Ανακοίνωση Δικτύου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την ανατροπή της απόφασης #ROEVSWADE

Η χθεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση, μας προκαλεί αποτροπιασμό και θλίψη. Η ανατροπή της απόφασης σταθμού του ίδιου Δικαστηρίου “Roe vs. Wade”, με την οποία είχε αναγνωριστεί ως συνταγματικό το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ το 1973 αποτελεί ένα ιστορικό πισωγύρισμα στην ιστορία του ελεύθερου κόσμου, μια ηχηρή υπενθύμιση ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στον 21ο αιώνα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σύνθεση του σημερινού Δικαστηρίου που προχώρησε στην έκδοση της αναχρονιστικής αυτής απόφασης, είναι αποτέλεσμα των ενεργειών του πρώην Προέδρου Τράμπ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του διόρισε τρεις επιπλέον συντηρητικούς Δικαστές, με απώτερο σκοπό την εδραίωση της alt right ατζέντας που διεκδικεί την ανατροπή κοινωνικών και πολιτικών κεκτημένων δεκαετιών.

Με την απόφαση αυτή, χιλιάδες ζωές βρίσκονται έρμαιο της πλειοψηφίας κάθε Πολιτείας, που πλέον μπορεί να αποφασίσει εάν θα υπερασπιστεί την πρόσβαση στην άμβλωση ή όχι.

Οι αμβλώσεις γίνονταν, γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται. Όταν όμως αυτές πραγματοποιούνται παράνομα, ο κίνδυνος για την απώλεια ανθρωπίνων ζώων συνεχώς διευρύνεται. Η αναγνώριση του δικαιώματος στην άμβλωση και η θεσμοθέτηση του απαραίτητου νομικού πλαισίου για την πραγματοποίησή τους, με ειδικευμένο προσωπικό και γιατρούς, αποτελούν έκφραση του θεμελιώδους δικαιώματος της ζωής και της αξιοπρέπειας κάθε ατόμου.

Η απόφαση αυτή είναι μια βαθιά οπισθοδρόμηση, που μας βρίσκει όλους απέναντι. Φανερώνει μια διάθεση τιμωρίας απέναντι στο γυναικείο φύλο και την αυτοδιάθεση του, η οποία δύναται να λειτουργήσει ως προάγγελος για την επίθεση που πρόκειται να δεχθούν όσοι και όσες συνεχίζουν να αγωνίζονται για την ανάδειξη των φυλετικών και ταξικών αντιθέσεων και για την ανατροπή τους.

Ως Νεολαία ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγης δηλώνουμε ότι ο αγώνας για την χειραφέτηση των ατόμων και τα πολιτικά, κοινωνικά μας δικαιώματα, είναι και πρέπει να είναι συνεχής. Και όταν μια ευνομούμενη πολιτεία αποτυγχάνει να προασπίσει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, τότε έρχεται η ώρα του δρόμου. 

#rowvswade #ourbodiesourchoice