Αποτίμηση και επιλογές. Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ

Οι εκλογές του Μαΐου  είναι πλέον παρελθόν, αλλά εμπεριείχαν καίρια μηνύματα που όλοι πρέπει να τα λάβουν σοβαρά υπόψη τους.

–      Κατ αρχήν η Νέα Δημοκρατία με το υψηλό ποσοστό της έχει τεράστιες ευθύνες να μην διαψεύσει για μια ακόμη φορά τις προσδοκίες των ψηφοφόρων της, αλλά και όσων τους επέλεξαν ως το λιγότερο κακό.

–      Ο ΣΥΡΙΖΑ τιμωρήθηκε, προφανώς γιατί η δήθεν “αντισυστημική και αντισυμβατική φρασεολογία” με ταυτόχρονη ταύτισή του με το χειρότερο (οικονομικοπολιτικό) σύστημα των εκπροσώπων της Καραμανλικής δεξιάς από τη μία, αλλά και των “επαναστατών” του τίποτα και του γλυκού νερού από την άλλη, σε συνδυασμό με το θολό λόγο και τις λαϊκίστικες πλατφόρμες πολιτικής χωρίς αρχή, μέση και τέλος, δεν έπεισαν ότι αποτελούν αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

–      Στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έδωσε ένα θετικό μήνυμα ότι μπορεί να ξαναγίνει πρωταγωνιστής, αλλά με εγκράτεια και αστερίσκους, που έχουν να κάνουν κυρίως με την επιβεβαίωση της οριστικής του ρήξης με τις δεξιές πολιτικές και λογικές και την επανατοποθέτησή του στο δρόμο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με σοβαρότητα, προγραμματικές μετρήσιμες θέσεις και με στόχο:

“την ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία, το κράτος δικαίου, τη λειτουργία των θεσμών με διαφάνεια, τον εκσυγχρονισμό του κράτους, την αντιμετώπιση του δημογραφικού, τα κίνητρα για την παραμονή (και την επιστροφή) των νέων και ιδίως των επιστημόνων, την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική (στα πλαίσια και μόνο της ΕΕ), την εκπαίδευση, την υγεία” και πολλά άλλα ζητήματα που να καταδεικνύουν ότι αποτελεί τη σοβαρή εναλλακτική πρόταση εξουσίας, απέναντι στο ζόφο των ημερών (διαπλοκή, ανικανότητα, πελατοκρατεία, διάλυση του κράτους, εξυπηρέτηση των ολίγων και ημετέρων, περιθωριοποίηση και φτωχοποίηση της κοινωνίας κ.α.).

Αυτά ο προοδευτικός κόσμος αναμένει  να τα δει στην πράξη, γιατί κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αργήσει ο καιρός που η παρούσα καθεστωτική πολιτική κατάσταση, δεν θα μπορεί να σταθεί για πολύ και κατά πάσα πιθανότητα θα προσπαθήσει να δραπετεύσει, όπως έκανε και το 2009, αφήνοντας πίσω ερείπια.

Με αυτά τα δεδομένα, χρήσιμο είναι να αποτυπωθούν κάποιες σκέψεις προς κάθε κατεύθυνση, γιατί “οι καιροί ου μενετοί”:

–      Οι προοδευτικοί πολίτες που στήριξαν τα τελευταία χρόνια τον νεοσυντηρητισμό, στη λογική του αντισύριζα μετώπου, καλόν είναι να μην συνεχίζουν να πέφτουν στην ίδια παγίδα και να τιμωρούν στην ουσία τον εαυτό τους και την πατρίδα, γιατί αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος. Αυτό αποτελεί ιδεοληψία από την άλλη πλευρά.

–      Οι προοδευτικοί πολίτες που στήριξαν τα τελευταία χρόνια τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική του αντισυστημισμού και της αντιδεξιάς, δεν έχουν πια κανέναν λόγο να στηρίζουν αυτό το πολυδαίδαλο και ετερόκλητο κόμμα, καθότι από ότι απεδείχθη δεν αποτελεί λύση.

–      Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ πρέπει να γίνει η “μεγάλη ανοιχτή αγκαλιά”, χωρίς κομπασμούς, παρελθοντολογίες και αποκλεισμούς, προκειμένου να αποτελέσει την “νέα ελπίδα” που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία και ο τόπος, προτάσσοντας όλους τους (σύγχρονους) άξονες πολιτικής που προαναφέρονται.

Κατά συνέπεια νομίζω ότι η εποχή απαιτεί από όλους μια απλή προβολή του μέλλοντός μας, αυτού δηλαδή που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας, προκειμένου με το χέρι στη καρδιά, με λογική και σύνεση αποφασίσουμε στις 25 Ιουνίου, για το καλό της Ελλάδας και των επόμενων γενεών.

Αναδημοσίευση από “tvstar.gr”