«Έξις δευτέρα φύσις» για τη Νέα Δημοκρατία. Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Αν το απεχθές show των κ.κ. Λιβανού και Δούκα για την «εποποιία» (με τις σακούλες) της ΝΔ στην Ηλεία το 2007, αφορούσε μόνο το παρελθόν, θα μπορούσε κάποιος από την Κυβέρνηση να ισχυρισθεί ότι «μαθαίνουμε από τα λάθη μας».
Δυστυχώς όμως οι ίδιες οι πράξεις αποκαλύπτουν ότι «έξις δευτέρα φύσις», ή ότι και σήμερα έχουμε «τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου». Επί της ουσίας βέβαια, έστω και πιο εκσυγχρονισμένα από τις σακούλες. Άλλες οι περιστάσεις, ίδιος ο στόχος, διαχρονική η αντίληψη της συντηρητικής παράταξης για το πελατειακό κράτος.

Μια αντίληψη που:

• Υποβιβάζει τον πολίτη, μια και τον αντιλαμβάνεται ως «πελάτη» στη σχέση του με το κράτος.
• Χρησιμοποιεί ανενδοίαστα το κρατικό χρήμα για ψηφοθηρικούς λόγους. Με αναποτελεσματικές λογικές και παρεμβάσεις που αντί να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, δημιουργούν μεγαλύτερα.
• Επιχειρεί να καλύψει την ανικανότητα της να προστατεύσει την ζωή και την περιουσία των πολιτών, μέσω της πολιτικής εμβαλωματικού χαρακτήρα παροχών.

Υπάρχουν δεδομένα που το τεκμηριώνουν αυτό; Σαφώς ΝΑΙ.

– Όλοι γνωρίζουμε το όργιο των προσλήψεων μετακλητών στο Δημόσιο, με την επίκληση του δήθεν «επιτελικού κράτους», αλλά και την αιφνιδιαστική αντικατάσταση των ροζ στελεχών στο χώρο της εκπαίδευσης με γαλάζια στελέχη. Που και στις δύο περιπτώσεις δεν υπήρχαν αξιοκρατικά κριτήρια. Ή ακόμη το πως οι διορισμένοι από τον Υπουργό Εργασίας στην επιτροπή προσλήψεων του ΕΦΚΑ, θα επιλέγουν ανεξέλεγκτα τους παχυλά αμειβόμενους νέους Γενικούς Διευθυντές και Διευθυντές, με «ελαστικά κριτήρια», δηλαδή θα διορίζουν τους εκλεκτούς του Υπουργού.

– Τα οικονομικά στοιχεία του Δεκεμβρίου 2021, αποδεικνύουν ότι τα 43 δις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μοιράσθηκαν με κριτήρια κάθε άλλο παρά αντικειμενικά και όχι βέβαια σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που είχαν την μεγαλύτερη ανάγκη.

Οι Τράπεζες αφέθηκαν ασύδοτες να τα δώσουν στους ισχυρούς πελάτες τους, που δεν τα αξιοποίησαν, αλλά τα «επιστρέψουν» στο Τραπεζικό σύστημα ως καταθέσεις (Αύξηση κατά 12,5 δις ευρώ).
Ή εναλλακτικά όπως απέδειξαν τα στοιχεία Δεκεμβρίου του 2021, κατευθύνθηκαν σε εισαγωγές για κατανάλωση, και όχι νέες επενδύσεις. Με αποτέλεσμα την δραματική αύξηση του εμπορικού ελλείμματος κατά 33,8% μέσα στο 2021, δηλαδή κατά 24,3 δις ευρώ περίπου.

Το παραδοσιακό παρασιτικό οικονομικό μοντέλο και πάλι δεν αλλάζει, αναπαράγεται.

-Επανάφερε η Κυβέρνηση τις πολιτικές των επιδοματικού τύπου μποναμάδων και Χριστουγεννιάτικων επιδομάτων του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες και πριν λίγο καιρό κατήγγειλε. Αλλά τώρα φαίνεται ότι οι δημοσκοπήσεις είναι όλο και λιγότερο αισιόδοξες και «πιέζουν».

– Πολλαπλασιάστηκαν οι fast track φωτογραφικές διατάξεις στη Βουλή και οι συνεχείς, απροκάλυπτες παρεκκλίσεις των διατάξεων για τις δημόσιες συμβάσεις, ώστε να στηριχθούν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Ας θυμηθούμε επίσης τι έγινε με τα θέματα της διατίμησης των τεστ, και των επιχορηγήσεων για τις «πλατφόρμες κατάρτισης».

Και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν,

– Έρχονται και οι αδιαφανείς «λίστες», για την άσκηση επιρροής προς τα ΜΜΕ, σύμφωνα με τις Κυβερνητικές επιθυμίες.

Αυτή είναι η πραγματική πολιτική και ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας.

Το ερώτημα είναι τι κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απαράδεκτες λογικές.

Όχι πάντως να εφαρμόσουμε το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος».

Το γαλάζιο πελατειακό κράτος, δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κάποιο άλλου χρώματος. Γιατί τότε το καταστροφικό αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο.

Δεν είναι δυνατόν να ακούμε σήμερα για «νέες επελάσεις στο κράτος» ή «νέους διορισμούς δικών μας», όπως τάζουν ανενδοίαστα ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ή για επανάληψη ορισμένων κακών πρακτικών που βιώσαμε κατά την περίοδο της διακυβέρνησης τους.

Όχι, αντίθετα πρέπει να επιμείνουμε σε μια σειρά θεσμικών αλλαγών που αλλάζουν οριστικά και αμετάκλητα την σχέση του πολίτη με το κράτος. Οικοδομώντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού. Αυτό αφορά όλους και όλοι πρέπει να κριθούν για την ανταπόκριση τους από τους πολίτες.

Συνεχίζοντας και διευρύνοντας τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ για το ΑΣΕΠ, την Διαύγεια, το open.gov για τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τους θεσμούς ελέγχου στην διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

• Να κατοχυρώσουμε την αξιοκρατία, την διαφάνεια, την λογοδοσία ,την αξιολόγηση παντού στο δημόσιο τομέα.
• Με σταθερούς κανόνες για τις αποζημιώσεις λόγω καταστροφών.
• Με ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, που προστατεύει αυτούς που έχουν ανάγκη, αντί των πελατειακών Χριστουγεννιάτικων επιδομάτων.
• Με αποτελεσματικές δομές Πολιτικής Προστασίας, αντί των κατόπιν εορτής δυχίλιαρων σε αυτούς που κινδύνεψαν και ταλαιπωρήθηκαν στην Αττική οδό.
• Με σεβασμό της ανεξαρτησίας των ανεξάρτητων αρχών και των μέσων ενημέρωσης.

Στόχος μας να είναι μια άλλη μια ποιοτική σχέση κράτους και κοινωνίας.

Δημοσίευση από “ieidiseis.gr”