Ένα σχόλιο για τις Γαλλικές εκλογές. Του ΓΑΒΡΙΛΗ ΛΑΜΠΑΤΟΥ

Με αφορμή τα δύο ιδιαίτερα ενδιαφέροντα άρθρα των Θεόδωρου Μαργαρίτη και Γιώργου Σιακαντάρη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» θα ήθελα να καταθέσω ορισμένες επισημάνσεις για την εγχώρια πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στο οποίο συμμετέχουμε. Είναι επιβεβλημένο να κινηθεί στο τρίπτυχο ανθεκτικότητα της χώρας, παραγωγική ανασυγκρότηση, κοινωνική δικαιοσύνη.

Η έννοια της ανθεκτικότητας αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης καθώς και τους εξωτερικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα. Η Ουκρανία μας θυμίζει ότι η γεωγραφία μπορεί να αποβεί καθοριστική για τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση αφορά την αναγκαιότητα ενός άλλου παραγωγικού μοντέλου που θα αξιοποιεί όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και θα υπηρετείται από ένα ανάλογο εκπαιδευτικό σύστημα.

Αυτή η διάσταση της πολιτικής μας πρότασης θα συμβάλλει στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Συμφωνώ με τις επισημάνσεις των συντρόφων ότι όσοι αγνοούν το κομμάτι της κοινωνίας που καθημερινά δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες του τροφοδοτούν την απελπισία και την πολιτική απάθεια.

Τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά και τα μνημόνια είναι αναγκαίο να μας κάνουν όλους σοφότερους.