Ανακοίνωση Ανανεωτικής Αριστεράς για το νομοσχέδιο της ισότητας στον πολιτικό γάμο

Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο έχει αναρτηθεί σε διαβούλευση και απασχολεί τον δημόσιο διάλογο. Δεν είναι ένα θέμα που αφορά την καυτή και δύσκολη καθημερινότητα. Αφορά όμως μια ακόμα κατάκτηση -πρακτική και συμβολική- για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ισότητα όλων των πολιτών. Επομένως κινείται σε θετική κατεύθυνση, εφόσον λύνει ζητήματα για τους ανθρώπους με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό και φέρνει στο φως από τις σκιές και το σκοτάδι τα απλά δικαιώματα τους στην ζωή.

Το ΠΑΣΟΚ ιστορικά έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην διεύρυνση των δικαιωμάτων και στην ισότητα. Από τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο μέχρι την μη αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες και πρόσφατα από την θέση της αντιπολίτευσης για το σύμφωνο συμβίωσης και την ταυτότητα φύλου.

Από αυτή την άποψη το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ορθά προσανατολίζεται στην στήριξη του νομοσχεδίου. Δεν είναι ωστόσο κατανοητές κάποιες ενστάσεις στο εσωτερικό της παράταξης στο βαθμό που βρίσκονται σε  πλήρη απόσταση από τις παραδοσιακές αξίες όλων των Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη. Είναι μάλιστα πιο αρνητικό να διατυπώνονται και ομοφοβικές δηλώσεις που βρίσκονται απέναντι στις προοδευτικές θέσεις της Κεντροαριστεράς.

Η Ανανεωτική Αριστερά σταθερά προσανατολισμένη στις αντιλήψεις της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ θα είναι ενεργή στον ιδεολογικό και πολιτικό διάλογο υπέρ της ισότητας όλων των ανθρώπων.