Ανακοίνωση Συντονιστικής Επιτροπής Ανανεωτικής Αριστεράς

Συνεδρίασε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή της πολιτικής κίνησης Ανανεωτική Αριστερά και εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

1. Οι πολίτες της χώρας ταλαιπωρούνται από την ακρίβεια. Η κατάσταση αυτή, όπως εξελίσσεται, θυμίζει στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τις συνέπειες της περιόδου των μνημονίων.  Παράλληλα οι εργασιακές σχέσεις χωρίς κοινωνική προστασία  απειλούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Η στέγαση γίνεται σχεδόν υπαρξιακό πρόβλημα για την ζωή των νέων και των χαμηλόμιθων ανθρώπων. Η κυβέρνηση αυτή ενδιαφέρεται τελικά για την υποστήριξη των ισχυρών οικονομικών ελίτ. Με επιδόματα και κάλπικες υποσχέσεις προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις λαϊκές διαμαρτυρίες. Το δόγμα της στηρίζεται στην εμπορευματοποίηση των πάντων, στην αποδυνάμωση του δημόσιου χώρου. Η εγκατάλειψη για τα δημόσια πανεπιστήμια, όπως και για τα δημόσια νοσοκομεία είναι χαρακτηριστική. Απόδειξη ο νέος νόμος για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών, των φοιτητών, των εργαζομένων συγκροτούν μια πραγματική κοινωνική αντιπολίτευση στην κυριαρχία της Δεξιάς. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να αντιστοιχηθούν και να εκπροσωπήσουν αυτή την κινητικότητα τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, ώστε η λαϊκή δυσαρέσκεια να μην οδηγείται στην αποχή, στην απογοήτευση και στα κελεύσματα της ριζοσπαστικής Δεξιάς και ακροδεξιάς.

2. Είναι ανάγκη η αλλαγή συσχετισμών στο πολιτικό σκηνικό με την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και της σοσιαλδημοκρατικής ατζέντας, ώστε να διαμορφώνονται συνθήκες ισχυρού εναλλακτικού πόλου διακυβέρνησης απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Οι αρνητικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με την βαθιά δομική του κρίση ευνοούν την κυριαρχία της Δεξιάς. Επομένως οι ευρωεκλογές αποτελούν την πραγματική δημοσκόπηση, η οποία θα πρέπει να διαμορφώνει τους ορούς ενός πλειοψηφικού ρεύματος πολιτικής αλλαγής. Το ζήτημα δεν είναι η διαμάχη για την «δεύτερη» θέση στην κατάταξη των κομμάτων σε μεγάλη απόσταση από την ΝΔ αλλά η εικόνα ανατροπής των σημερινών συσχετισμών. Κατά συνέπεια, το ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ δεν πρέπει να περιοριστεί σε ένα στόχο απλής κατάταξης αλλά στη διαμόρφωση πλειοψηφικού προοδευτικού ρεύματος. Γι’ αυτό και ο θεμιτός ανταγωνισμός με τα άλλα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης δεν πρέπει να μετατρέπεται σε πολεμική σύγκρουση αλλά να αναζητά τα ρεαλιστικά πεδία συνεννόησης για έναν αποτελεσματικό έλεγχο της κυβερνητικής εξουσίας.

3. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ πρέπει να βρεθεί μέσα στα κοινωνικά κινήματα, να εκπροσωπήσει μαχητικά τις λαϊκές τάξεις και τα μεσαία στρώματα με βάση την ταυτότητα της σοσιαλδημοκρατίας. Πρέπει να δίνει ιδεολογικές μάχες με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Για την Ανοιχτή κοινωνία σε μια εποχή που οι συντηρητικές αντιλήψεις αποκτούν κοινωνικά ερείσματα. Οι σημαντικές διαφοροποιήσεις στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο στην Κοινοβουλευτική ομάδα θόλωσαν την ορθή κατεύθυνση του κόμματος. Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να γίνεται μια σοβαρή, συστηματική ιδεολογική δουλειά. Ένα ακόμα παράδειγμα αφορά επίσης προβλήματα που υπήρξαν στο πεδίο της  αυτοδιοίκησης, όπου εμφανίστηκαν δυστυχώς φαινόμενα υποστήριξης δημάρχων της ΝΔ από αυτοδιοικητικούς παράγοντες του ΠΑΣΟΚ.

4. Η πολιτική κίνηση Ανανεωτική Αριστερά με τις δημόσιες θέσεις της και με τις παρεμβάσεις των στελεχών της αγωνίζεται για την αποφασιστική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Επιμένουμε στην ανάγκη της διεύρυνσης προς τις ευρύτερες δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, της αντιδογματικής Αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας. Υποστηρίζουμε την χρησιμότητα της συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων -όπου είναι εφικτό- όχι με την  παλαιοκομματική λογική των αντιδεξιών μετώπων αλλά με την στρατηγική για την ανασύνθεση της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Με σύγχρονο πολιτικό λόγο και κινηματικές δράσεις, ώστε να ηττηθούν οι αντικοινωνικές πολιτικές της Δεξιάς και να ανοίξει ο δρόμος ενός εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης.