Απαιτείται μόνιμο, σταθερό και μακροπρόθεσμο σχέδιο για μετανάστες και πρόσφυγες. Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ
Περίπου 2 μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οι πρόσφυγες ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Είναι πλέον σαφές ότι οι συνέπειες αυτής της εισβολής θα είναι μακροχρόνιες και με τεράστιο κόστος.
Ήδη το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας έχει μπει στο τραπέζι επιτακτικά, ενώ και οι συνέπειες στην παραγωγή τροφίμων έχουν κάνει την εμφάνιση τους με την επισιτιστική κρίση να σοβεί σε περιοχές του πλανήτη.
Στην Ελλάδα μετά την αρχική πολύ ισχυρή και δημόσια πολιτική δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες και ευθύνες σε συνάρτηση με την ευρύτερη στάση της ΕΕ, τα πράγματα συνεχίζουν με τη γνωστή λογική της προσωρινότητας.
Η ελπίδα (προσδοκία;) ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα και οι άνθρωποι θα επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα τους δεν επιβεβαιώνεται και έτσι ξεφούσκωσε και ο αρχικός «ενθουσιασμός» της κυβέρνησης ότι ο αρχικός, σχετικά αποτελεσματικός συντονισμός, η γρήγορη, σε σχέση με τις προηγούμενες φορές, διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και η πολύ μεγάλη κινητοποίηση της κοινωνίας θα ήταν αρκετά ώστε να καταγράψει πόντους.
Η αβεβαιότητα του πολέμου και το γεγονός ότι πλέον πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πού να γυρίσουν απαιτεί αλλαγή σχεδίου. Αυτό όμως που γίνεται σαφές είναι ότι δεν υπάρχει άλλο, μακροπρόθεσμο, σχέδιο. Επειδή ο αριθμός των Ουκρανών που έχει έρθει στην Ελλάδα δεν είναι μεγάλος, η εμπειρία της Ελλάδας από την διαχείριση προηγούμενων κρίσεων είναι σημαντική και δεν δικαιολογείται τέτοια έλλειψη σχεδιασμού.
Είναι πλέον δεδομένο ότι η χώρα προσφέρει φιλοξενία στα camps ως λύση για τη στέγαση με όλα τα προβλήματα που αυτό προκαλεί, απόφαση για την παροχή οικονομικής στήριξης ακόμα δεν υπάρχει και ήδη παρατηρούνται ελλείψεις στην κάλυψη βασικών αναγκών για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, όπως τρόφιμα. Όλα αυτά την ώρα που σταματάει το πρόγραμμα Εστία και το πρόγραμμα Ήλιος δεν έχει ανοίξει για τους Ουκρανούς.
Είναι ακόμα μια ευκαιρία για την κυβέρνηση να «διορθώσει» την κατάσταση και να αποδεχτεί ότι δεν υπάρχει τίποτα το προσωρινό σε αυτή την κατάσταση και η μόνη λύση είναι ένα μόνιμο, σταθερό και μακροπρόθεσμο σχέδιο υποδοχής, φιλοξενίας και ένταξης για μετανάστες και πρόσφυγες.
Αλλιώς θα συνεχίσουμε με τη λογική «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»
Δημοσίευση από “ieidiseis.gr”