Αναδασωτέο! Με τι όμως; Του Μανώλη Σαββή
Μετά από κάθε δασική πυρκαγιά και μάλιστα γρήγορα, γίνεται η ανακήρυξη των καμένων δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέες, σωστά και αποτελούν το πρώτο μέτρο προστασίας του δασικού μας πλούτου.
Να επισημάνω βέβαια ότι δεν θα γίνουν πλέον λάθη ως προς τον χαρακτηρισμό και των αγροτικών εκτάσεων.
Όμως οφείλουμε πλέον να επαναπροσδιορίσουμε τι κάνουμε μετά από κάθε καταστροφή, κρίση κ.λπ.
Η απλή επαναφορά (αντιγραφή) στην προ της καταστροφής κατάσταση, χωρίς να αξιολογούμε τις συνθήκες που την προξένησαν και τη δυναμική των συνεχών μεταβολών της κλιματικής αλλαγής δεν αποτελούν λύση θετικής προοπτικής.
Οι συχνές πυρκαγιές, ακόμη και στις ιδίες περιοχές, η ολοένα και αυξανόμενη απειλή οικισμών με θύματα ακόμη και ανθρώπων, η καταστροφή περιουσίων κ.λπ. επιβάλλουν επανατοποθέτηση στη δράση αποκατάστασης.
Οι δασικές πυρκαγιές μάς αποκαλύπτουν συχνά και λάθη που κάναμε στη διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών υποδομών προστασίας, ποτάμια, χείμαρροι κ.λπ., δασικοί δρόμοι, όπου πρέπει να διορθώσουμε.
Θα τολμήσω να θέσω στον διάλογο πρόταση που πολλές φορές ακούσθηκε από πολλούς ειδικούς και μη, για τη δράση της αναδάσωσης, αλλά σταμάτησε στην ευκολία της απλής επανάληψης!
Γιατί πρέπει να επαναφέρουμε δάσος με δένδρα που εύκολα καίγονται περιμετρικά των οικισμών;
Μήπως είναι ωφέλιμο περιβαλλοντικά και για την ενίσχυση της οικονομίας να αναδασώσουμε με δένδρα που μπορούν να δώσουν και εισόδημα, όπως ελαιόδεντρα, χαρουπιές ή άλλα που μπορούν να υποδείξουν σχετικές μελέτες;
Ήδη στην Κρήτη έχει εφαρμογή! )βλ. «Χαρούπι: ο μαγικός καρπός της Κρήτης» στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».
Είναι χρήσιμο να επέμβουμε τώρα στις γυμνές περιοχές με καλλιέργεια βοτάνων για να βελτιώσουμε τη Μελισσοκομία;
H δημιουργία αμπελώνων σε επιλεγμένες περιοχές δεν θα ενισχύσει και θα βελτίωσει την ποιότητα στην Οινοποιία που ολοένα και περισσότερο κερδίζει στην οικονομική ανάπτυξη;
Σημαντικές ιδιωτικές εκτάσεις που εγκαταλείφθηκαν λόγω μετανάστευσης, έχουν χαρακτηρισθεί δασικές και σήμερα γυμνές λόγω πυρκαγιών. Θα μπορούσε να επιτραπεί στους ιδιοκτήτες αυτών η δενδρώδης καλλιέργεια.
Ο τόπος μας συνεχώς στέλνει μήνυμα ότι η μονοκαλλιέργεια του Τουρισμού, δεν συμβάλλει στη μακροχρόνια βιωσιμότητά του.
Η ενίσχυση του Πρωτογενή Τομέα και μάλιστα στην ποιοτική παραγωγή προϊόντων αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα για τον τόπο μας και τη διασύνδεσή του με τον Τουρισμό.
Στόχος που οφείλουμε να τον υπηρετήσουμε με αξιόπιστες μελέτες, παράλληλες δράσεις (κατάρτιση, αναδασμούς, κίνητρα κ.λπ.).
Η παραπάνω αλλαγή στη δράση της αναδάσωσης θα μπορεί να γίνει ισχυρό κίνητρο για νέους αγρότες και θετική αξιοποίηση της δημοσίας περιουσίας.
Ξέρω… η εύκολη και γρήγορη απάντηση είναι «δεν γίνονται αυτά στην Ελλάδα, συνταγματικό κώλυμα κ.λ.π»!
Σήμερα όμως, έχουμε πολλά και αξιόπιστα μέσα ελέγχου για τη διατήρηση των περιοχών ως δασικών και όχι ν’ αλλάξουν χρήση. (Αεροφωτογραφίες, Κτηματολόγιο κ.λπ.).
Η εποχή μάς επιβάλλει καινοτομία και προσαρμογή στο μελλούμενο και όχι στη στασιμότητα.
Ιδού η Ρόδος και η πρόκληση για καθέναν που έχει ευθύνη τώρα!
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Η ΡΟΔΙΑΚΗ