Έφη Παγκάλου: Η ιδεολογική και πολιτική αυτονομία του Κινήματος Αλλαγής είναι αδιαπραγμάτευτη

Τι θέλετε να σηματοδοτήσετε με την επικείμενη Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής;

Στόχος μας είναι η αποσαφήνιση της πολιτικής και ιδεολογικής μας ταυτότητας , καθώς και η κατάθεση προτάσεων για τα μεγάλα διακυβεύματα της εποχής, χωρίς αμφισημίες και ετεροπροσδιορισμούς. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι εδώ. Η χώρα βρίσκεται σε έναν νέο διεθνές περιβάλλον. Πρέπει να απαντήσουμε τι σημαίνει σήμερα προοδευτική κατεύθυνση για την Ελλάδα και την Ευρώπη, τις αλλαγές στην ψηφιακή εποχή, το κοινωνικό κράτος, την ανάγκη για μια νέα Πράσινη Συμφωνία ως απάντηση στην κλιματική κρίση. Κρίση, που επηρεάζει την οικονομία, την ανάπτυξη, το περιβάλλον, τα δημόσια αγαθά.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι ανοιχτό σε συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός μετώπου απέναντι στη Δεξιά;

Η ιδεολογική και πολιτική αυτονομία του Κινήματος Αλλαγής είναι αδιαπραγμάτευτη. Η λογική των μετώπων έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στη χώρα. Το αντιμνημονιακό μέτωπο, που κατασκεύασε η ΝΔ των Ζαππείων με τον ΣΥΡΙΖΑ έφερε πολιτικές τερατογενέσεις, καλλιέργησε εθνικό διχασμό και δημιούργησε σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας τον εφησυχασμό ότι μπορούμε να συνεχίσουμε τα λάθη του παρελθόντος. Το τυφλό αντιΣυριζα μέτωπο, με αρχιτέκτονα τη ΝΔ και χωρίς πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα, αναπαρήγαγε το ίδιο μοντέλο τυφλής σύγκρουσης. Τα μέτωπα εξυπηρετούν μόνο κομματικά οφέλη. Χρειαζόμαστε πολιτικές για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της δεκαετούς κρίσης.

– Στο «κόκκινο» το προσφυγικό. Θεωρείτε ότι έχουν γίνει λάθος χειρισμοί από την κυβέρνηση;

Οι παλινωδίες χειρισμών όλους αυτούς τους μήνες, που κατέληξαν τελικά σε πράξεις αυταρχισμού με την επίταξη ακινήτων στα νησιά είναι ομολογία λαθών. Η κύρια πολιτική ευθύνη ανήκει βέβαια στο ΣΥΡΙΖΑ, που συμφώνησε στις απαιτήσεις της κας Μέρκελ για την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και την παραχώρηση των “κλειδιών” του προβλήματος στον κ. Ερντογάν. Χρειάζεται πίεση προς την ΕΕ για την αλλαγή της, όπως και για την ολοσχερή κατάργηση του «συστήματος Δουβλίνου» για εξέταση των αιτημάτων ασύλου στην πρώτη χώρα εισόδου. Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση, που περιλαμβάνει και μεσοπρόθεσμα μέτρα διαχείρισης στο εσωτερικό.

Δημοσίευση από εφημερίδα “στο Καρφί”.