεωτικής Αριστεράς” (τηλε-διάσκεψη 21 Μαρτίου 2022)

1.Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αποτελούν μεγάλο πλήγμα στην ειρήνη και την διεθνή νομιμότητα. Η Ρωσική εισβολή αποτελεί παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου. Η Ευρωπαϊκή ένωση πρέπει να στηρίξει τον Λαό της Ουκρανίας. Είναι πολύ σημαντικές οι αντιδράσεις μέσα την Ρωσία για την πολιτική Πούτιν. Χρειάζεται η έμπρακτη στήριξη των προσφύγων και μέτρα οικονομικής ενίσχυσης στον δοκιμαζόμενο λαό. Κανένας συμψηφισμός με τα μεγάλα λάθη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο παρελθόν (Ιράκ, Γιουγκοσλαβία κλπ) δεν μπορεί να δικαιολογήσει την στάση της Ρωσικής πλευράς.

2. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όπως και στην πανδημία έτσι και στις οικονομικές συνέπειες από την πολεμική σύρραξη στην Ευρώπη, φροντίζει κυρίως να μην θιγούν τα συμφέροντα των ολίγων. Είναι ανάγκη από αυτές τις κρίσεις να γίνει κατανοητή η προτεραιότητα του Κοινωνικού κράτους και των δημόσιων πολιτικών. Η στήριξη των αδύναμων στρωμάτων αποτελεί κεντρική γραμμή των σοσιαλδημοκρατικών θέσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις αντιφατικές επιλογές του και την αναπαραγωγή των λαϊκίστικων αντιλήψεων σε καίρια ζητήματα δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση στην Δεξιά.

3.Το Κίνημα Αλλαγής κινείται σε ανοδική πορεία. Οι θέσεις του για την πανδημία, την ακρίβεια, τον πόλεμο βρίσκουν θετική ανταπόκριση στην κοινωνία. Το συνέδριο θα πρέπει να γίνει μια ευκαιρία προγραμματικών επεξεργασιών, οργανωτικής ανασύνταξης και ενότητας. Η Πρωτοβουλία για την σοσιαλδημοκρατική ανανέωση- η λεγόμενη τρίτη συνιστώσα- από την Ανανεωτική Αριστερά, τις Κινήσεις πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία και στελέχη προερχόμενα από το Ποτάμι συμβάλουν στην διεύρυνση του ΚΙΝΑΛ. Όπως άλλωστε συνέπραξαν στην ίδρυση του Φορέα και στο νέο ξεκίνημα. Γεγονός πού υπογράμμισε ο Πρόεδρος στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή. Οι δημόσιες παρεμβάσεις της Πρωτοβουλίας, η εκδήλωση για τα ενοίκια βοηθούν στην περαιτέρω ενίσχυση των στόχων μας. Στο συνέδριο είναι χρήσιμο να ληφθεί πρόνοια, με ρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν χώρο για τη συμμετοχή σε κάθε επίπεδο δυνάμεων που δεν ανήκουν στην ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε να εκφραστεί η πλουραλιστική συγκρότηση του ΚΙΝΑΛ.

4.Η Ανανεωτική Αριστερά θα επιδιώξει με τις προγραμματικές της αξίες να ενισχύσει το σοσιαλδημοκρατικό στίγμα του χώρου. 

Θα εργαστεί με κάθε διαθέσιμο τρόπο για την ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εκλογές, με βάση την στρατηγική μιας  αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης απέναντι στους φορείς του σημερινού δικοματισμού, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Για μια ουσιαστική αλλαγή συσχετισμών στο πολιτικό σύστημα, για πραγματικές και πειστικές προοδευτικές λύσεις στη χώρα.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η διεύρυνση της Γραμματείας της Αν.Αρ από τους σ. Μανώλη Βελεγράκη, Γιώργο Σιακαντάρη και Ρικάρντο Χέϊρ. Επίσης, ορίστηκε τριμελής ομάδα διαχείρισης διαδικασιών στην Πρωτοβουλία για την Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση (τρίτη συνιστώσα) από τους: Μανώλη Βελεγράκη, Γιώργο Γιάνναρο, Θόδωρο Μαργαρίτη.