Ανακοίνωση Γραμματείας της “Ανανεωτικής Αριστεράς” για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Η  Γραμματεία της Πολιτικής Κίνησης “Ανανεωτική Αριστερά” σε συνεδρίαση της συζήτησε, μεταξύ άλλων, το κρίσιμο θέμα της πανδημίας, καθώς και την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιαστικού προγράμματος και εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

          “Η πανδημία παγκοσμίως έχει περισσότερα από 217 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και η ανθρωπότητα θρηνεί 4,5 εκατομμύρια θύματα. Στην πατρίδα μας έχουμε χάσει 13,5 χιλιάδες συνανθρώπους μας.

          Η επιτυχής διαχείριση του πρώτου κύματος δεν είχε συνέχεια και ακολούθησαν σπασμωδικές κινήσεις, λάθη και παλινωδίες στα επόμενα κύματα. Δεν αξιοποιήθηκε με ορθολογικό τρόπο το ιατρικό-  νοσηλευτικό δυναμικό της χώρας και οι δομές υγείας. Δεν ενισχύθηκε όσο έπρεπε το ΕΣΥ, παρά το γεγονός ότι σηκώνει το μεγάλο βάρος της κρίσης, αφού ο ιδιωτικός τομέας με ευθύνη της κυβέρνησης έμεινε εκτός μάχης.

          Παρά την καλή οργάνωση του εμβολιαστικού προγράμματος η Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς κάτω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα δημιούργησε νέα δεδομένα και καθιστά επιτακτική την λήψη μέτρων για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

          Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού εκτός των υγειονομικών μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες πού προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες, όπως π.χ. σώματα ασφαλείας, εστίαση, εκπαιδευτικούς, ιερωμένους, φυσικά μέσα στα συνταγματικά αποδεκτά όρια, με ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση και με θετική εισήγηση από την επιτροπή Βιοηθικής.

Κανένα δικαίωμα και το πιο σημαντικό, δεν είναι απροϋπόθετο, ούτε υπεράνω της προστασίας της δημόσιας υγείας”.