Ανακοίνωση Τομέα Επιστημόνων ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών

Ανακοίνωση του Τομέα Επιστημόνων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών

Μετά την επιβάρυνση τους με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους, κατ’ εφαρμογή της πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και του ταξικού Νόμου Κατρούγκαλου, οι επιστήμονες – ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να αντιμετωπίσουν την πολιτική της Ν.Δ., που στοχεύει στην εκ νέου αύξηση των εισφορών και αντιστρατεύεται τη βιωσιμότητα της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους.

Το πάγωμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, τουλάχιστον για το έτος 2023, πρότεινε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με σχέδιο τροπολογίας που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα το Νοέμβρη και την οποία απέρριψε αδικαιολόγητα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η υπέρογκη αύξηση του πληθωρισμού και η τριετούς διάρκειας πανδημική κρίση καθιστούν αυταπόδεικτα δυσβάσταχτη την εφαρμογή των προτεινόμενων από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. ρυθμίσεων, που αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών. Οι επιστήμονες – ελεύθεροι επαγγελματίες (ιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι κ.λπ.), ιδίως οι νέοι και μικρομεσαίοι, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εν λόγω αύξηση, λαμβάνοντας υπόψη την επί δεκαετία δραματική μείωση των εισοδημάτων τους και των υψηλών λειτουργικών εξόδων, που είναι αναγκαία για την άσκηση του ίδιου του επαγγέλματός τους.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου και να αποδεχθεί την κατατεθείσα τροπολογία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, για αναστολή αύξησης των εισφορών των μη μισθωτών για το έτος 2023 και μετάθεση του μέτρου της αύξησης για το 2025, εφόσον το 2024 καταγραφεί αρνητική τιμή του ποσοστού μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους.