Αμφισβήτηση και Αλήθεια. Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΟΥΜΑ*

Σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία, ειδικά όταν είναι ατελής όπως η δική μας, με αδύναμους και αναξιόπιστους ανεξάρτητους θεσμούς, πρέπει να είναι a priori αρχή κάθε δημοκρατικού πολίτη η αμφισβήτηση και ο έλεγχος της εκάστοτε κρατικής εξουσίας.

Το περιστατικό που έλαβε χώρα στην ΑΣΟΕΕ χθες απόγευμα αλλά και η άγρια καταστολή αυτή τη περίοδο στα ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου από δυνάμεις των ΜΑΤ (βασική δομή επιβολής κρατικής εξουσίας) στα δικά μου μάτια ακολουθούν μια παγιωμένη τακτική της Ε.Α. από την εκλογή της ΝΔ και έπειτα, που αγγίζει τα όρια της αυθαιρεσίας και της ασυδοσίας με την ανοχή (; ) της κυβέρνησης. Θα ήθελα να θυμίσω σε όλους τους οιονεί θιασώτες του κράτος δικαίου και ειδικά σε αυτούς με κοντή μνήμη, ότι για το κράτος και ειδικά για τη Ε.Α., δεν ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, όπως ισχύει για κάθε πολίτη. Το κράτος οφείλει να αποδεικνύει κάθε στιγμή την αθωότητα του και οι θεσμοί της πολιτείας οφείλουν να προστατεύουν κάθε πολίτη από την εκτροπή της κρατικής εξουσίας και την καταπάτηση οποιουδήποτε δικαιώματος.

Έτσι, αντί η Ε.Α. να βγάζει ανακοινώσεις συναδελφικής αλληλεγγύης θα έπρεπε να εξηγεί και να αποδεικνύει γιατί ένας ένστολος εκτός υπηρεσίας κραδαίνει το όπλο του εντός πανεπιστημιακού χώρου απέναντι σε πολίτες (αντιεξουσιαστές ή μη) ενώ σύμφωνα με το φωτογραφικό υλικό που έχει δημοσιοποιηθεί η κατάσταση δεν χρήζει τέτοιας αντιμετώπισης. Η ανακοίνωση της Ε.Α. για προπηλακισμό του συγκεκριμένου ένστολου από 30 άτομα χωρίς τις ανάλογες αποδείξεις στα δικά μου μάτια δεν αρκεί, ειδικά μετά την υπόθεση Ινδαρέ κλπ.. Αντίθετα, πυροδοτεί περαιτέρω εντάσεις, αρκεί να κάνει κάποιος μια βόλτα από την Πατησίων αυτή τη στιγμή.

Επίσης, θα ήταν χρήσιμο η κυβέρνηση, αντί να στέλνει ορδές ΜΑΤ να εφαρμόσουν το δόγμα “νόμος και τάξη” πάνω στους διαμαρτυρόμενους και παραπλανημένους κατοίκους της Λέσβου στις 2 τα ξημερώματα, να αναζητήσει την λεγόμενη συμφωνία αλήθειας και “τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” του κου Μητσοτάκη στους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου περί αποσυμφόρησης των νησιών και αλλαγή της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό/μεταναστευτικό. Εύχομαι η τακτική της κυβέρνησης να ξυλοφορτώνει όσους εξαπατά, να τελειώσει σύντομα και να αρχίσει η εποχή της λογοδοσίας. Η ταπείνωση των νησιωτών και η αντιμετώπιση ωσαν ραγιάδων πλήττει την αξιοπιστία της δημοκρατίας μας.

Ζούμε στη χώρα που έννοιες όπως δικαιοσύνη και ισονομία διαστρεβλώνονται συνεχώς. Ζούμε στη χώρα που το πολιτικό της σύστημα αντιμετωπίζει υποκριτικά σχεδόν το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες τής. Ζούμε στη χώρα που συχνά-πυκνά στοχοποιούνται δημόσια, δικαιώματα των πολιτών και σπιλώνεται η αξιοπρέπεια τους. Μέχρι λοιπόν, το κράτος να ωριμάσει ώστε να αποδεικνύει την αθωότητα του κάθε στιγμή, εμείς θα ζητάμε την αλήθεια με αποδείξεις. Γιατί όπως μας δίδαξε η κρίση, από το να μάθεις την αλήθεια, είναι δυσκολότερο να πιστέψεις την αλήθεια.

*Μέλος της Κ.Π.Ε του Κινήματος Αλλαγής

Δημοσίευση από “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ”