Αναγκαίες οι εκλογές αλλά με ποιο νόμο; Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Αυτό που ακούγεται στις λαϊκές σαν… μονότονο ρεφρέν εναντίον της κυβέρνησης, η βουβή διαμαρτυρία στο σούπερ μάρκετ, τα πικρόχολα αστεία στα καφέ και την αγορά, δηλαδή το ομόφωνο «δεν πάει άλλο» δεν είναι μια θυμική αντίδραση. Δεν πρόκειται για δυσανασχέτηση εντός μιας δοκιμασίας. Είναι μια κραυγή απόγνωσης για δεν υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Ίσως ούτε ρεύμα…

Όλα τα θεμελιώδη, οικονομικά, δημογραφικά, κοινωνικά μεγέθη, σε σπάνια συνάθροιση, συμφωνούν με την λαϊκή ηχώ!

Η αποσταθεροποίηση δεν είναι απλώς ταμειακή. Μπορεί η κορωνίδα να είναι ο λογαριασμός του ρεύματος, οι τιμές στα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης στο σούπερ μάρκετ, αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει καμία προοπτική.
Το βασικό πρόβλημα είναι οι διεθνείς τιμές στις πρώτες ύλες και την ενέργεια. Αποτέλεσμα πρωτίστως της πιστωτικής επέκτασης ενός αιφνιδιασμένου (παγκόσμια) πολιτικού συστήματος που είδε ότι οι επιλογές του (τραπεζική ασυδοσία, χάσμα μεταξύ νεόπτωχων και προκλητικού πλούτου και της παγκοσμιοποίησης χωρίς κοινωνικό υπόδειγμα), οδηγούν σε αποσταθεροποίησης του δυτικού-καπιταλιστικού τρόπου ζωής. Και δευτερευόντως (συμπληρωματικά) είναι αποτέλεσμα και της εισβολής και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ακραία παραδείγματα

Ειδικότερα στην Ελλάδα έχουμε τα πιο ακραία «υποδείγματα» αυτής της καταστροφής:

-Η μέση ελληνική οικογένεια των ημιαπασχολούμενων ή της μικρής επιχειρηματικότητας της ανάγκης (επαγγελματική δραστηριότητα λόγω αδυναμίας εξεύρεσης εναλλακτικής) υπέστη οικονομική καθίζηση κατά τα προηγούμενα 12 χρόνια και τώρα, χωρίς αποταμιεύσεις και δυνάμεις, καλείται να χρηματοδοτήσει ένα «σύστημα» ενέργειας που μεθοδεύει ο εγχώριος «καπιταλισμός».

-Το νοικοκυριό και η επιχείρηση δεν προστατεύεται από την πολιτεία (πλαφόν) και πληρώνει ρεύμα με βάσει την… υψηλότερη τιμή που δίνει στο σύστημα ο πιο ακριβός παραγωγός (με Φυσικό Αέριο) που μπορεί να εισφέρει απλώς συμπληρωματικά λίγες δεκάδες γιγαβατώρες το χρόνο …

-Μέσα στο α’ τετράμηνο το δημόσιο «βελτίωσε» τα έσοδα του κατά 1,3 δις. Ακριβώς από τους (επιπλέον) ειδικούς φόρους καυσίμων και τον ΦΠΑ. Κερδοσκοπώντας μες φόρους που μπαίνουν πάνω σε υψηλότερες (αρχικές) τιμές προϊόντων και αγαθών.

Η απουσία αντιπολίτευσης, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, απλώς είναι η κουρτίνα πίσω από την οποία κρύβεται το Μέγαρο Μαξίμου. Η αντιπολίτευση είναι τα προβλήματα και οι συντριπτικές συγκρίσεις:

1.Σύντομα θα αποκαλυφθεί πως οι Ισπανοί και Πορτογάλοι, με αντίστοιχο οικονομικό και παραγωγικό προφίλ με τα ελληνικά νοικοκυριά, πληρώνουν λογαριασμούς ρεύματος στο 1/3 των ημεδαπών οικογενειών. Είναι κάτι μη διαχειρίσιμο από την κυβέρνηση…

2.Στις 27 Απριλίου κατέρρευσε το ταμειακό-διαχειριστικό αφήγημα της κυβέρνησης. Το δημόσιο βγήκε στις αγορές προκειμένου να ανακυκλώσει ένα 7ετές (2020-27) ομόλογο μόνο και μόνο για να δείξει ότι το ελληνικό ομόλογο είναι αξιόχρεο ακόμη και χωρίς επενδυτική βαθμίδα. Και για ορισμένους, όχι πάντα κακοπροαίρετους, προκειμένου να αποδοθούν τα «εύσημα» για την προηγηθείσα αναβάθμιση ενός επενδυτικού οίκου. Τελικά δανειστήκαμε σχεδόν μισή μονάδα ακριβότερα και για μόλις πέντε χρόνια…

Οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις ήδη ξεκίνησαν και κάνουν στάση πληρωμών στους λογαριασμούς ρεύματος και η χώρα είναι δύσκολο να ξαναβγεί στις αγορές.

Τι μένει;

Αλλαγή στην… αλλαγή;

Το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει να ρίξει έως και 3 δις μέχρι για τον περιορισμό των… λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας στο 30% εν σχέσει με το 2021. Αυτό αρκεί μέχρι το Σεπτέμβριο. Τα air-condition θα δουλέψουν, έστω και με πλαφόν στη θερμοκρασία, το καλοκαίρι. Για ημεδαπούς και αλλοδαπούς (τουρίστες).

Το ελληνικό καλοκαίρι, οι τελευταίες επιδοτήσεις και ο τουρισμός θα χρησιμοποιηθούν σαν κομματικά σωσίβια…

Ο καυτός λογαριασμός σε κάθε σπίτι θα έρθει το χειμώνα. Μετά όμως από τις πρόωρες εκλογές. Οι οποίες μοιάζουν αναπόδραστες… Έχοντας ο κ.Μητσοτάκης καταπατήσει τους όρκους του τόσο για τον χρόνο διεξαγωγής τους, όσο και για το εκλογικό σύστημα που θα διεξαχθούν.

Όταν ο αρχηγός της ΝΔ λέει ότι οι πρώτες εκλογές είναι μια διαδικασία άνευ αξίας, παραδέχεται ότι στερείται πολιτικού αφηγήματος. Πιθανότατα θα χρειαστεί να φέρει έναν εκλογικό νόμο υπερενισχυμένης αναλογικής προκειμένου το πρώτο κόμμα να λαμβάνει το μπόνους των 50 εδρών, ακόμη και με βραχεία κεφαλή από το δεύτερο. Έτσι θα επιχειρήσει να φενακίσει τους πολίτες ότι παραμένει στο Μέγαρο Μαξίμου, άρα να συσπειρώσει την συντηρητική εκλογική βάση…

Όλοι λοιπόν συμφωνούν ότι μετά την κραυγή επιβίωσης των πολιτών, αλλά και το αδιέξοδος το δανεικό πρόβλημα της χώρας, λύση είναι οι εκλογές. Ο κ.Μητσοτάκης θέλει από πάνω και μπόνους την αλλαγή στην… αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Δημοσίευση από “ieidiseis.gr”