(Ακρο) δεξιά στροφή. Του Χρήστου Μέγα
Σε κάθε στροφή πέφτουν και κάποιοι από το κάρο*.
Πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για κυβερνητική περιδίνηση. Από καθαρή τύχη έχουν συγκρατηθεί, ουκ ολίγοι υπουργοί, στα παραπέτα του κάρου…
Μέσα στην πανδημία η κυβέρνηση ήταν δημοσιονομικά… άνετη. Μείωνε φόρους και αύξανε τις (οριζόντιες και, σε μεγάλο βαθμό, αδικαιολόγητες) μεταβιβάσεις. Πολλές δε και με εικονικά τιμολόγια (συμπληρωματικές δήλωσης το 2020 για την χρήση του 2019)…
Στις εκλογές οι ψηφοφόροι την αντάμειψαν. Πιθανόν, επιλογή σε περιβάλλον ρευστότητας…
– Με 62 δισ. ζεστό χρήμα στην αγορά και απουσία κυβερνητικής εναλλακτικής, τα πράγματα ήταν πιο βατά.
– Με την παραοικονομία να κάνει πάρτι, δεν εύχεσαι παρά να παραταθεί ο χορός της φοροδιαφυγής (οι φορολογούμεναι δηλώνουν 2 ευρώ και ξοδεύουν 3 ενώ, ταυτόχρονα, αυξάνονται και οι καταθέσεις στις τράπεζες, όχι απ όλους πάντως).
Αλλά, η αρχή της νέας θητείας συνέπεσε με την δημοσιονομική σύσφιξη. Φέτος θα πρέπει να παρουσιάσει (μικρό) πλεόνασμα με στόχο άνω του 2% του ΑΕΠ το 2024 και εσαεί.
Αυτή την περίοδο μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης και ο τουρισμός θα λαδώνουν την οικονομία. Ταυτόχρονα, τα επιτόκια χορηγήσεων θα διατηρηθούν στα ύψη, δυσχεραίνοντας νέες επενδύσεις, οι μικροί επιχειρηματίες και αγρότες έχουν αποκλειστεί από τις τράπεζες.
Σκληρή εξίσωση
Εν μέσω στασιμότητας, ακρίβειας και μείωσης της κατανάλωσης θα πρέπει να βγουν πλεονάσματα. Σκληρή εξίσωση!
Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον είναι πιθανή μια γοργή μετάπτωση του πολιτικού σκηνικού. Με την κυβέρνηση απολογούμενη.
Α. Οικονομικοί λόγοι
1. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα θα προέλθει από τον γραφειοκρατικό έλεγχο των εμβολιασμών (Αγαπηδάκη) ή θα επιδιώξουμε την υγειονομική θωράκιση της κοινωνίας;
2. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (η οποία όντως θα βοηθούσε και άλλο στην αύξηση της απασχόλησης) θα γίνει το 2024 ή το μακρινό 2027 (Γεωργιάδης), όταν θα ξανα… παγώσουν οι τριετίες των μισθωτών;
3. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι αντιμετωπίζονται σαν καθ’ έξιν φοροφυγάδες (τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ ανεξαρτήτως τζίρου), θα φορολογηθούν και πάλι (Θεοχάρης) από το πρώτο ευρώ με 22%, ποσοστό που μείωσε ο κ. Μητσοτάκης πριν δύο χρόνια;
4. Οι συνταξιούχοι θα συνεχίζου ν να πληρώνουν διπλή φορολογία (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου) ή θα διορθωθεί η κλίμακα όπως δεσμεύτηκε προεκλογικά ο πρωθυπουργός;
5. Η ακρίβεια θα συνεχίζεται να αντιμετωπίζεται σαν… ευλογία, καθώς έτσι οι υψηλότατοι ποσοστιαία έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ) να πολλαπλασιάζουν τα δημόσια έσοδα;
6. Τα πλεονάσματα θα προέλθουν από την μείωση των κοινωνικών μεταβιβάσεων στους πολύ φτωχούς;
Αναμφισβήτητα, η οικονομική πίεση στα λαϊκά στρώματα θα ενταθεί. Εντείνοντας την κυβερνητική σύγχυση.
Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου περισσότερο φαίνεται να υπολογίζει τους κίνδυνους προς τα δεξιά της… δεξιάς. Οι «ομόαιμοι» αντάρτες στις περιφερειακές εκλογές, οι οποίοι απειλούν να πετάξουν εκτός δεύτερου γύρου ορισμένους υποψηφίους της ΝΔ, αποτελούν ισχυρό καμπανάκι αυτονόμησης. Επιπλέον:
Β. Εθνικά θέματα
α/ Ο ελληνοτουρκικός διάλογος μπορεί να βγάλει σε επικίνδυνες… ρότες στο Αιγαίο. Ειδικά μετά την καινοφανή δήλωση Γεραπετρίτη ότι «δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία…» (sic!) Δηλαδή, και αυτό το ενδεχόμενο ήταν πιθανό;
Ήδη έχει επιλεγεί μια διαδικασία προσέγγισης «γιαβάς-γιαβάς». Τα ενδιαφέροντα μετά τις ευρωεκλογές (Μάιος 2024).
β/ Η νομοθέτηση της υιοθεσίας από τα ομόφυλα ζευγάρια ακυρώνεται. Και, επιπλέον, αποδοκιμάζεται από φίλια (προς το Μαξίμου) ΜΜΕ ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Πατέλης. Ο οποίος εμφανίστηκε επισπεύδων μετά την εκλογή Κασσελάκη…
γ/ Έχουμε υπαναχώρηση στο θέμα της άδειας εργασίας των μεταναστών που άνοιξαν Καιρίδης και Αυγενάκης (υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής και Γεωργίας αντίστοιχα).
Τόσο στα εθνικά όσο και στα οικονομικά, η ΝΔ κινείται σε εντελώς διαφορετικό δρόμο εν σχέσει με την πρώτη θητεία.
Γι αυτό και το vertigo των υπουργών. Από εκεί και οι ανησυχίες για ακροδεξιό φυλλορρόημα των οπαδών της.
Για την κυβέρνηση, που προωθεί ένα μη οριοθετημένο διάλογο με την Τουρκία και καλείται να εφαρμόσει αυστηρή περιοριστική πολιτική, προέχει τώρα η εκκλησία και ο Βελόπουλος. (Συμπόρευση της κυβέρνησης με την Ελληνική Λύση στις αυθαίρετες διαδικασίες ελέγχου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών-ΑΔΑΕ).
Δεν είναι, λοιπόν, το… ροτέισον του πρωθυπουργού που ευθύνεται για την πρωτοφανή και πασιφανή κυβερνητική ανικανότητα. Είναι η ζάλη που προέρχεται από την νέα περιοριστική οικονομική πολιτική και, πρωτίστως, τα εθνικά θέματα.
Εν μέσω κοινωνικής ανασφάλειας, το κυβερνητικό πλεούμενο στρίβει σε δοκιμασμένα… ακροδεξιά λιμάνια.
Ιδού νέο πεδίο για τη σοσιαλδημοκρατία. Με την αναγκαία, αλλά λαϊκή, τεκμηρίωση. Με μαχητική πειθώ.
*Έκφραση του Χ. Φλωράκη μετά την αποχώρηση στελεχών του ΚΚΕ και τα ΚΝΕ κατά τη συγκρότηση της συγκυβέρνησης Τζανετάκη το 1989.
Αναδημοσίευση από ieidiseis.gr