Ανακοίνωση της Διευρυμένης Συντονιστικής Επιτροπής “Ανανεωτικής Αριστεράς”. (τηλεδιάσκεψη 18/9)

Συνεδρίασε χθες Κυριακή η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή της «Ανανεωτικής Αριστεράς» και ομόφωνα ενέκρινε το παρακάτω κείμενο πολιτικής απόφασης:

1. Οι συνθήκες ζωής χειροτερεύουν όλο και περισσότερο. Κάθε μέρα που περνάει οι πολίτες αυτής της χώρας βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται και το βαθμό απελπισίας τους να αυξάνεται. Ο πληθωρισμός τρέχει κοντά στο 12%, το οποίο μεταφράζεται σε αυξήσεις τιμών άνω του 25% για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που αποτελούν  το μεγαλύτερο μέρος της καταναλωτικής δαπάνης των μικρομεσαίων και ευάλωτων νοικοκυριών. Ο κ. Μητσοτάκης εξαγγέλλει ευκαιριακά επιδόματα που προέρχονται αποκλειστικά από την υπερφορολόγηση των καταναλωτικών αγαθών. Ειδικά τα επιδόματα ενέργειας αποτελούν άμεση χρηματοδότηση της αισχροκέρδειας των παρόχων. Η κυβέρνηση της Ν.Δ με βάση τις συντηρητικές θέσεις, αγνοεί καθαρά για ιδεοληπτικούς λόγους διαρθρωτικές αλλαγές που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως πχ πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας, τη στοχευμένη μείωση των φόρων κατανάλωσης και τους σοβαρούς ελέγχους ειδικά στις αγορές με ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά όπως η αγορά ενέργειας. Για την σύγχρονη  σοσιαλδημοκρατία, η άμβλυνση των  ανισοτήτων δεν επιτυγχάνεται με ευκαιριακά επιδόματα αλλά με διαρθρωτικές αλλαγές, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, με προοδευτική φορολόγηση του πλούτου και στόχο την ανακατανομή κεφαλαίου από πάνω προς τα κάτω.

2. Η υπόθεση υποκλοπής του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά τον πρωθυπουργό, όχι μόνο στη δημοκρατική συνείδηση των πολιτών της χώρας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, όπου έχουν πυκνώσει τα δημοσιεύματα στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ περί αδιαφάνειας στην Ελλάδα. Η απαράδεκτη τακτική συγκάλυψης-συσκότισης και οι διάφοροι συμψηφισμοί της υπόθεσης που επιχειρούνται στις επιτροπές της Βουλής στο όνομα του απορρήτου, συνιστούν προσβολή για την δημοκρατία. Σε συνδυασμό με την 108η θέση της χώρας σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, τελευταία στη ΕΕ, η χώρα μας έχει υποστεί ένα σοβαρό τραύμα σε θέματα διαφάνειας. Οι πανηγυρισμοί στα ΜΜΕ στελεχών της Ν.Δ ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν χαμηλό το ενδιαφέρον των πολιτών για τα θέματα δημοκρατίας και παρακολουθήσεων, δείχνουν τις διαθέσεις της Ν.Δ για περαιτέρω συντηρητικοποίηση. Αν όντως υπάρχει χαμηλό ενδιαφέρον για το θέμα, μάλλον προβληματισμό πρέπει να προκαλεί και όχι εφησυχασμό. Η αντιπαράθεση που προκύπτει αντικειμενικά, είναι η παραδοσιακή σύγκρουση της σοσιαλδημοκρατίας απέναντι στη συντηρητική παράταξη για θέματα κράτους δικαίου και δημοκρατίας.

3. Η συνεπής πολιτική στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως προς τις αρχές και αξίες ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στο θέμα παραβίασης των ατομικών δικαιωμάτων όπως είναι η υποκλοπή του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη, ματαιώνει τα σχέδια κάποιων «δεξιών» δήθεν κεντρώων, που ήθελαν το κόμμα βολικό εταίρο συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ για τις επόμενες εκλογές. Διαψεύδει και όσους ανιστόρητα την τελευταία δεκαετία ταύτιζαν τη Δημοκρατική παράταξη με τη Ν.Δ. Είναι καθήκον για ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να έχει σε προτεραιότητα τα θέματα του κράτους δικαίου και τη θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών. Δεν πρόκειται δηλαδή για αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη σε προσωπική βάση αλλά με την ιδεολογική ταυτότητα της Ν.Δ.

To ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ οφείλει να αναδεικνύει την «κανονικότητα» και τη «σταθερότητα» ως έννοιες που έχουν στο επίκεντρο τους τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, τις μεταρρυθμίσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και τη δημοκρατική πορεία, και όχι ως διατήρηση του σημερινού πολιτικού και κοινωνικού status.

4. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρέπει να επιμείνει και να συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε αποτελεσματικά από το 2015 για τη διεύρυνση της Κεντροαριστεράς με δυνάμεις από το ευρύτερο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς και της οικολογίας με στόχο την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.  Είναι ανάγκη να πυκνώσουν οι θεσμικές λειτουργίες του κόμματος, η ανοιχτή διαβούλευση σε όλα τα επίπεδα, ώστε να εξασφαλιστεί το «αξιόμαχο» της παράταξης. Να ενισχυθεί η ευρύτερη κινητοποίηση δυνάμεων για τις δύσκολες μάχες που έρχονται. Εμείς ως Ανανεωτική Αριστερά είμαστε εδώ και θα στηρίξουμε αταλάντευτα μια τέτοια στρατηγική.