Απογευματινά χειρουργεία και άλλα τινά. Του Γιώργου Μπουλμπασάκου

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης επιχειρείται από διάφορους κύκλους να θολώσουν το πολιτικό του στίγμα.

Οι σημαντικές διαφοροποιήσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, έδωσαν την ευκαιρία σε ορισμένους να έχουν δικαιολογητική βάση.

Αυτό που έγινε, απέχει από αυτό που ισχυρίζεται ο αριστερός πέραν του Ατλαντικού πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι δηλαδή το ένα τρίτον των βουλευτών είναι κεντροδεξιάς κατεύθυνσης. Αν έτσι είναι, τότε κάποιος με πολιτική ευκολία θα χρεώσει τον ίδιο στην τραμπική Δεξιά.

Φυσικά, ευκαιρίας δοθείσης, έτρεξαν κάποιοι να χρεώσουν λογικές ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής. Αναφέρονται στις θέσεις που έχουμε για την πανεπιστημιακή αστυνομία, την επιστολική ψήφο, τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και τα απογευματινά χειρουργεία.

Για την αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια η θέση μας δικαιώθηκε, και η κυβέρνηση ας τα βρει με τους διαπρύσιους κήρυκες της “τάξης και της ηθικής” που την αβαντάριζαν.

Για την επιστολική ψήφο, δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε την απαράδεκτη ενέργεια της κυβέρνησης να προσπαθήσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με εκπρόθεσμη τροπολογία. Δεν υπάρχει κοινοβουλευτικό προηγούμενο.

Για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, εκείνο που θα αποδειχθεί στο τέλος της ημέρας, θα είναι, ότι πρόκειται για επιχειρηματική κίνηση χωρίς ουσιαστικό αποτύπωμα στο χάρτη της παιδείας ακροβατώντας μάλιστα και με τις συνταγματικές ορίζουσες.

Το επόμενο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης είναι το ζήτημα των απογευματινών χειρουργείων. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η Δημόσια Υγεία συνιστά προτεραιότητα, παρ’ όλο  που όλες οι νομοθετικές της πρωτοβουλίες αλλοιώνουν τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και θωπεύουν τους μεγάλους της ιδιωτικής υγείας. Η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης, η είσοδος ιδιωτών στο ΕΣΥ, η μεταφορά υπηρεσιών υγείας στον ιδιωτικό τομέα και η θεσμοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων με τον τρόπο που επιλέγει η κυβέρνηση θα διαλύσει τα δημόσια νοσοκομεία. Δεν αντιμετωπίζει την αιτία του προβλήματος ενώ την γνωρίζει. Ο ίδιος ο υπουργός και η κυβέρνηση μιλούν για μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και για υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Είναι γνωστή η υποχρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας που βεβαιώνουν όλοι οι διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί και η κυβέρνηση “βλέπει τον λύκο και γυρεύει τον ντορό”.

Δύο είναι οι κυριότεροι από άλλους πολλούς λόγους που έχουμε μεγάλες λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις. Ο κυριότερος είναι ότι δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε όλες τις διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες λόγω ελλείψεων που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό. Δηλαδή, στο κανονικό πρωινό ωράριο εάν υπήρχε το αναγκαίο προσωπικό θα μπορούσαμε να μειώσουμε δραστικά τις λίστες της ντροπής. Ας απαντήσει λοιπόν η κυβέρνηση πόσες θέσεις μόνιμου προσωπικού έχει καλύψει από τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την κακή διαχείριση που έκανε στο καιρό της πανδημίας. Με μεγάλη ευκολία κατήργησε τότε χειρουργικές αίθουσες και ακυρώθηκαν χειρουργεία προκειμένου τα ιδιωτικά μεγάλα θεραπευτήρια να παραμείνουν free Covid.

Με  τις υπάρχουσες συνθήκες τα απογευματινά χειρουργεία δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα. Μόνο ελάχιστες κλινικές σε ορισμένα νοσοκομεία μπορούν να ανταποκριθούν. Αυτές θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τις 50.000 χειρουργικές επεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης που λέει η κυβέρνηση. Στα υπόλοιπα νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Θα οδηγηθούν σε μείωση των πρωινών χειρουργείων, θα προκύψουν ιδιώτες στα δημόσια νοσοκομεία και μεταφορά ασθενών σε ιδιωτικά θεραπευτήρια . Όλα αυτά φυσικά, θα αναγκάσουν τους πολίτες να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Για το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής το ΕΣΥ είναι ταυτοτικό στοιχείο και  θα είμαστε απέναντι σε ό,τι αλλοιώνει τον δημόσιο χαρακτήρα του.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών