Άλλη μια μάστιγα: Ηλεκτρονική βία και μη συναινετική πορνογραφία. Της ΖΕΦΗΣ ΔΗΜΑΔΑΜΑ
Επειδή πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και όχι να κρυβόμαστε και για τη «μη συναινετική πορνογραφία» καλό θα είναι να ανοίξουν τα στόματα για άλλη μια φορά.
Παραθέτω μαρτυρία φίλης, η οποία οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη αναμένοντας ακόμη να δικαιωθεί για τον εξευτελισμό της από πρώην σύντροφο της. Και καταγράφω τα λόγια της όπως μου τα μετέφερε…
«Ξαφνικά άκουγα παντού σχόλια για το σώμα μου και την ερωτική μου ζωή. Όλοι και όλες στην περιοχή που ζούσα (επαρχιακή πόλη) είχαν δει το ερωτικό βίντεο που είχε ανεβάσει ο πρώην σύντροφός μου σε γνωστό διαδικτυακό site με πoρνό. Δεν ήξερα πού να κρυφτώ, πως να ξεφύγω και η μετακόμισή μου άρον άρον στο εξωτερικό ήταν μονόδρομος».
Αυτά είναι τα λόγια της Ξένιας, μίας γυναίκας της διπλανής πόρτας, η οποία είδε τον εαυτό της να πρωταγωνιστεί σε πορνό! Ναι, ο σύντροφός της την είχε εκθέσει σε κοινή θέα γιατί αρνήθηκε να είναι μαζί του. Και η εκδίκησή του ήταν να την ταπεινώσει άρα «πορνό εκδίκησης», «revenge porn». Αυτό ακριβώς που έκανε και ο γνωστός παρουσιαστής στη σύντροφό του…
Για να είμαστε ακριβείς ο όρος «πορνό εκδίκησης», «revenge porn» αφορά την «κοινή χρήση ιδιωτικού, σεξουαλικού υλικού, είτε φωτογραφιών είτε βίντεο, ενός ατόμου χωρίς τη συγκατάθεσή του με σκοπό να προκαλέσει αμηχανία, αγωνία, εξευτελισμό».
Είναι επομένως άλλη μια μορφή κακοποίησης και βίας όπου το διαδίκτυο γίνεται το εργαλείο κακοποίησης. Πολλές φορές τα βίντεο, ή οι εικόνες συνοδεύονται από προσωπικές πληροφορίες για το θύμα, το όνομά του, τη διεύθυνσή του ή τους συνδέσμους και τα προφίλ τους. Είναι ένα ακόμη ηλεκτρονικό έγκλημα με στόχο την κακοποίηση, την άσκηση βίας στο θύμα που κατά συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκες («Έμφυλη βία στον κυβερνοχώρο» – Cyber Violence).
Προφανώς ο εξευτελισμός αφορά κυρίως τις γυναίκες καθώς τα στερεότυπα θέλουν τους άνδρες «επιβήτορες και ενεργετικούς» ενώ τις γυναίκες θύματα «περπατημένες», «πόρνες» άρα αυτές φταίνε και έχουν την ευθύνη για τον εξευτελισμό τους, άρα καλά να «πάθουν»! Άλλη μια φορά το είναι η εύκολη λύση…
Έτσι οι γυναίκες – θύματα μετά τη διαπόμπευσή τους μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν χωρισμό από τον νυν σύντροφο, να διακόψουν τις κοινωνικές επαφές τους, να χάσουν τη δουλειά τους, να κλειστούν στα σπίτια τους από αισθήματα ντροπής, ή να οδηγηθούν σε κατάθλιψη ή αυτοκτονία.
Δυστυχώς στη χώρα μας τα αδικήματα αυτά τιμωρούνται στο πλαίσιο της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων, χωρίς να υπάρχει ξεχωριστό, διακριτό αδίκημα. Καιρός επομένως να θωρακίσουμε τον νομικό μας οπλοστάσιο και να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά από το νηπιαγωγείο για τον σεβασμό και στα δυο φύλα, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και στην ισότητα των φύλων.
Η μόνη λύση η καταγγελία είτε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο 11188, είτε στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για τη βία κατά των γυναικών 15900.
Και μη ξεχνάμε ότι η ντροπή και ο φόβος αφορά τους θύτες και όχι τα θύματα!
Δημοσίευση από “athensvoice.gr”