Αν αφεθείς, σε οδηγάει ο δρόμος. Του Θανάση Μυλιόρδου

Μια γενιά, σαν τη δικιά μου, που η ενηλικίωσή της σήμανε και την παγκόσμια οικονομική κρίση, και την Ελλάδα των μνημονίων, της ανεργίας, της λιτότητας, της απαξίωσης της πολιτικής, της τοξικότητας, του λαϊκισμού, των δημοψηφισμάτων, της υγειονομικής κρίσης, της κλιματικής αλλαγής, της επικοινωνιακής πολιτικής κινδυνεύει να μπει, αν δεν έχει ήδη μπει, σε μια διαδικασία απομυθοποίησης της πολιτικής.

Η απομυθοποίηση της πολιτικής σε συνδυασμό με την τρομερή επιρροή της εικόνας, των social media μπορεί να επιφέρει τη μεταπολιτική σε μια μεταδημοκρατία, που συνεχώς εξελίσσεται, ίσως προς το χειρότερο. Έτσι η σύγχυση και οι απολιτίκ επιλογές, που προέρχονται από απολιτίκ κριτήρια, μπορούν να φέρουν στην ηγεσία ενός κόμματος, εν προκειμένω, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην ηγεσία και να διεκδικεί την Πρωθυπουργία σε βάθος τριετίας.

Οι άνθρωποι, και κυρίως οι νέοι της γενιάς μου, έχουν βαθιά πεποίθηση, πως η υπάρχουσα κατάσταση, δεν πρόκειται να αλλάξει από τους πολιτικούς και αυτό είναι ένα φαινόμενο, που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά εμφανίζεται ανά περιόδους σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως στην Αμερική με τον Τραμπ, την Ιταλία με τον Ντράγκι.

Αρα λοιπόν, αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο που αφορά μόνο την Ελλάδα ή πιο συγκεκριμένα μόνο το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα παγκόσμιο,σύγχρονο φαινόμενο και απάντηση σε αυτό, δεν έχει η φθηνή μη πολιτική κριτική στο πρόσωπο του κάθε εκφραστή αυτής της απολιτίκ κατάστασης, αλλά η πολιτική η ίδια και η εγκαθίδρυση ξανά των ιδεολογιών σε περίοπτη θέση μάχης.

Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν και ο διαφαινόμενος θάνατος των ιδεολογιών και το αφήγημα, «πάμε και όπου βγει» οδηγεί σε μια απογοήτευση τη νέα γενιά και σταδιακή απομάκρυνση τους από τους κόλπους παραγωγής ιδεών και ενός δομημένου πολιτικού σκεπτικού, με άμεση συνέπεια το αντισυστημικό να βρίσκει καταφύγιο σε φωνές της ριζοσπαστικής δεξιάς ή και της Ακροδεξιάς.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο, που έχει αγκαλιάσει την Ευρώπη και πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς και στη χώρα μας, που για την ώρα δείχνει, εν αγνοία της, τυχερή καθώς οι εν λόγω χώροι, δεν έχουν παρουσιάσει κάτι αξιόλογο σε ηγετική θέση.

Τα μονοπάτια στα οποία έχει επέλθει η πολιτική κατάσταση της χώρας δείχνουν σκοτεινά. Το οξύμωρο είναι πως μπορεί να αποτελεί και τη μεγάλη ελπίδα ένα τέτοιο γεγονός, καθώς η χαραυγή εμφανίζεται αμέσως μετά το πιο βαθύ σκοτάδι. Ζητούμενο της εποχής, η πολιτική να ξανά αποκτήσει τη χαμένη της αίγλη και να επιστρέψει δυναμικά μέσω των διαφορετικών ιδεολογιών και η συνισταμένη αυτή, να βελτιώνει ουσιαστικά τις ζωές των πολλών.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ταχυδρόμος Μαγνησίας